Selv Gud kan tage fejl. For 14 år siden udpegede han eller hun David Fjelstrup til sin musikalske gesandt på jorden. Dermed indledtes en følelsesmæssig lavine, som senere skulle resultere i et voldsomt opgør mod religiøs hjernevask.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>I 1998 deltog dengang 13-årige David i en konference for diverse højredrejede religiøse danskere.

- Midt under en lovsang stoppede prædikanten sangen og sagde, at Gud havde fortalt ham, at han skulle give en guitar til en 13-årig dreng, siger David Fjelstrup til B.T.

I dag udsender hans gruppe From Sarah albummet ’Are We OK’. Musik og tekster kredser om Fjelstrups opgør med barndommens middelalderlige tankediktatur.

- Drengen var mig. Jeg blev hevet op på scenen og fik at vide, at jeg skulle prise Gud med min musik. Nu 14 år senere har jeg et enormt forklaringsproblem. Jeg har for længst taget mit opgør med Gud. Men var det et tilfælde? Hørte prædikanten stemmer? Var det aftalt på forhånd? Uanset hvad, kom det til at strukturere en fremtid for mig, siger Fjelstrup.

Moses Hansen

For at forstå den fremtid skal man forstå hans fortid.

David Fjelstrup voksede op i en fundamentalistisk religiøs sekt, Københavns Bibeltrænings Center. I Davids barndomshjem kom så farverige og kontroversielle prædikanter som Moses Hansen og evangelisten Christian Hedegaard.

- De fjernede evnen til kritisk tænkning. Man bliver totalt afskåret fra sin omverden. Vi måtte kun høre kristen musik, kun læse kristne bøger. Resten af verden var dømt til at brænde op i helvede, siger David Fjelstrup, 27.

- Det er en meget simpel verden. Gud har skabt dig. Gud har givet dig et eneste formål i livet: Gud.
På en måde er det nemt at leve sådan. Der er ingen eksistentielle kvababbelser. I mit barndomshjem var der ingen radio, ingen biografture, kun tv i december op til jul.

Jeg kan ikke sige, at jeg misundte andre børn. For jeg mødte dem aldrig. Jeg har aldrig spurgt min mor, om jeg måtte tage en ikke-kristen ven med hjem. Alle de andre var jo på vej i helvede. Det ’fede’ ved børn er jo, at de tror på det, man siger, siger Fjelstrup.

Skolen er nu forbudt i Danmark

David og hans søskende gik i en skole på Vesterbro. I en såkaldt ACE-skole.

- Vi sad i afskærmede båse og arbejdede, så vi ikke kunne se hinanden. Vi skulle række nogle flag op, hvis vi havde brug for hjælp. Det var mest kristen hjernevask, siger han.

Men han havde sin nye guitar. Med den fremmanede han strofer og melodistumper, der afspejlede ukendte følelser.

Der findes ikke ét enkelt skarpt skæringspunkt i Fjelstrups liv. Opgøret er en sum af mange små begivenheder. Der var dengang, han under familiens julegaveindkøb sneg sig ind på en københavnsk café for at høre rigtig musik. Den gang han blev ulykkelig, da han og hans søskende ikke måtte se Disney-filmen ’Aladdin’. Da han smuglede en Oasis-cd med hjem fra biblioteket i Gladsaxe. Eller da han læste om Søren Kierkegaards religiøse eksistentielle tvivl.

Rigtig musik og rigtig litteratur

- Jeg fik et slag af dimensioner, da jeg begyndte i gymnasiet. Lige pludselig mødte jeg folk, der ikke tog skabelsesberetningen og alle mine absolutte sandheder for gode varer. Pludselig blev jeg introduceret for rigtig musik og rigtig litteratur.

Lukt i helvede

- I dag ved jeg ikke, hvor teenageoprøret begyndte, og min religiøse frigørelse sluttede. Det var et stort miskmask af tanker og følelser. Det var voldsomt. Der blev kæmpet og smækket med døren. Især min mor kæmpede hårdt imod. Hun havde nogle ret udflippede år som ung i Christiania, og frygtede, at jeg var på vej, lukt ned i helvede, siger Fjelstrup. som i dag har et fornuftigt forhold til forældrene. Efter nogle års adskillelse.

De seneste otte år har han været en del af det københavnske undergrunds rock-miljø. Han læser filosofi og økonomi, er guitarist i CODY.

- Jeg bliver aldrig helt færdig med min transformation. Det hårdeste er at gå fra at være Guds øjesten, den vigtigste person i verden. Til at være en fodnote i tilværelsen. Man kan godt savne at være vigtig, at have en betydning.

Jeg lever et godt liv, men det er stadig svært at være social. Jeg er kommet ud i en verden, hvor der ikke længere er retningslinjer for min adfærd. Gør jeg det rigtige. Siger jeg det rigtige?, spørger David Fjelstrup retorisk.

Opdateret: Det fremgik af billedteksten til dette interview med David Fjelstrup, bragt i BT mandag den 26. marts, at Ruth Evensen har været sektleder af Københavns Bibeltræningscenter KBC. Dette er ikke korrekt. Desuden fremgik det af artiklen, at David Fjelstrup er blevet undervist af Ruth Evensens mand på ACE-skolen på Vesterbro. David Fjelstrup har modtaget undervisning af Ruth Evensens mand, men undervisningen fandt sted på Pinsekirkens Skole. BT beklager fejlene.