Efter næsten 40 år i branchen er electronica-trioen Depeche Mode endnu en gang koncert-aktuel på onsdag d. 31. maj i Parken i København. De kommer med et uhørt politisk album fra 2016 i bagagen. BT har talt med den karismatiske sangskriver, sanger og frontmand David Gahan, især om gruppens seneste album, ’Spirit'.

Det lå egentlig ikke i kortene, at Depeche Mode skulle revolutionere populærmusikken. Og da sangskriver Vince Clarke forlod gruppen allerede efter første album i 1982, lignede det et band, der primært ville blive husket for hittet, ’Just Can’t Get Enough’. Men skæbnen og talentet ville det anderledes.

Dave Gahans på en gang kraftfulde, mørke og distancerede baryton, lå elegant til den teknologiske grundtone, og manden bag synth og keyboards, Martin Gore, viste sig at gemme på en indre komponist, der lige siden har hevet gigantiske hit ud af ærmet på samlebånd. Forretningen Depeche Mode er i dag større en nogensinde. Turnéerne og spillestederne bliver gradvist længere og større, og det tidligere så uindtagelige Fort USA har for længst lagt sig for bandets fødder.

Samfundskritiske

Depeche Mode udviklede sig eksplosivt gennem hele 80erne og tidligt i 90erne, har opnået superstjerne-popularitet og har ikke mindst været bærende inspirationskilde for toneangivende artister.

»Allerede da vi begyndte at skrive de første sange, foregik der katastrofale begivenheder på verdensscenen, og som sangskriver følte jeg ikke, at jeg kunne vende ryggen til det,« siger Depeche Modes karismatiske forsanger David Gahan til BT på en telefon. Han taler om bandets seneste album, ’Spirit’, der overraskede med et stærkt samfundskritisk indhold.

»Og det er ikke for at pege fingre ad enkeltpersoner, lande og regeringer, vi må alle stå til ansvar. Jeg mindes ikke at have oplevet så polariseret en verden tidligere, og meget af det forstår jeg ganske enkelt ikke. Jeg forstår det pres på Europa, flygtningestrømmen har medført, og at det kan føre til spændinger og polarisering blandt befolkningsgrupper. Men jeg forstår det ikke i USA. Her har omtrent ikke været terrorhandlinger, og den oppiskede stemning om emnet ser jeg som ren frygtbaseret,« siger David Gahan.

’Spirit’ er ikke kun politisk kunst

I sin anmeldelse af albummet skrev BT’s anmelder ’(Albummet efterlader én) med fornemmelsen ikke bare af en smule håb for fremtiden (trods alt), men også et håb om, at man her er stødt på en af de plader, der også vil blive lyttet til om mange år. Politisk kunst ender ofte som en invitation til en lukket fest for de indviede og et spark i popoen til alle andre. Men ’Spirit’ er først og sidst et imponerende, stort elektronisk rockværk i sin egen ret’.

»Jeg havde, måske naivt, en mere positiv opfattelse af balance på verdensscenen, for seks-syv år siden,« fortsætter David Gahan.

»Selv i Rusland blev der åbnet op i forhold til Vesten efter kommunismens fald, det gryende arabiske forår spirede, men i dag er de internationale relationer nærmest værre end nogensinde. Og så er global opvarmning og verdens miljøproblemer den største forbrydelse overhovedet. Dels fordi de er selvskabte mod bedre vidende, men mest fordi det ikke så meget er os selv, det går ud over, men snarere vores børn og kommende generationers verden, vi ødelægger,« siger Gahan.

»Jeg ved ikke, hvor meget musik kan ændre, men i det mindste kan du få folk til at tænke, og måske kan det antænde en gnist, der på sigt kan medvirke til at skabe forandring.«

Forsanger Dave Gahan har i årevis døjet med seriøse narko-problemer, den interne kommunikation har ofte været mere end almindelig anstrengt, og mørket, der er en integreret del af bandets musikalske og tekstmæssige udtryk, har også hersket på de indre linje.

»Jeg ved ikke, om det først og fremmest skyldes, at vi er blevet klogere og mere rummelige over for hinanden med alderen, men for mig føles det som om, vi har det bedre sammen end nogensinde tidligere. Det gør livet lettere for os alle sammen, og det nyder vi virkelig.«

Tidligere anmeldelser


Sådan har BT anmeldt de seneste Depeche Mode-koncerter.

»Sådan var koncerten her til aften. En messe, et håb. En fælles fejring. Jeg har forladt stadionrockkoncerter med Bruce Springsteen med en fornemmelse af at været blevet et en lille smule bedre menneske. U2-koncerter med ØNSKET om at blive et bedre menneske. Her til aften forlod jeg Parken med fornemmelsen af at være et menneske.«

Fem stjerner i Parken d. 13. juni 2013

»Jyske Bank Boxen på kor og jubel, da han (Martin Gore) synger ’And I haven’t felt so alive in years’. Intenst helt ned i hjerterødderne. ’Personal Jesus’, Enjoy The Silence’, ’I Feel You’, ’Just Can’t Get Enough’ spillet næsten i rap. Hvad kan man forlange mere sådan en aften, hvor Danmarks bedste koncertsal var omdannet til en mangehovedet orgastisk organisme

Seks stjerner i Jyske Bank Boxen d. 29. november 2013

Depeche mode

Er en engelsk musikgruppe – især kendt for elektronisk musik. Stilen var i starten simpel elektropop, men har senere udviklet sig til et mere mørkt elektronisk univers.

Depeche Mode blev dannet sidst i 1970’erne. Deres store gennembrud kom med hitsinglen ’Just Can’t Get Enough’. Vince Clarke (Yazoo, The Assembly, Erasure) forlod kort efter gruppen. Han blev siden erstattet af Alan Wilder i 1983. Depeche Mode blev en af 1980’ernes største og mest indflydelsesrige grupper og var inspirationskilde for mange.

Depeche Mode har udsendt 14 studiealbum og otte livealbum.

Deres største hit er bl.a.: ’Just Can’t Get Enough’, ’Everything Counts’, ’Personal Jesus’, ’Enjoy The Silence’, ’Policy Of Truth’, ’I Feel You’, ’Walking In My Shoes’.
B