I årevis har Lars Chief 1 Pedersen været kendt som rapper, producer og, i en kort periode, dommer i ’Stjerne for en aften’. Eller som manden bag tre danske Melodi Grand Prix-vindere. I dag springer han ud på det dybe vand med sit første soloalbum, ’Slip’, hvor han selv synger og har skrevet al musikken.

Albummet er en hyldest til livet, efter Chief 1 langt om længe er kommet op til overfladen igen efter en langvarig depression og skilsmisse.

Da BT møder Chief 1 i hans studie i Vanløse, er han netop kommet tilbage fra en begravelse. Det vil altid være en trist begivenhed, men kan på en måde også være livsbekræftende – i hvert fald i dette tilfælde. For manden, Chief 1 netop har taget afsked med, reddede engang hans liv.

Efter en operation for 20 år siden fik Chief 1 konstateret en tumor i maven. En efterfølgende lang, traumatisk proces, med flere fejlslagne operationer og en enkelt heldigvis fejlagtig dødsdom fra en læge, endte uforløst.
Lægerne kunne se en knude, men ingen specialister kendte til lignende tilfælde. I dag lever Chief 1 med sin muskelknude, eller hvad det er.

»Jeg har lært at se den som noget positiv. Jeg har noget, der er unikt,« siger han i studiet, hvor han normalt er indpiskeren, mentoren. Ham der tænder de andres lys. Nu er han selv i fokus.

Ændrede livsfilosofi

»Den netop afdøde ven var en læge, der havde specialiseret sig i akupunktur. Han hjalp mig til at ændre min livsfilosofi. Jeg fik vitamintilskud, mistelten, havbrusk, en fuldstændig vild syre/base-kur, alle alternative behandlingsformer. Alt muligt. Pludselig blev jeg ligefrem a-menneske,« siger Chief 1 med et selvironisk grin.

Så 47-årige Lars Pedersen, som Chief 1 hedder, har netop sagt farvel til en ven, der reddede hans eget liv.

»Jeg er ikke tvivl. Han reddede mit liv. Han alene gav mig troen tilbage i forhold til lægerne, der havde fejl­opereret mig og glemt noget oppe i mig, ja, de havde dødsdømt mig. En læge gav mig fire måneder at leve i. Min ven blev et forbillede for mig,« siger Chief 1.

Først og fremmest lærte hans ven og mentor ham noget om det, der er grundtemaet på Lars Chief 1s nye album: Taknemmelighed over at have fået sit liv tilbage. Livsglæde. Forelskelse. Kærlighed til sønnen. Livskvalitet, der også kan findes i den modstand, man møder, såvel ude- som indefra.

Sådan lærer du at bunde

»Man skal miste fodfæstet, før man lærer at bunde. De fleste mennesker, der har været igennem en kritisk livssituation, oplever stor taknemmelighed, når man kommer ud på den anden side,« siger Chief 1.

For nogle år siden røg han ind i en stor depression, der i sidste ende kom til at koste ham ægteskabet med Christina Groth, som han havde kendt, siden de var sammen i Sound of Seduction-projektet. En aften i efteråret 2015 sad han med noget, der lignende en spirende livskrise, sorg over skilsmissen, nederlaget i forhold til den almene drøm om kærligheden, der varer til det sidste.

»Jeg sad en sen aften og tænkte på de råd, jeg har fået af et hav af coaches: Find noget, der gør dig glad. Læren om det sunde ego, at fylde sin egen brønd, før man har noget at fylde de andres brønde med. Jeg har altid været ham, der fyldte andres brønde. Ikke at der er noget helligt i det. Det er bare sådan, det har været. Pludselig begyndte jeg at tænke tilbage på mine første år på Tårnby Torv. Mit barndomsværelse. Jeg kunne huske følelsen af glæde, når jeg kunne gå hjem fra skole for at lytte til obskure hiphopsange fra Harlem. Jeg ved ikke hvorfor, men pludselig opstod en sang om mig selv.«

Stalket af én, der ikke eksisterer

I dag synger Chief 1 om sol og sommer og om at give sig tid til at være sammen og nyde nuet og livet. Som i den livsbekræftende Håkan Hellström-inspirerede ’Sommernætter’. Men der er også en sang om, når det gør ondt.

»Det er gået op for mig, hvor skræmmende man selv og andre kan blive, når man bliver grebet af denne her altfortærende jalousi, når alt i forholdet bare er helt forkert. Efter at have været sammen med den samme kvinde i 22 år er jeg kommet ud i en verden med sociale medier, hvor man kan få de mest vilde beskeder i sin indbakke, nøgenbilleder fra gifte kvinder, henvendelser fra desperate kvinder, for hvem det er sidste udkald, stalkere. Jeg blev stalket af en Helena. Det viste sig, at hun udgav sig for at være en anden end sig selv. Det er underligt at blive forelsket i en person, der ikke eksisterer. Det var ubehageligt. Jeg valgte  at vende min sang ’Helene’ til noget positivt, en hyldest til kærligheden,« siger Chief 1.

Solo

Manden, der har arbejdet med alle fra Kim Larsen til L.I.G.A., er helt bevidst om, at han er helt alene denne gang. Det er bevidst. Med sit netværk kunne han nok have fået en kontrakt med et større selskab. Men det skulle være på hans egne præmisser. Og det skulle være et godt gammeldags album.

»Jeg er meget bevidst om, at der kan komme et meget langt indløb. Jeg begynder helt fra bunden. Jeg ved godt, at jeg ikke synger på niveau med andre. Jeg kæmper med det dagligt. Jeg hører mine kritikere råbe ude i skyggerne. Men når jeg glemmer dem, ser jeg al den opbakning, jeg ellers får. Så længe jeg selv kan føle, at det fungerer, at jeg fuld af fortrøstning,« siger Chief 1.

Interviewet er tæt på at være slut. Som altid, når man taler med Chief 1, er der talt om musik, musikpassion og alt det, musik gør ved os.

»Jeg har en speciel lykkefølelse, der opstår, når noget bliver så melankolsk, at det gør lidt ondt. Det  er det, popmusik kan. Popmusikken kan gribe på den der ’Viva la Vida’ (Coldplay)-agtige måde. Det kan give mig en euforisk lykkefølelse at lytte til det nummer. Jeg plejer at kalde det den blå glæde. Det er den, jeg føler lige nu.«