En af landets mest folkekære og populære dansktop-sangere i 70'erne var så angst for ikke at levere varen til sit publikum, at han måtte drikke sig mod til at gå på scenen i sin storhedstid.

Det er en af afsløringerne i det første portræt-program om John Mogensen, der er lavet på tv og som sendes 20 august.

- I hans kontrakt stod, at der skulle stå en kasse Hof, når han mødte op, fortæller John Mogensens tidligere makker, James Rasmussen i programmet 'Store Danskere'. 
 
Mogensens tour-manager Chris Krekellu fortæller, at den store sanger, der mellem 1971 og 1975 var landets mest populære sanger, også selv tog forsyninger med til koncerterne for at klare presset, som kom fra den ambitiøse sanger og komponist selv.

- Når han tog til koncerterne rundt omkring, havde han altid en lille papkasse med. I den var der fire store guldøl samt en halv flaske rom. Når han skulle på scenen var flaskerne tomme og John var fuld, fortæller Chris Krekellu.

Før en direkte radio-koncert med den ekstremt populære kvartet Four Jacks, som Mogensen dannede efter at være blevet smidt ud af Blue Boys, var sangerens præstationsangst så alvorlig, at Mogensen måtte på toilettet og kaste op flere gange, fortæller et andet af kvartettens medlemmer, James Rasmussen. 

Ghita Nørbys tidligere mand, pianisten Svenn Skipper, der var Mogensens faste kapelmester gennem en stor del af solo-karrieren afslører, at den last, der blev den populære sangers død, skyldtes de enorme ambitioner og høje krav som John Mogensen stillede til sig selv:

- Han stillede meget høje krav til sig selv, og måtte drikke for at klare det, afslører Svenn Skipper her 36 år efter den store sangers død.

Skipper fortæller også, at han mener, at en række uforløste ambitioner var med til at drive Mogensen mod enden:

- Han følte han var lukket inde og ikke kunne slippe fri til at gøre det han virkelig ville. Han sad i sit eget fængsel, siger Skipper, mens forfatter Frank Toft, der fortæller om de sidste timer i John Mogensens liv i foråret 1977, da sangeren fik en dødbringende blodprop i hjertet:

- Han sad på sit stamværtshus, og pludselig faldt han om. "Oldtimer", sagde han, "jeg tror sgu, at jeg er færdig". Han blev kørt hjem til sin kone Ruth, der satte ham ind i hans stol i stuen, og få timer efter var han død. 

Det var søndag 10. april 1977, den dag hvor Danmark mistede sangeren, der gav danskerne eviggrønne klassikere som 'Der er noget galt i Danmark', Fut i fejemøget', 'Ensomhedens Gade Nr. 9' til 'Sidder på et værtshus og den rørende hyldestsang til datteren Minna, 'Nina, Kære Nina'. 

- Han prøvede at miste fodfæstet, men han mistede livet i stedet, slutter vennen Svenn Skipper DRs portrætprogram, der bliver vist på DRK 20. august 21.30.

Selvom det er 36 år siden Mogensen selv erklærede at det var slut, er det mærkværdigvis første gang, der bliver lavet et tv-portrætprogram af den sanger, der i første halvdel var en af de mest elskede og populære sangere i Danmark.

Kun Kim Larsen og Gasolin nød samme popularitet og folkelig anerkendelse.

- Jeg tror det skyldes, at han ikke rigtig blev regnet for fin nok. Han var dansktoppens protestsanger og sikkert lidt for brovtende og bodega-agtig for datidens elite. Han var simpelthen ikke comme il faut (god tone. Red.), siger programmets tilrettelægger Janus Køster-Rasmussen til BT.