Det var frysende koldt, men også meget, meget smukt da The Eagles onsdag indtog markedspladsen i Hjallerup.

Som et lille forvarsel om den røde måneformørkelse natten til torsdag eksploderede himlen over Vendsyssel i aftes i et purpurrødt farveorgie, som sjældent ses mage i Danmark.

Passende kulisse til lyden af et band, der skabte en stribe af rockhistoriens største hit med udsigt til solnedgangen over Venice Beach i Los Angeles.

Afstanden fra 70ernes vilde rockmiljø i Los Angeles til nordjyske Hjallerup anno 2011 kan ellers umiddelbart virke uoverstigeligt lang. Delikat melodikræs i verdensklasse serveret på et kræmmermarked?

Men som Britta fra venindegruppen ’Suve’ tidligt på aftenen sagde i køen foran den vindblæste koncertplads:

- Eagles har li’ wået i Stavanger og Oslo. Hvor svårt kan det vær’ å hit Hjallerup?

Mod den slags logik falder en tåv’lig københavnsk rockanmelders forbehold naturligvis til mulden med et klask.

For en enkelt dag var markedspladsen omdannet til rockarena. Hjallerup var omdannet til Tjalderup – at dømme efter lugten foran tilskuerpladserne.

Det startede ellers temmelig stilfærdigt. Nærmest tilbagelænet, men efter tre numre signalerede en trompet indledningen til The Eagles' bravurnummer. Den i enhver henseende elegante og gennemførte fabel om Hotel California.

Af mange anset for at være verdens bedste rocknummer. Samtidig et meget tidstypisk 70’er-nummer med de to guitarer i parløb. Denne aften, som altid, lagt i hænderne på guitarist og sanger Joe Walsh og Stewart Smith, der har spillet med det restaurerede The Eagles de sidste ti år.

’Hotel California’ er ikke bare et rocknummer. Det er et sindsbillede på en epoke i rockhistorien, hvor countrymusikkens klange, rockens rå beat, himmelske vokalharmonier og sange om at 'take it easy' skabte tiden. Indtil drømmen i 1980 brød sammen i et kokainkaos.

Først 14 år senere blev The Eagles gendannet. Siden har de rejst verden rundt som et særdeles levende museum over en perlerække af popklassikere. Et museum med en flok særdeles værdige kustoder i så fald.

Som koncerten i aftes skred frem blev både publikum og band efterhånden varme i midsommerkulden. Det hjalp tilsyneladende at de to ældre gentlemen Glenn Frey og Don Henley fik hver sin jakke på. Don H’s overtøj lignede en jægerjakke fra den lokale genbrugshop i Hjallerup.

Først blev man imponeret. Hold kæft, de er over 60 år gamle, synger stadig som en drøm – selvom Timothy B. Schmit indimellem har lidt svært ved at nå helt op med sin falset - harmonierne sidder præcist og klart som rindende vand. Det er fremragende musikere. Don Henley som den cool og afdæmpede trommeslager, han er. Joe Walsh en super, varieret guitarist.

Efterhånden som lydmanden gavmildt skruede højere og højere op – måske for at overdøve den meget store del af publikum, der brugte lejligheden til at snakke i stedet for at lytte – blev det mere og mere klart, hvor solidt The Eagles står på et rockfundament.

Elegant, silkeblød vellyd, ja. Men også et tight, swingende og nærmest umenneskeligt præcist rock’n’roll-band.

Efterhånden som koncerten skred frem blev ens betagelse til en slags ærefrygt. The Eagles er ikke bare vellyd. De har om nogen defineret lyden af 70ernes og 80ernes poprock. Fra 'Lying Eyes', Don H’s 'Boys Of Summer' og 'Peaceful Easy Feeling' til afslutningsnummeret 'Desperado'.

The Eagles var højtflyvende i Hjallerup onsdag aften.

The Eagles - onsdag aften, Hjallerup.