Han nærmer sig pensionsalderen, men evigt unge Peter A.G. nægter at lade sig pensionere. BT har derfor bedt den 64-årige Gnags-frontmand forholde sig til tidens største tendenser og modeudtryk.

Hvad synes Peter A.G. om…

Snapchat
Unge deler billeder og videoer med deres mobiltelefon. Beskederne sletter sig selv efter få sekunder.
»Jeg bruger ikke Snapchat, men havde jeg været yngre, havde jeg helt sikkert gjort det. Det er lidt noget underlig noget, det med at beskederne forsvinder igen. Information bør flyde. Mine børn og børnebørn bruger det, og det skal de have lov til at have for sig selv. Der er ikke noget værre end en verden, hvor forældre ser det hele.«

Fodboldlandsholdet
Danmark ligger lige nu på tredjepladsen deres kvalifikationspulje frem mod VM i Rusland i 2018.
»Jeg følger ikke så meget med. Jeg interesserer mig kun for det, hvis jeg er i en gruppe, hvor vi ser kampene og kan sagtens glæde mig over det, hvis det går godt. Men lige nu er jeg alt for optaget af mit eget til at have tid til landsholdet.«

Gulddreng
Gulddreng Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Vis mere

Gulddreng
En af tidens mest populære sangere er en ung sanger fra Vejle, der gemt bag guldkæder og solbriller parodierer forkælede overklasse-børn.
»Jeg har aldrig mødt ham, men han virker til at være god til at iscenesætte sig selv. Spørgsmålet er, om han vil være Gulddreng resten af livet, for det kan være svært at slippe ud af den skygge. Så er det nemmere at være Peter A.G.. Jeg spiller jo også roller og kalder mig Mr. Swing King, men det er jo stadig mig. Mennesket har altid klædt sig ud. Det er ved at lege med vores identitet, at vi finder os selv.«

Fidget spinner
Årets store legetøjs-dille er et roterende stykke plastik, der oprindelig blev udviklet til at afstresse børn med ADHD og autisme.
»Jeg var måske en af de første i Danmark, der fik en fidget spinner. Min søn arbejder i New York og havde en med hjem til mig i starten af året. Jeg kan godt lide det gnidningsfrie drive og sidder ofte med den, hvis den lige ligger fremme. Der har jeg været en firstmover, haha.«

Disruption
Regeringen nedsatte tidligere på året et disruptionsråd for at ruste Danmark bedre til fremtiden. De færreste ved dog hvad, det amerikanske modeord betyder.
»Det er dovent, at man ikke finder på et dansk ord. Jeg synes, alle moderne mennesker er dovne. I gider ikke finde på. Det er vigtigt for sproget, at man stadig leger med det. ’Disruption’ lyder ad helvede til, og man gider ikke engang forklare, hvad det betyder. Så har de nedsat et råd. Vi andre siger, ’det har I ikke råd til’.«

Tinder
Det er blevet normalt at finde kærligheden via sin mobiltelefon, hvor man vælger sin udkårne ud fra et profilbillede.
»Jeg har aldrig været på sådan noget, og jeg har egentlig heller aldrig haft svært ved at møde nogen i virkeligheden, hvor man jo ofte falder for noget, man ikke ville kunne se på Tinder. Men jeg tror, det er et udmærket redskab til at måle, hvor populær man er. Det siger meget om de unges verden, som jeg oplever som meget kropsforskrækket. Er man nu god nok? Jeg tror, Tinder er med til at gøre folk usikre på sig selv.«

Terror
Terrorangreb er i 2017 for alvor blevet en del af vores hverdag med næsten ugentlige angreb rundt omkring i verden.
»Jeg følger med, men bruger meget energi på ikke at lade mig påvirke mig af det. Det eneste værn mod terror er at gøre sig fri af det og leve videre. Jeg frygter ikke en skid, for er du først bange, så har terroren vundet. Ud fra rationel betragtning er der heller ikke nogen grund til at være bange. Jeg går dagligt forbi Nørreport og bruger metroen og gider ikke være bekymret. Sker der noget, så sker der noget. Vi må bekæmpe terroren med god energi.«

E-sport
Det er blevet muligt at leve af at spille computerspil, hvor de bedste spillere rejser verden rundt og scorer millioner.
»Jeg synes, det er interessant. Det er let at sige, at det ikke er sport, men hvis dart og billard er sport, hvorfor så ikke også E-sport? Jeg spiller ikke selv, men jeg kan sagtens forstå fascinationen af det, og jeg ser ofte min kæreste spille ’Candy Crush’ på sin iPad og er rimelig god til det.«

