Rocksangere synger tit, at de vil dø for deres kærlighed. Den 66-årige rocklegende Ray Davies er nok den første, hvor det næsten skete.

Under et besøg i New Orleans i 2004 blev han skudt, da han forfulgte en tyv, der havde stjålet kærestens taske.

- Jeg var faktisk døende, da jeg lå på hospitalet. Ikke på grund af skuddene, men fordi jeg fik et hjerteanfald - p.g.a. chokket. Det var meget tæt på. Men de fik genoplivet mig. Det gør meget ondt at blive skudt. Ikke så meget selve skuddet, mere efterarbejdet, der er enormt krævende. Men det er vel USA - rock'n'roll, siger Ray Davies til B.T. i forbindelse med weekendens koncert sammen med Radioens Underholdnings Orkester for 30.000 tilhørere. Det skete lørdag og søndag på Ledreborg Slot.

Det undrer nok ikke kendere af Davies' sange, at han ikke bærer nag til tyven.

- Det var i New Orleans, en meget fattig del af Amerika. Det går utrolig dårligt i den del af USA. New Orleans er en fantastisk levende, vibrerende musikby. Jeg håber at kunne være med til at hjælpe med støtte næste år, siger Ray Davies.

Da den amerikanske 'Rock'n'roll hall of fame' havde 25 års jubilæum i februar, sang Davies sine to klassikere 'You Really Got Me' og 'All Day And All Of The Night' med Metallica. James Hetfield kaldte ham 'en af de originale punkere'.

Kinks tog ingen fanger

- Det er hans mening. Der var nok et element af punk i Kinks. Vi tog ingen fanger i dét orkester. Det var krig på scenen mellem min bror og mig. Allerede som drenge havde vi et had/kærlighedsforhold. Min bror var 17, og jeg 19, da vi brød igennem. Rockbranchen var en helt ny industri. Det var et kulturchok for to drenge at blive stjerner fra den ene dag til den anden. Vi var som to vilde dyr fanget i samme bur, siger Ray Davies.

Davies har et helt specielt forhold til Danmark. To af Kinks' oprindelige medlemmer har været dansk gift. Rækkehuset, hvor brødrene Davies opfandt distortion-guitaren, ligger i Denmark Street i London. Og en koncert i Tivoli blev historisk.

- Vores koncert i Tivoli i 1965 endte som et oprør. Vores musik var så kraftfuld, at den fik folk til at gå amok. Politiet stormede ind og begyndte at slå løs på folk. Vi blev låst inde i vores omklædningsrum, men kunne høre larmen inde i salen. Det var en interessant og foruroligende oplevelse for en flok unge mænd som os. Jeg tror, at når Metallica hylder os, handler det meget om, at vi - og Stones og Beatles - var de første, der spillede rockkoncerter, siger Ray Davies.

Brødrene mødes

De to brødre har ikke set hinanden meget siden gruppens brud i 1996. Men nu mødes de til en mindehøjtidelighed for gruppens nyligt afdøde, oprindelige bassist Pete Quaife, der boede i Danmark i ti år.

- Men vi kommer ikke til at spille sammen igen. Vi får af og til tilbud om mange, mange millioner, men Dave vil ikke. Han har været meget syg (senest en hjerneblødning, red.), og føler sig slet ikke klar. Det handler ikke så meget om penge som om indstilling.

Modsat broderen har Davies holdt sig fra fristelserne.

- Jeg valgte at bosætte mig tæt på mit barndomshjem og havde en nyfødt datter. Jeg festede også, men jeg vidste, hvornår jeg skulle gå hjem. Min bror hang ud med de andre, Mick, Keith, McCartney, tog en masse stoffer og fik store psykiske problemer. Jeg var nok nærmere ham, der observerede, hvad der skete omkring mig, f.eks. i sange som 'Dedicated Follower Of Fashion' og 'A Well Respected Man'.