Når Volbeat drager på verdensturné, Medina giver koncerter i Tyskland og Oh Land indtager USA, så eksponerer de ikke blot den danske musikscene internationalt, men bidrager også væsentligt til den danske samfundsøkonomi, skriver Berlingske.

Faktisk langt mere end hidtil antaget viser en ny rapport om musikkens økonomiske værdi, som Rambøll har udarbejdet for en række af musikbranchens organisationer. Ifølge rapporten bidrog dansk musikeksport med lidt over en halv milliard kroner i 2012. Heraf udgør livemusikken med 390 millioner kroner langt over hovedparten. Samlet set er tallet således væsentligt højere end de 158 millioner, som musikbranchen kunne dokumentere, at den eksporterede for i 2011.

»Nu er det første gang, at vi har så valide og omfattende data. Så vi har på dette grundlag alene ikke belæg for tale om en decideret vækst. Men for os har det været vigtigt at vise, at den danske musikeksport har en stor værdi for det danske samfund, og det har vi med denne statistik. Vi ser dog mange klare eksempler på, at dansk musiks position på eksportmarkederne styrkes markant i disse år, så vi er glade for nu at kunne dokumentere den overordnede udvikling fremad,« siger Thomas Rohde, direktør i Music Export Denmark, som arbejder målrettet med at markedsføre dansk musik uden for landets grænser.

Og tallet kan meget vel være større, mener Thomas Rohde. Rapporten er udelukkende baseret på dokumenterbar omsætning og medtager ikke en række andre indtægtskilder såsom vederlag for afsætning af synkroniseringer samt en stor del af indtægterne til sangskrivere og producere, der ellers udgør en stor del af musikbranchens omsætning.

»Der er flere ting, som ikke er talt med, fordi nogle af de her ting ofte er svært dokumenterbare, men jo mere vi arbejder med det her, jo mere komplette bliver tallene også, så det lover godt for de kommende år,« siger Thomas Rohde.

Statistikken forsøger i det hele taget at dokumentere hele musikindustriens samfundsmæssige værdi. Således vurderes det, at hele musikbranchen samlet bidrog med 6,4 milliarder kroner til samfundsøkonomien sidste år. Her af udgør livemusikken mere end halvdelen af den samlede økonomi i dansk musik med en omsætning på 3,7 milliarder kroner.

Men indtægterne kommer ikke kun fra billetsalg. I forbindelse med koncerter bruger publikum næsten dobbelt så mange penge på blandt andet mad og drikke som på billetter. Og med et samlet publikumstal på over syv millioner er koncerter, spillesteder og festivaler et område med stor økonomisk betydning og potentiale for dansk musik.

»Tallet samlet set er overraskende stort. Jeg havde måske nok tippet det til at være en tredjedel mindre. At livemusikken bidrager så forholdsvis meget overrasker mig til gengæld ikke, for der har været en bevægelse over nogle år i den retning. Livemusikken er i dag bedre iscenesat og kurateret, end dengang det kun handlede om et band på en scene med et par lamper. Branchen er blevet meget bedre til at iscenesætte koncert­oplevelsen som en helhed, og så handler det selvfølgelig også om, at CD-produktet stort set er forsvundet, og folk i dag er meget mere til her-og-nu-oplevelsen,« siger Jakob Brixvold, sekretariatschef i Dansk Live, der er en interesseorganisation for spillesteder og festivaler.

»Vi er ganske vist i skarp konkurrence i hele oplevelsesindustrien med de mange tilbud, der hele tiden er til folk, men væksten i folks lyst til at gå ud og opleve er åbenbart så stor, at den også kan rumme en fremgang til livemusikken,« fortsætter han.

Jakob Brixvold mener, at den nye statistik viser, at det i høj grad kan betale sig for det danske samfund at investere i musik – ikke mindst nederst i fødekæden, hvor det nyskabende og smalle skabes.

»Der skal jo noget til fra bunden, før det bliver kommercielt og bæredygtigt i toppen. De her tal viser, at musikken – ikke mindst i livesammenhæng – bidrager temmelig markant til samfundsøkonomien. Derfor giver det både kulturel og økonomisk mening, at man fra politisk side fortsat støtter op om spillesteder og festivaler så godt, som man nu kan,« siger Jakob Brixvold.