____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Som dreng var Bruce Springsteen ofte med forældrene på stranden ud for Asbury Park, New Jersey.

Nogle gange legede han en leg med faderen i sandet i strandkanten.

- Du skal gå i mine fodspor, knægt. Prøv at gå som en mand. Spørger man millioner af Springsteen-fans verden over, lykkedes Douglas ’Dutch’ Springsteens projekt ganske fint. Faktisk er der vel ikke en større rock’n’roll-man end The Boss, som lørdag optræder på Roskilde Festivalen.

Det stod ikke skrevet i stjernerne, at fabriksarbejderen Douglas’ søn skulle blive verdens største rockstjerne.

Røvbalde-Bruce Den 62-årige sangers karriere er som en flodbølge skyllet ud over hele verden siden gennembruddet i 1975 med ’Born To Run’.

Floden har mange kilder – først og fremmest selvfølgelig den nye rockmusik, som Bruce voksede op med som ung. Og som han lærte til fingerspidserne på den hårde måde i New Jerseys klubber, når han spillede med diverse ’røvbalde’-orkestre, som man ville sige på dansk. Orkestre, der spillede tidens hit i op til syv timer i streg.

En anden kilde er netop forholdet til faderen. Få sangkrivere har som Springsteen beskrevet et far-søn forhold i sine sange som ’Walk Like A Man’, ’Independence Day’ og ’My Hometown’. Det var et anspændt far og søn-forhold. For at sige det mildt.

På en turné i 1978 beskrev Springsteen det sådan:

- Min far hadede mine guitarer. Det eneste jeg hørte fra ham, var ’skru ned’.

En periode sidst i tresserne levede Springsteen som en form for bums. Han kunne ikke bo hjemme.

- En af os må flytte, som han synger i det helt store opgør med faderen, ’Independence Day’.

Men som Bruce også synger i ’Adam Raised A Cain’: Du arver flammen og synden

- Min far arbejdede hele sit liv udelukkende for smerten. Nu vandrer han rundt i disse tomme rum på jagt efter nogen at bebrejde det. ’Du arver synderne, du arver flammerne.’

Bossen arvede faderens flamme. Indignation, vreden, den krænkede stolthed efter at være komme hjem fra Anden Verdenskrig som helt til en tilværelse som lønarbejder.

Springsteen er for længst milliardær, men han har gjort sin fars sag til hele det såkaldte ’blue collar americas’ sag.

Hans seneste album, ’Wrecking Ball’, er en lang opsang til USAs hvide kraver og de politikere, der lader hans elskede ’small town America’ forbløde under krisen. Lørdag aften gælder det hverken blå eller hvide kraver – men derimod en Orange Scene i Roskilde.