Forud for Prince' optræden på Roskilde Festival søndag gennemfører en dansk billedkunstner fredag en performance til ære for den amerikanske popstjerne.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Manden bag fredagens performance er Kunstneren Tidligere Kendt som Uwe Max Jensen, der på denne måde ønsker at vise til respekt til popsangeren, der i sidste halvdel af 1990erne kaldte sig Kunstneren Tidligere Kendt Som Prince.

Kunstneren Tidligere Kendt som Uwe Max Jensen - eller blot Uwe Max Jensen - planlægger "fra stor højde" at drysse 250 gram lilla farvepulver over festivalen.

"Det faldende farvepulver vil," siger Uwe Max Jensen til Berlingske, "i en kort poetisk sekvens gøre det ud for lilla regn. Farvepulveret vil siden blive trådt under fode af publikum. Dette forløb mimer Prince's signatursang, Purple Rain, der beskriver en kort men ulykkelig kærlighedsaffære."

Happeningen finder sted fredag klokken 12.

Tis

Uwe Max Jensen har en længere tradition for performances i det offentlige rum bag sig.

Han blev smidt ud af kunstakademiet i Århus, fordi han havde indsendt en del læserbreve til aviserne. Men som for ligesom ikke at tage æren for dem, havde han indsendt læserbrevene - og fået dem optaget - i sine læreres navne.

Fra omtrent samme tid stammer også hans første udstilling på et museum. Han havde aftalt med Trapholt i Kolding, at gæsterne kunne aflevere deres vasketøj, når de ankom til museet, og så ville hans mor sørge for, at det var rent, når de forlod det.

Uwe Max Jensen har ved flere lejligheder optrådt på museerne. På ARoS i Århus ser de helst ikke, at han kommer der mere. Det var navnlig efter, han hævede vandstanden i en skulptur (med vand) af Olafur Eliasson. Det gjorde han ved at tisse i skulpturen, for han ville gerne give den verdenskendte kunstners værk en lokal forankring. Så forinden havde han besøgt den nærliggende bodega, Hjorten, og nydt et par pilsnere.

Et par pilsnere indgik også i et andet af hans værker, der blev til i Brande. Pilsnerne blev indtaget på en bodega ved navn Hosekræmmeren, inden kunstneren udførte sit værk, der hed Vanitis (ikke at forveksle med vanitas som er et kunsthistorisk begreb, der fortæller om forgængelighed)

Brande har store traditioner for gavlmalerier. Den tradition ville Uwe Max Jensen gerne indskrive sig i - om end blot midlertidigt - så han malede et billede på en mur med kroppens egne væsker påført med den naturlige pensel, alle mænd er udstyret med.

En forbipasserende medborger antog fejlagtigt udførelsen at gavlmaleriet for simpelt gadetisseri og anmeldte hændelsen til politiet, der efterfølgende sigtede Uwe Max Jensen efter politivedtægtens paragraf 18, stk 2., der handler om grov overtrædelse af den offentlige orden.

Sagen blev behandlet i retten i Herning den 9. januar 2006, ved hvilken lejlighed forsvaret mødte op med to museumsdirektører, Holger Reenberg fra Herning Kunstmuseum og Finn Terman Frederiksen fra Randers Kunstmuseum, som ekspertvidner, der kunne sætte værket ind i den rette kunsthistoriske sammenhæng.

Uwe Max Jensen erklærede sig på sin side uskyldig. Han havde aldeles ikke urineret op ad muren, som han ellers havde meddelt pressen på forhånd, at han ville. Artikler fra Berlingske Tidende indgik således i anklagemyndighedens bevismateriale

Afsoning

Branditten, der var indkaldt for at afgive vidnesbyrd om hændelsen, medgav da også, at han ikke ligefrem havde set banditten sådan fremme og ude af kunstnerens bukser. Ikke desto mindre blev Uwe Max Jensen idømt en bøde på intet mindre end 1.000 kr., som var - sagens alvorlige natur taget i betragtning - en skærpelse i forhold til sædvanlig praksis, hvor bøden er på 500 kr. Eftersom Uwe Max Jensen på også det tidspunkt var en fattig kunstner, valgte han at afsone straffen i Herning Arrest.

Efter at have overstået sit mellemværende med samfundet har Uwe Max Jensen fortsat sin kriminelle løbebane med simpelt sørøveri. Han har således ved mere end én lejlighed hentet en spand med vand fra Sortedamsøen hjem til Jylland under dække af, at der har været tale om en kunstnerisk happening.