De seneste dage har der nærmest været mere debat om de forældre, der har sendt deres børn på Roskilde Festivals, end om selve festivalen.

Det er de såkaldte curlingforældre, der er på dagsordenen. Altså forældre, der ligesom i sportsgrenen fejer alle problemer væk foran deres børn.

Og det er en klar tendens i de senere år, at forældrene på godt og ondt henvender sig til Roskilde Festival. Det fortæller talsmand Christina Bilde til BT. Hun mener især, at vores brug af medier og telefoner har været med til at ændre forældrenes adfærd.

»Før i tiden tog man på festival uden mobiltelefon. Man sendte sit unge menneske af sted og havde ingen forventning om at høre fra dem. Intet nyt var godt nyt,« siger hun.

Christina Bilde fra Roskilde Festival.
Christina Bilde fra Roskilde Festival. Foto: Katrine Emilie Andersen
Vis mere

Derfor bruger Roskilde Festivals medarbejdere nu mere tid på at tage imod henvendelser fra bekymrede forældre end før i tiden. Det kan skyldes, at børnene måske ikke har levet op til en aftale, eller at forældrene bare helt regulært er bekymrede i forhold til deres normale daglige kontakt med deres afkom.

»Worst case så er deres telefon gået død. Eller også er det, fordi han/hun fester så meget, at de ikke har tid til at tale med deres forældre. Hvis der sker de unge mennesker noget, så skal vi nok sørge for at være der for dem og informere familien,« siger Christina Bilde og fortsætter:

»Der er mange forældre, som gerne vil have, at vi finder deres børn. Så siger de: 'Han ligger i det her område'. Men det kan vi simpelthen ikke gøre. Så er et råd at prøve at få fat på en af vennerne,« siger hun.

Det ville nemlig kræve store ressourcer af festivalen at finde frem til alle de børn, som bekymrede forældre ikke har kunnet få fat på.

En anden ting, som Roskilde Festival oplever, er, at forældrene i højere grad spørger ind til, hvad deres børn skal have med på festival. Og selv om det for førstegangs festivalgængere kan være en uoverskuelig proces, så er det ifølge Christina Bilde altså spørgsmål, som de unge festivalgængere relativt let selv kan få svar på.

»Deres eget ansvar at løse problemer«

Debatten omkring curlingforældre i forbindelse med Roskilde Festival blussede op for nogle dage siden, hvor flere bekymrede forældre harcelerede over festivalen på dens Facebook-side. Men man skal som forælder være i stand til at give sine børn ansvar og tiltro.

»Problemet med forældre, der ringer ned på Roskilde Festival og klager over den teltplads, deres børn har fået, er, at de tager ansvaret fra dem. Som forældre til børn, der er på vej på festival, skal du lade dem vide, at du er der for dem, og at de kan ringe, hvis de har brug for at snakke med dig, men det er deres eget ansvar at løse problemer, de støder ind i,« har Per Schultz Jørgensen, der er professor og forfatter til flere bøger om børneopdragelse, tidligere sagt til BT.

Han lægger vægt på, at selvom forældrene handler i bedste mening, så kan det skabe problemer for deres børn. De skal selv lære at agere, når de bliver mødt af modgang. Per Schultz Jørgensen fortæller, at den bedste måde at hjælpe sine børn er at give dem ansvar og lade dem løse de udfordringer, de møder frem for som forælder at overtage styringen:

»Man skal kunne tage ansvar for sig selv, for det er det ansvar, som hjælper os til at få et godt liv.«