Det har været på vej i et par år. Og nu er datoen fastsat. Den 13. og 14. januar 2016 afgøres det i Sø- og Handelsretten, om Graceland Randers skal bøde 1,5 mio. kr. i bod for at have krænket varemærket Graceland.

For små fem år siden kom det frem, at tre selskaber, herunder hovedselskabet Elvis Presley Enterprises (EPE), ønskede at stoppe brugen af navnet ’Graceland Randers’.

I første omgang har sagen kørt i Patent- og Varemærkestyrelsen i Danmark. Men nu har Elvis-selskabet altså besluttet at trække manden bag Graceland Randers, Henrik Knudsen, i retten - med krav om bod. Samt krav om at Randers-museet finder på et andet navn.

Læs også:

’Skriger til himlen’
EPE er hovedselskabet, der repræsenterer arvingerne efter Elvis Presley, der døde for 38 år siden. Graceland Randers-sagen kan minde om andre ’David mod Goliat’-sager som Mac Allan-sagen og sagen om Jensens Fiskerestaurant, der sidste år blev trukket i retten af Jensens Bøfhus. I førstnævnte sag vandt en pølsemand fra Silkeborg i 1996 en sag, der var anlagt af McDonald’s.

»Det skal ikke lyde som klynk, for jeg har verdens bedste job. Men jeg synes, den sag er så vanvittig, at det skriger til himlen,« siger Henrik Knudsen til BT.

»Det undrer mig virkelig meget, at EPE ikke benyttede sig af indsigelsesfristen, da jeg i sin tid søgte om retten til at bruge navnet ’Graceland’ i Patent- og Varemærkestyrelsen. Som man skal gøre. EPE har advokater overalt, også her i landet, hvis job det er, at følge med i den slags.«

Læs også:

Passion og forretning
Den randrusianske Elvis-iværksætter er skuffet. Især piner det ham, at der qua sagsanlægget fra den mægtige Elvis-organisation sættes spørgsmålstegn ved hans motiver bag etableringen af Graceland Randers.

Siden åbningen i 2011 har Graceland Randers udviklet sig til en af landets 50 største turistattraktioner. Knudsens hyldest-museum er kendt blandt Elvis-fans verden over.

»Selvfølgelig er Graceland Randers en forretning. Men alt, hvad jeg gør, er drevet af ren passion. Jeg tør godt sige, at jeg har gjort meget for brandet Elvis Presley, ikke bare i kraft af Graceland Randers, men også rejserne til USA og de mange koncerter,« siger Henrik Knudsen, og tilføjer, at rettighedshaverne tjener godt på den officielle Elvis merchandise, der sælges i Graceland Randers.

»Jeg har jo besøgt Graceland i Memphis i årtier. I de 25 år jeg har arbejdet som fuldtids Elvis-fan (bl.a. som arrangør af rejser til Graceland, Memphis, red.), har jeg aldrig hørt et ondt ord fra de mange mennesker i Elvis-systemet, jeg arbejder sammen med. Heller ikke efter det kom frem, at jeg ville åbne Graceland i Randers,« siger Henrik Knudsen til BT, og tilføjer:

»Tværtimod er jeg udnævnt til æresborger i den del af Memphis, som Graceland ligger i, Shelby County, og i Elvis fødeby, Tupelo. Jeg har mødt Priscilla og Lisa Marie Presley adskillige gange. De har flere gange udtalt, hvor glade, de er, for det, jeg gør for Elvis eftermæle,« siger Knudsen.

Læs også:

Graceland Randers-sagen føres for de tre sagsøgere i Danmark af advokat Claus Barrett Christiansen fra firmaet Bech Bruun.

»Vi har fra begyndelsen, da sagen blev rejst, foreslået Graceland Randers at finde et nyt navn. I øvrigt handler en lille del af sagen om salg af falske Elvis produkter i Graceland Randers. Jeg synes, at vi har strakt os ret vidt med forskellige forslag til løsninger. Vi har fået medhold i Patent - og Varemærkestyrelsen. Den afgørelse er så anket af Henrik Knudsen, og vi har så besluttet at gå i retten,« siger Claus Barrett Christiansen.

Arrogant optræden
Knudsen mener at han har gjort en stor indsats for brandet Elvis?

»Med al respekt for det arbejde, Henrik Knudsen gør, er dette en sag, der handler om brandet Graceland. Hvis man åbnede for en privat person at bruge Graceland-navnet, er det jo kun fantasien, der sætter grænser for, hvad det næste kunne blive - pølsevogne, grillbarer eller tankstationer. Vi synes, at Graceland Randers har optrådt ret arrogant i denne sag ved at afvise alle løsningsforslag. Man skal huske, at det trods alt bare er et hus i et vejkryds med en McDonald’s. Det var måske ikke lige det, Graceland havde forestillet sig,« siger Barret Christiansen.

Læs også:

Ifølge Henrik Knudsens advokat Nick Langschwager drejer sagen om falske varer sig om få produkter.

»Vi taler om produkter til en værdi af 10-50 kr. pr. stk. Dette skal ses i sammenhæng med de 4-6.000 produktnumre, som indgår i Gracelands sortiment. Problemet er, at det er meget svært at autenticere/verificere om eksempelvis et frimærke er originalt, eller ej. I øvrigt har modparten endnu ikke kunnet bevise, at produkterne var falske,« siger Graceland Randers advokat Nick Langschwager.

Han understeger, at han ikke kan genkende, at Elvis Presley Enterprises skulle have strakt sig langt.