To firmaer kæmper om retten til at give Whitney, Elvis og Michael Jackson nyt hologram-liv.

Vi er vant til at se de aldrende rockstjerner som Rolling Stones og Paul McCartney komme forbi for at give koncerter i Danmark. Men hvad med de afdøde? Ville du give penge for at se hologramversioner af John Lennon eller Elvis fyre den af i Parken? Og hvad siger koncertarrangørerne?

»Det er et svært spørgsmål. En koncert med Elvis eller Michael Jackson lyder jo vildt. Men jeg er ikke sikker.«

Her ’optræder’ Elvis Presley - på storskærm - sammen med sit live-band i 2007, 30 år efter sin død. Snart vil ’The King’ måske igen stå på scenen. Foto: Reuters
Her ’optræder’ Elvis Presley - på storskærm - sammen med sit live-band i 2007, 30 år efter sin død. Snart vil ’The King’ måske igen stå på scenen. Foto: Reuters
Vis mere

Sådan siger den danske koncert-arrangør Kim Worsøe, der personligt har stået bag nogle af de allerstørste koncerter på dansk grund.

Men mens den danske ekspert, musikelsker og forretningsmand tvivler, så er to amerikanske firmaer bestemt ikke i tvivl.

Således kæmper Pulse Evolution og Hologram USA lige nu om rettighederne til afdøde berømtheder som Michael Jackson, Buddy Holly, Elvis Presley, Tupac og John Lennon.

Det var Hologram USA, der stod bag, da den forlængst afdøde rap-legende Tupac Shakur fyrede den af på én af verdens største musikfestivaler, Coachella i 2012. Og det var konkurrenten Pulse Evolution, der slap en ’genopstået’ Michael Jackson løs i tv-showet ’American Music Awards’ i 2014.

Uendelige muligheder

»Det er som lavthængende frugt. Det er lige til at gå i gang med. Og mulighederne er nærmest uendelige,« siger Alki David, der ejer Hologram USA, til magasinet Rolling Stone.

Sammen med sit firma har David netop sikret sig rettighederne til Whitney Houston og komikeren Andy Kaufmann.

Hologram USA ’ejer’ allerede rettighederne til Tupac Shakur, og til rocklegenden Buddy Hollys digitale liv efter døden. Og countrylegenden Patsy Cline, der døde i 1961, er også én af Alki Davids ’klienter’.

En lysende Madonna optræder sammen med den digitale britiske gruppe Gorillaz.
En lysende Madonna optræder sammen med den digitale britiske gruppe Gorillaz. Foto: REUTERS
Vis mere

Meningen og planerne er at samle et hold fantastiske musikere, der kan genskabe Jacksons eller Pres-leys største hit.

Og ved hjælp af den teknik, som Pulse Evolution og Hologram USA pt. kæmper om, skal publikum over hele verden genopleve solisterne, der ikke længere er i blandt os. Hvis amerikanernes drømme går i opfyldelse, så kan Led Zeppelin således igen spille med sin originale trommeslager John Bonham, der døde i 1980. Beatles kan igen turnere med alle fire medlemmer. Og ved koncerter, der på samme tid afvikles i Sydney, København og New York, kan Michael Jackson for den sags skyld synge duet med Marilyn Monroe.

»Og det er kun begyndelsen,« siger Alki David: »Forestil dig Albert Einstein genopstå på skoler over hele verden, hvor han kommenterer sine egne teorier. Fantastisk.«

Men som tilfældet er med de fleste drømme om rigdom og opfindelser, er denne drøm ikke Alki Davids alene.

Den danske koncertarrangør Kim Worsøe tvivler på, at danskerne er villige til at betale for at opleve en koncert med afdøde Whitney Houston, der optræder som hologram.
Den danske koncertarrangør Kim Worsøe tvivler på, at danskerne er villige til at betale for at opleve en koncert med afdøde Whitney Houston, der optræder som hologram. Foto: REUTERS
Vis mere

Derfor har Alki David hevet konkurrenten Pulse Evolution i retten for at få deres teknologi. Herfra kalder chefen John Textor til gengæld Alki Davids hologram-teknologi ’forældet’.

Og Textor glæder sig selv til at score kassen på Elvis Presley, Marilyn Monroe og Selena, som de ejer rettighederne til.

Dansk tvivl

Men uanset hvem der vinder krigen om hologrammerne, så er det ikke alle, der er lige imponerede.

Selvom både Pulse Evolution og Hologram USA således allerede har planer om store turnéer med deres afdøde superstjerner, kalder filmprofessor Paul Debevec teknologien ’utilstrækkelig’.

Han sammenligner resultatet med den 150 år gamle teknologi (Peppers spøgelse), som diverse tryllekunstnere i sin tid forsøgte at imponere deres publikum med.

»Det ligner et stort stykke plastik i 2-D - ikke et rigtigt menneske,« siger Debevec.

Og den danske koncertarrangør Kim Worsøe deler denne skepsis.

»Uanset hvor godt resultatet er, så kommer man jo til at mangle spontaniteten og den virkelige musikalitet. Et hologram vil jo aldrig være i stand til at reagere på sit publikum. Og når man tager det utroligt flotte udbud, som den danske musikfan i øjeblikket har til rådighed, så tvivler jeg på, at danskerne ville købe billet til en hologramversion af Whitney Houston.«

Hvad med en frisk lille duet imellem Michael Jackson og Marilyn Monroe - Alt er muligt med den nyeste hologram-teknik.
Hvad med en frisk lille duet imellem Michael Jackson og Marilyn Monroe - Alt er muligt med den nyeste hologram-teknik. Foto: REUTERS/Leonhard Foeger
Vis mere

Hvad med en frisk lille duet imellem Michael Jackson og Marilyn Monroe - Alt er muligt med den nyeste hologram-teknik.
Hvad med en frisk lille duet imellem Michael Jackson og Marilyn Monroe - Alt er muligt med den nyeste hologram-teknik. Foto: REUTERS
Vis mere