Der er mange musik-film på de danske streaming-sites. BT anmelder her seks

Regner det? Og trænger du til variation fra bøger, aviser, blade, film, streaming, spil og andet? Er den sidste koncert eller festival ved at være længe siden - eller trænger du til opvarmning til Smukfest eller andre festivaler og koncerter? Så kan en musikfilm på et streamingsite være en mulighed - uden at du behøver at rejse dig fra sofaen eller sengen. Der er mange at vælge imellem. BT anmelder her seks rimelig nye tilbud på Netflix og Blockbuster.

'History of The Eagles', Dokumentar,  (fem stjerner)

HVAD?: Hele tre timer lang dokumentarfilm om westcoast rock-bandet par excellence, The Eagles. Følger dem fra drengeårene til nu.HVORDAN?: Filmen er produceret af Don Henley og Glenn Frey selv. Det betyder næppe total objektivitet i forhold til de mange konflikter undervejs. Men de skåner nu langtfra sig selv. Det er en næsten brutalt ærlig film. Man sluger de mange forklaringer, anekdoter og fede live-optagelser, der går helt tilbage til dengang, Frey og Henley var musikere for Linda Ronstadt. Bl.a. en fantastisk optagelse fra ca. 1979, hvor Joe Walsh og Don Felder spiller duelguitar i ' Hotel California', som i filmhistorisk storhed rangerer på linje med Humphrey Bogart i afslutningscenen i ' Casablanca'. Favorit-anekdote: Da produceren Glyn Johns fortæller om det amerikanske band, der kom til London og troede, at de var det nye Led Zeppelin og The Who. Han er ved at fyre dem. Men så hører han dem synge flerstemmigt. Og så fløj ørnene. Se den på netflix.

'What happened, Nina Simone?' Dokumentar (fire stjerner)

HVAD?: Den hudløse, i Danmark forholdsvis ukendte historie om aktivisten og kunstneren Nina Simone, som mange nok mest kender fra 1987-hittet 'My Baby Just Cares for Me'.

HVORDAN?: Er du også nogle gange træt af overfladiskhed i musikverdenen? Se denne film. Det er historien om 'The High Priestess Of Soul', som hun blev kaldt, selvom hun nægtede at lade sig putte i bås. Født som et usædvanligt stort musikalsk talent i det dengang racistiske USA forblev Simones liv en kamp mod sine dæmoner, og for at fastholde sin (besværlige) integritet som musiker, familiemenneske, som menneske - og som forkæmper for borgerrettigheder. Der er ikke mange stillestående øjeblikke eller ligegyldige bemærkninger i denne film.

Se den på Netflix.

'CBGB' Spillefilm (tre stjerner)

HVAD?: Filmen om New York-spillestedet CBGB, der skulle få mere end bare kultisk betydning. Det var her, den gryende amerikanske præ-punk undergrundsrock fik de første job.

HVORDAN?: Alan Rickman, bl. a. kendt fra Harry Potter, spiller en folkemusiker, der åbner en musikklub, som egentlig er tiltænkt countrymusik. Men da han har svært ved at tiltrække den rette musik, giver han chancen til alle. Med det krav, at de skal spille original musik. I filmen ser man unge skuespillere i rollerne som Iggy Pop, Talking Heads, The Police, Debbie Harry/Blondie og Television prøve kræfter på den minimale scene. Musikken lyder pænere, end den vist gjorde oprindelig, og Alan Rickman overspiller som den idealistiske klubejer, der blev punkens bedstefar. Hvad han gør i den rolle, er en gåde. Men som musikhistorisk dokument er filmen underholdende og lærerig.

Se den på blockbuster. dk.

'Get on Up' Spillefilm (fire stjerner)

HVAD?: Biografisk film om manden, der kaldes The Godfather Of Soul (og funk). Følger James Brown fra, da han som lille i 1930erne bliver forladt af sin mor, til perioden efter et comeback i 80erne.

HVORDAN?: Filmen, der havde en hård fødsel - bl.a. måtte Spike Lee opgive jobbet som instruktør - har tydeligvis Browns mangeårige ven og samarbejdspartner Bobby Byrds gamle vidneudsagn som en primær kilde. Brown fyrede på et tidspunkt Byrd. Hvad det betyder for historiens sanddruelighed, er svært at vide. Men sikkert er det, at Chadwick Boseman spiller forrygende, nuanceret som James Brown, der kæmper med racefordomme, sin tro, sine drifter, sine dæmoner og skaber fantastisk musik. Som sådan er den et vægtigt tidsbillede. Der er 'live-optagelser' med Boseman som Brown, hvor man tænker, at den Store Gudfar må have strøet lidt af sit stjernestøv over filmoptagelserne fra det hinsides.

Se den på blockbuster. dk.

'Still Bill' Dokumentar (fire stjerner)

HVAD?: Den sjældne historie om en rocklegende, der frivilligt forlod branchen, i stedet for at leve på fortiden - og som aldrig har fortrudt.

HVORDAN?: Bill Withers skrev tre af de største 60er/70er soulklassikere 'Ain't No Sunshine', 'Lean on Me' og ' Just the Two of Us'. Men da karrieren gik på hæld i 80erne, besluttede han at koncentrere sig om det forretningsmæssige, bl. a. sit forlag, som han og hans kone og børn stadig driver. Allerede i filmens gamle sort/hvide klip udstråler Withers en særlig form for humor og zen, som tydeligvis ikke har forladt ham. Filmen skæmmes af nogle ret ligegyldige interview undervejs, og den når for hurtigt frem til vendepunktet i 1985. Men se den, hvis du indimellem savner dybde og selvkritik i underholdningsbranchen.

Se den på netflix.

'The Other One: The Long Strange Trip of Bob Weir' Dokumentar (tre stjerner)

HVAD?: Historien om The Grateful Dead fortalt gennem guitaristen Bob Weir, der var med til at danne det sagnomspundne syreband.

HVORDAN?: Et smart greb at fortælle med Bob Weir som den centrale figur. Frontmand Jerry Garcia er død, og en film om hans historie ville blive andenhåndsudsagn. Weir er en skarp mand, der efter mange, mange år med sex, drugs og rock'n'roll er endt med karma og zen - godt hjulpet af den betydeligt yngre kone. Han og andre fortæller usentimentalt og uden omsvøb om bandet og Garcias deroute. Filmen skøjter for hurtigt henover det særprægede deadhead-fænomen - altså fans, der har dedikeret deres liv liv til stoffer og Grateful Dead. Og Weir står for uimodsagt i det samlede billede.

Se den på Netflix.