Festivalsæsonen er over os, men hvordan undgår man at blive syg, når støvet flyver og bakterierne spredes rundt omkring på festivalpladsen? Det har fødevare- og hygiejneekspert Michael René svaret på.

For det første er det vigtigt, at man husker at vaske hænder efter alle sine toiletbesøg - og helst med sæbe. Har man ikke sæbe ved hånden, er det dog stadig et godt udgangspunkt at vaske sine hænder med vand, så man får fortyndet de bakterier, der sidder på hænderne, forklarer Michael René, der er kendt fra tv-programmet BugBusters og lektor i fødevarevidenskab og hygiejne på professionshøjskolen Metropol.

»Det bedste vil selvfølgelig helt klart være, at vi bruger sæbe, når vi vasker hænder. Og det næste step er, at vi også bruger håndsprit, i hvert fald lige inden vi spiser, fordi vi rører ved en masse ting, og vi er i kontakt med jordbakterier og fækalierester på toilettet,« forklarer han.

Mange festivalgæster har håndsprit med på festival. Selvom håndsprit er en god erstatning for vand og sæbe, bør man dog ikke overbruge det alkoholiske produkt, mener eksperten.

»Håndsprit skal ligesom al andet rengøringsmiddel bruges med måde. Indholdet i håndsprit er meget forskelligt. Der er noget håndsprit, der fugter rigtig godt, men der er også nogle former for håndsprit, der udtørrer hænderne rigtig meget, og hvis man bruger det rigtig meget på festivalen, skal man huske at bruge noget håndcreme for ikke at få hænder, der sprækker,« forklarer Michael René.

Har man først fået sprukne hænder, har man større sandsynlighed for at komme i direkte kontakt med bakterier og vira, som i værste fald kan sprede sig via blodbanen og give enten opkast eller diarré.

Undgå roskildesyge

Den umiddelbart største smittekilde på en festival som Roskilde Festival er noro-virussen, bedre kendt som Roskilde-syge, som medfører akut maveinfektion med diarré og opkast. Virussen er meget smitsom, og der skal kun ganske få viruspartikler til, før man bliver ramt af smitten, forklarer Michael René.

Risikoen for, at man bliver ramt af den velkendte Roskilde-syge, er naturligvis størst, hvis man glemmer at vaske hænder efter sine toiletbesøg. Og det er først, når bakterierne flyttes fra hånd til mund, at risikoen for at blive syg er til stede, uddyber han.

Ikke desto mindre er der kun en lille chance for at blive syg, hvis man vælger at benytte de mobile toiletter på festivalens campingområde, vurderer Michael René, og på en skala fra et til fem, giver hygiejneeksperten toiletterne fire point.

»Der er helt klar lille sandsynlighed for at blive syg, men der vil altid være en lille risiko, specielt her hvor der er så mange mennesker,« vurderer Michael René, efter at han har gennemgået en række toiletter på festivalpladsen og i campingområdet.

Øverst kan du se et indslag, hvor hygiejneekspert Michael René giver gode råd til, hvordan du sikrer en god personlig hygiejne på festivalen.

Få hygiejneekspertens råd til en god håndhygiejne nedenfor:

- Tag ringe og armbåndsur af, før du vasker hænder.

- Brug minimum 15 sekunder med at indsæbe dine hænder under vandhanen.

- Skyl grundigt dine hænder af efter indsæbning.

- Rens evt. med håndsprit bagefter, og sørg for at gnid gelen godt rundt mellem fingrene.

- Brug håndcreme, så dine fingre ikke sprækker, så du undgår at få bakterier direkte ind i blodbanen.

- Bruger man træk- og slip-toiletter, er det vigtigt, at man lukker brættet, inden man skyller ud, så man undgår, at bakterierne spreder sig.