Siden festivalen Tinderbox blev præsenteret på et pressemøde 3. september i år, har mediedækningen været kritisk. Der har især været fokus på Odense Kommunes økonomiske engagement i festivalen.

Odense Kommune har i en såkaldt hensigtserklæring tilkendegivet, at kommunen vil støtte festivalen, der første gang skal afholdes i slutningen af juni 2015, med 23,5 mio. kr. over de næste 10 år.

Pengene udbetales dels som sponsorat og som egentlig støtte, og derudover bruger kommunen tre millioner kroner på en ‘opgradering’ af Tusindårsskoven, hvor festivalen skal holdes. Det har skabt røre, at et privat selskab på den måde får glæde af skattekroner og dermed, ifølge kritikere, opnår en unfair konkurrencefordel.

Derudover er kommunen blevet beskyldt for at snige sig udenom EUs udbudsregler, da kommunen i løbet af få måneder har givet tilsagn om en millionaftale med et privat selskab uden at have hørt, om andre kunne gøre det billigere.

Og som rosinen i pølseenden er der indgivet en anonym klage til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, der dog ikke behandler klagen, før Statsforvaltningen, myndigheden, der fører tilsyn med landets kommuner, har truffet en afgørelse.

Anklagen går på, at Odense Kommune med den direkte økonomiske indsprøjtning på 23,5 mio. kr. overtræder reglerne for, hvad en kommune må yde af støtte til private selskaber. Men Statsforvaltningen har oplyst, at den ikke på nuværende tidspunkt har åbnet en sag mod Odense Kommune:

- Statsforvaltningen kan oplyse, at der ifølge Odense Kommune alene foreligger en hensigtserklæring mellem parterne på nuværende tidspunkt. Kommunen har oplyst, at den vil orientere Statsforvaltningen, når der foreligger en endelig aftale. Statsforvaltningen har derfor ikke truffet beslutning om, hvorvidt der skal rejses en tilsynssag. Vi afventer orienteringen fra Odense Kommune og vil herefter tage stilling til, hvad den giver anledning til, oplyser myndigheden til BT.

ufjo + kaak