Rasmus Walter udgav i oktober 2014 sit tredje soloalbum, "Verden I Stå", men først midt i januar tog han hul på en Danmarksturné oven på udgivelsen. Lørdag aften nåede turen Train i hans gamle hjemby Aarhus, hvor der som mange andre steder i landet var udsolgt. Walter rider på en bølge af succes i disse år, ikke mindst efter sin deltagelse i TV2-programmet Toppen af Poppen i 2014. Et program, både han, Mads Langer og Barbara Moleko kan takke for meget.

Rasmus Walter, der fylder 37 år i næste uge, har dog arbejdet hårdt for sagen i mange år. Først fire album med Grand Avenue fra 2003-2009, der aldrig fik det helt store gennembrud, hverken herhjemme eller i udlandet, selvom der blev gjort en seriøs indsats for begge dele. Men nu er den hjemme, omsider.

Koncerten understregede også hurtigt, at Rasmus Walter har noget at have det i. Han er først og fremmest en fremragende sanger, og den lyse og let klagende vokal med hyppige ture op i falsetten stod ren, klar og stærk i lydbilledet under hele den halvanden time lange koncert. Ligheden, både musikalsk og fysisk, med Coldplays Chris Martin var stadig til at få øje på, dog ikke helt så tydelig, som da Walter sang engelsk.

Walter er også en gedigen sangskriver med et godt øre for det iørefaldende, fællesskabsigangsættende omkvæd, og betegnende for koncerten var det ikke kun hans store radiohits som "Verden I Stå", "Endeløst" og "Dybt Vand", der satte gang i publikum, men også mange af de lidt mindre kendte sange, lige fra åbningsnummeret "Indtil Du Lægger Mig På Pladsen", der også indleder hans seneste album, over "På En Dag Som I Dag" til "Hvad Sku' Vi Her, Vi To?", der sluttede hovedsættet.

Det skyldtes nok også, at sangene blev fremført af et meget velspillende orkester, hvor Leif Bruns smukt, vemodigt klingende pedal steel-guitar fik lov at fylde meget, tilførte sangene nye nuancer og udgjorde en stemningsfuld kontrakt til de bastante trommer og den ditto bas. Også et eller to keyboards og Walters egen, fortrinsvis akustiske guitar også havde vigtige roller at spille. Walters guitarspil var ofte hurtigt huggende akkordspil, men fine, fingerspillede passager blev det også til, eksempelvis i "Om Og Om Igen".

Walters sangtekster er okay uden at være stor rock-poesi på C.V. Jørgensen-niveau, men rene hjerte-smerte-floksler er de bestemt heller ikke, og heldigvis kunne man hele tiden høre, hvad der blev sunget. Man kunne desværre også høre, at snakken i krogene blev lidt vel højrøstet under de mere stille numre som "Vi Ku' Blive" og "Blå Blå Måne". Publikum var altså ikke kun hardcore-fans, men der er jo også lige gået penge ind, og de kunne så lægges i baren.

De fans, der var mødt frem, fik dog noget for pengene, da veloplagte Walter under sit seneste hit, "Verden I Stå", hoppede ud blandt publikum og sang nummeret her. Det var der især én, der benyttede sig af, konstaterede Walter, da han var tilbage på scenen igen. "Der var én, der tog mig på maven, og så var det ligesom at være til eksamen: Har han trænet, eller har han ikke trænet?" smilede Walter og kunne afsløre, at nej – han havde ikke trænet. Alligevel ville de fleste i salen, uanset køn og seksuel orientering, nok kunne blive enige om, at Rasmus Walter er en nydelig mand, og det har jo aldrig skadet nogens karriere.

Efter fem kvarter sagde Walter tak for i aften, men kom tilbage til tre ekstranumre, først – solo på akustisk guitar – en fortolkning af Anne Dorte Michelsens 32 år gamle "Jeg Har Lagt Mine Våben", som Walter også fremførte i TV2's Toppen af Poppen, og den fine, afdæmpede version var blandt aftenens højdepunkter – også selvom snakken i hjørnerne desværre igen steg.

Den forsvandt heldigvis under det efterfølgende hit "Dybt Vand", inden Walter sagde farvel med den samfundskommenterende "Samvittigheden Intakt" og tilføjede, at man kunne møde hans far i merchandiseboden. Rasmus Walter er tilsyneladende blevet et helt familieforetagende, hvor tvillingebror, den Oscar-vindende filminstruktør Anders, Rasmus' faste musikvideoinstruktør, også blev nævnt en enkelt gang. Han ville have fulgt koncerten på Skype i Los Angeles, hvor han nu bor, men teknikken var åbenbart svigtet. Ingen er fuldkommen, og det er Rasmus Walter heller ikke, men han er en sympatisk og talentfuld sanger, sangskriver og musiker, og hans plads i toppen af poppen er fuldt fortjent.

Opvarmning: Heimatt **** (fire stjerner)

Inden Rasmus Walter gik på scenen, fik vi en halv times opvarmning ved den københavnske kvartet Heimatt, som er support på hele Walters turné. De gjorde det fint med deres melodiske folk-pop med masser af akustisk og elektrisk strengeleg og en fyldig og alsidig vokal fra forsanger Magnus Grilstad, der i nogle numre sang i et ret dybt leje og i andre lå væsentligt højere.

Inspirationen fra nyere folk-navne som Mumford and Sons og The Lumineers syntes tydelig, og der blev sunget "hey" mange gange på ikke ligefrem overraskende steder, men fængende var det og dermed opvarmning i ordets bedste betydning. Rasmus Walter begyndte jo også karrieren med at lægge sig tæt op ad Coldplay i Grand Avenue, men har udviklet et langt mere personligt udtryk med årene, og det samme kan sagtens ske for lovende Heimatt.