Det var en yderst veloplagt Sigurd Barrett, der mandag fremførte sin helt egen version af danmarkshistorien

Der var råb og skrig, guitarsoloer og en yderst energisk forsanger på Nationalmuseet i går. Det lyder som en Iron Maiden- eller AC/DC-koncert, men det var faktisk bare den folkekære Sigurd Barrett, der gav sit bud på, hvordan danmarkshistorien skal formidles.

Det gjorde han sammen med sit orkester med en ballade om Svend, Knud og Valdemar, der alle ville være konger, en stille salme om Martin Luther i reformationens tid og adskillige andre sange om alt fra neandertalere til murens fald.

»Tit kan historiestof blive tørt og kedeligt, og det er én af grundene til, at jeg har lavet det her,« siger Sigurd Barrett, der i går lancerede sin fortælling om danmarkhistorien.

Sigurd Barrett giver den som rockstjerne til sin opførelse af danmarkshistorien på Nationalmuseet, Foto: Nikolai Linares
Sigurd Barrett giver den som rockstjerne til sin opførelse af danmarkshistorien på Nationalmuseet, Foto: Nikolai Linares
Vis mere

Den udkommer i to bøger, et musikalbum, et iPad-spil, et brætspil, 40 små film, en tv-serie og en koncertturné, som han i går tog hul på.

Beretninger om Grauballemanden, Harald Blåtand eller Struensee kan være tungt for de små, men det er ikke uden grund, at Sigurd Barrett har brugt seks år på netop danmarkshistorien.

Mest vedkommende historie

»Der er vel ikke nogen historie, der kan vedkomme os mere, end hvem vi selv er. Børn og vi selv bliver bombarderet med informationer, og der er grund til at holde fast på, hvad vores egen fortid er,« siger Sigurd Barrett, der især er kendt fra børneprogrammet ’Sigurds Bjørnetime’.

Og netop hundredvis af lyttende børn sad fast plantet på Nationalmuseets mørke gulv, da danmarkshistorien i går bragede ud gennem højttalerne. Der blev klappet med, assisteret med sang på de ørehængende omkvæd, og Sigurd Barrett måtte også levere et par autografer til de historieinteresserede børn efterfølgende.

Foto: NORDFOTO
Vis mere

Det er svært at gøre børn interesserede i tungt historiestof, og derfor har Sigurd Barrett fokuseret på at gøre sin fortælling levende og humoristisk.

Det er vigtigt, at børnene finder historien vedkommende, men det store håb er, at han kan samle flere generationer.

»Min målgruppe er fem-100 år. Det siger jeg, fordi jeg håber at kunne samle tre generationer: Børn, forældre og bedsteforældre,« siger Sigurd Barrett, der selv har fem børn med sin tidligere kone.

Kærlighed på scenen

På scenen havde han selv i to omgange selskab af sine døtre. Ellinor på 10 år fremførte sangen om FNs menneskerettighedskonvention, mens storesøster Magda på 13 år smukt lagde stemme til en stille sang om Egtvedpigen.

Sigurd Barrets to døtre, Magda på 13 år og Ellinor på 10 år, kan synge. Her er Ellinor på scenen med sin far, hvor hun fremfører sangen om FN’s menneskerettighedskonvention, Foto: Nikolai Linares
Sigurd Barrets to døtre, Magda på 13 år og Ellinor på 10 år, kan synge. Her er Ellinor på scenen med sin far, hvor hun fremfører sangen om FN’s menneskerettighedskonvention, Foto: Nikolai Linares
Vis mere

Sigurd Barretts kæreste Heidrun havde også fået plads i orkestret, og hele familiens tilstedeværelse var fantastisk for hovedpersonen selv, der måtte knibe en tåre efter showet.

»Det var helt fantastisk. Jeg har været kærester med Heidrun i et år, og hun spiller helt fantastisk violin. At sidde der ved siden af hende var med til at gøre det ekstra følsomt. Det betød generelt gigameget, at mine børn stod der, og at min kæreste sad der – ja, der var jo nærmest kærlighed i luften,« siger Sigurd Barrett.

Koncerten varede lidt over en time, og der var store klapsalver, da festen sluttede af med en sang om, at vi alle er en del af historien.