Donald Trump
Donald Trump Foto: NICHOLAS KAMM
Vis mere

Fake news
Særligt den amerikanske præsident Donald Trump har fået udbredt begrebet, hvor falske nyheder spredes og forvirrer befolkningen.
»Det har jo altid været der. Det er kun med til at skærpe min opmærksomhed, og det handler i bund og grund om at bruge sin sunde fornuft. Man skal huske selv at erfare. Hvis jeg får at vide, at et band spiller ad helvede til, så vil jeg selv have lov til at vurdere det. Men det er et problem, at det for eksempel skræmmer folk ved terror, hvor de flyver rundt med beskeder, der udelukkende at skabt for at skræmme.«

Selfies
I gamle dage bad man om en autograf. I dag gælder det om at få et billede, når man møder sit idol.
»Jeg deler rundhåndet ud af dem, men tager dem ikke selv. Det har jeg ikke tid til. Jeg kan sagtens forstå, at folk vil have dem. Jeg ville da også selv have en autograf af dem, jeg har været glade for indenfor sport og kultur. Jeg synes, det er fint at man får noget personligt med sig.«

Bloggere
Bloggere som Mascha Vang og Nikita Klæstrup skriver om deres hver dag på internettet og har ofte flere læsere end etablerede medier.
»Jeg forstår godt, at det er blevet så populært. Det er en måde at finde sig selv ved at spejle sig i andre. Jeg lærer dog mine børn og børnebørn, at de skal huske at bloggerne ofte er betalt af nogen. Når de anbefaler et eller andet, er det ofte fordi, nogen har betalt dem for at gøre det.«

Youtubere
Det er blevet populært at lægge videoer af sig selv ud på internettet. Video-tjenesten Youtube er nærmest blevet større end traditionelle tv-stationer.
»Jeg kunne sagtens være blevet youtuber. Jeg kastede mig over musik for at få afløb for mig selv i noget, og det er det samme med youtuberne. Det er bare tidens sprog.«

Spotify
Den svenske streaming-tjeneste har overtaget måden, vi hører musik på. I stedet for en fysisk pladesamling, kan du finde alverdens musik på din computer.
»Det er genialt. Jeg elsker, at jeg kan hente den musik, jeg lige står og har brug for. Jeg gider ikke reklamer, så jeg har et abonnement og værdsætter udviklingen. Alt skal udvikles, ellers kommer vi ikke videre.«

Podcast
I stedet for at lytte til radio kan man nu hente programmer ned på sin telefon og afspille dem, når man har brug for det.
»Det er super smart, i stedet for at man skal sidde klæbet til radioen og vente på, at udsendelsen starter. Jeg lytter engang imellem til podcasts, men for tiden er jeg mest optaget af at turnere med Gnags. Efter en koncert er jeg helt smadret og kan ikke andet end at ligge og komme til mig selv.«

Clickbait
Clickbait er lokkende overskrifter, der får dig til at klikke på artiklen, når du er inde på et medies hjemmeside. Dårlig clickbait lover mere, end overskriften kan holde.
»Bondefangeri har altid eksisteret, men jeg tror, medierne skal være varsomme med det, for der er en følgevirkning. Når man har gennemskuet det, falder læserne fra. Generelt larmer vi for meget i samfundet i dag. Vi cykler alle sammen med vores hovedtelefoner på hovedet, så ambulancerne er nødt til at skrue højere op for sirenerne. Det er irriterende for os, der kommer gående med ørerne åbne.«

Linse Kessler og datteren Stephanie fra 'Familien fra Bryggen'.
Linse Kessler og datteren Stephanie fra 'Familien fra Bryggen'. Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Vis mere

Reality-stjerner
I dag behøver du ikke være kendt for noget for at komme på tv.
”Folk skal vide, at det er iscenesættelse, men jeg kan sgu meget godt lide det. Der er noget demokratisk ved at en person som Linse Kessler kan komme i tv. Tidligere var det forbeholdt gamle skægaber, der kunne sidde og sige noget fornuftigt, som 200 andre var enige i. Jeg kan godt lide, at almindelige mennesker også får plads. Er det fordummende? Det er der så meget, der er.«

Netflix
På din computer det nu muligt at se alle de film og tv-serier, når du vil uden at skulle bekymre dig om sendetidspunktet.
»Det er jo ligesom Spotify, og det har vi også derhjemme. Hvis jeg var filmdistributør, havde jeg da også opfundet Netflix. Jeg bruger det ikke så meget selv, da jeg læser flere bøger, end jeg ser film.«

Gnags
Den danske rockgruppe har eksisteret siden 1966 og udsendte i februar deres 22. studiealbum ’Nørd’. Fredag aften spiller de til Fredagsrock i Tivoli.
»Vi oplever lidt af en opblomstring for tiden, og den opmærksomhed har vi tænkt os at bruge. Vi er allerede i gang med et nyt album. Jeg var ude og drikke med nogle kammerater i søndags. De var sgu alle sammen pensionister. Jeg bliver 65 år til jul. Jeg gider sgu ikke gå på pension. Jeg vil bare fyre den af, til jeg en dag falder om.«

Gnags
Gnags Foto: Axel Schütt
Vis mere