På torsdag har en ny film om jazzsangerinden Amy Winehouse premiere. Den engelske musiker døde i en alder af kun 27, og meldte sig dermed ind i gruppen af musikere, der døde langt før nomineret tid. En gruppe musikere, der levede hårdt, døde stærkt og satte deres tydelige aftryk på den verden, de efterlod.

LÆS OGSÅ: 15 forrygende film du kan streame

Og film om disse findes der nok af, for selvom de fleste af os er enige om, at det er en tragedie, når stoffer, selvmord eller andet tager livet fra en legendarisk musiker, er det måske netop den tidlige død, der har været med til at gøre dem til legender. Det er rædselsfuldt, pirrende og spændende at se et menneske kæmpe sig op på toppen af verden bare for at lade det hele falde fra hinanden igen.

Vi fascineres af den livskraft, der fik dem til at skille sig ud fra så mange andre gennemsnitlige musikere, og vi er betagede af deres fandenivoldskhed. Desuden kommer disse historier gerne med flere bifortællinger om hårdt arbejde, vanvittig kærlighed og livsglæde. Derfor har vi samlet ni film om musikere, der af den ene eller den anden grund døde før de sædvanlige 80,05 år:

Sid & Nancy (1986)



Få mennesker har levet op til rock’n rolls kardinaldyder om at leve stærkt og dø ung, som Sid Vicious gjorde. Han var bassist i det revolutionerende punkband Sex Pistols, solomusiker der optrådte med nogle af verdens største i genren, narkoman, sin kærestes morder og sin egen selvmorder – alt sammen på kun 21 år. I filmen spilles han af Gary Oldman (der senere har spillet politikommissær James Gordon fra Batman), og selvom filmen ikke trak så mange penge hjem i 1986, har den sidenhen fået kultstatus og deraf fanskare.

LÆS OGSÅ: Se Jack Nicholson forberede sig til legendarisk scene i 'Ondskabens Hotel'

Amadeus (1984)



Wolgang Amadeus Mozart var muligvis den første musiker til at lave dette stunt. Han nåede at komponere en perlerække af klassiske værker, der i dag stadig nærstuderes af fans og opføres i koncertsale og som ’spændende menneskers’ mobilringetoner. Hans død som 25-årig forbliver uopklaret, og i denne delvist biografiske film på to en halv time fremsættes en teori om, at en forsmået konkurrent skulle have gjort det af med et af musikverdenens største genier.

LÆS OGSÅ: 15 sjove film selv alvorlige mænd bør streame

All Is by My Side (2013)




Jimi Hendrix er vidt og bredt anerkendt som verdens bedste guitarist. Især huskes han for sine eksperimenter med guitarspillet, både hvad angår pedaler, teknik og så var han også kendt for at spille med tænderne. Efter hans død er han blevet et symbol på ungdomsoprøret i 60’erne og et ikon for alle med kærlighed til musikken. I filmen spilles han af rapperen Andre 3000, der ligner ham til forskel og portrætterer rockikonet fortrinligt.

Bird (1988)



Da Charlie ’Yardbird’ Parker døde skrev obduktionslægen, at dette var de jordiske rester af en 50-60-årig mand. Parker var kun 34 år, da han døde. Han var bare godt medtaget af et liv som misbruger. I denne Clint Eastwood-film med Forest Whitaker i titelrollen, følger vi Parker fra Kansas City til det inderste af New York, i en storm af jazz, stoffer, fattigdom, modstand, et umuligt kærlighedsforhold til en hvid pige og til sidst hans død i 1955.

La Bamba (1987)



Du kender sikkert sangen ’American Pie’, men ved du egentligt, hvad den handler om? 3. februar 1959 forulykkede et fly med nogle af sin tids største rockmusikere, og dagen skulle derefter for evigt huskes som The Day the Music Died. En af de omkomne var Ritchie Valens, et kun 17-årigt stjerneskud på rockhimlen, der hittede med nummeret ‘La Bamba’ kort inden flystyrtet. Ironisk nok var Valens forfærdeligt bange for at flyve, men overkom det for at kunne udleve sin karriere.

LÆS OGSÅ: Fantastisk trailer til ny film om EM-triumfen i '92

The Buddy Holly Story (1978)




Han havde hipsterbriller, før der var noget, der hed hipsterbriller. Han havde også en række hits, der var med til at forme rockmusik, og så var han en af passagererne om bord på flyet, the day the music died. Buddy Holly ses også som en pioner i den forstand, at han både skrev, indspillede og producerede sine egne sange, ligesom han efter sigende var den første til at benytte sig af det klassiske rock-lineup: To guitarer, bas og trommer. Som filmens Buddy Holly ses Gary Busey i sit livs rolle.

LÆS OGSÅ: Her er otte streaming-alternativer til Netflix

Kurt & Courtney (1998)




Mange mener, at den mængde heroin, der var i rockstjernen Kurt Cobain ved hans død, ville have gjort det umuligt for ham at betjene det gevær, han tilsyneladende havde proppet i munden. Desuden er der de, der mener, at hans selvmordsbrev ikke matcher hans håndskrift. Men hvem skulle så have dræbt den 27-årige grungemusiker? Filmen her påstår, at hans kone Courtney Love skulle have gjort det, en påstand Love af åbenlyse årsager ikke har haft lyst til at kommentere på i filmen.

La Vie en Rose (2007)



Edith Piaf er fransk som Eiffeltårnet, baguette og dårlig attitude. Filmen om hende, der på originalsproget hedder La Môme (’Spurven’, hendes tilnavn), er også udpræget fransk: Det meste af filmen foregår i mørke, alle ryger og amerikanere er dumme. Edith Piaf døde som 47-årig af levercancer, efter et langt liv med stoffer, rygning og scener i mørke. Marion Cotillard modtog i øvrigt både en Oscar, en Golden Globe og en Bafta for bedste skuespillerinde for sin rolle i denne smukke film.

The Doors (1991)



Dengang Val Kilmer var en ung, fremadstormende skuespiller, leverede han et ualmindelig flot stykke arbejde i rollen som Jim Morrison i denne film om selv samme. Faktisk så overbevisende, at flere af de tilbageværende bandmedlemmer fra The Doors var usikre på, om det egentligt var Kilmer, der sang, eller om der blev gjort brug af playback. Morrison nåede som frontmand for The Doors at sætte et stort aftryk på rockverdenen, inden han døde af en heroinoverdosis i Paris som 27-årig.

LÆS OGSÅ: De 10 ringeste film de seneste 10 år

LÆS OGSÅ: Her er otte streaming-alternativer til Netflix

LÆS OGSÅ: 15 sjove film selv alvorlige mænd kan streame

Denne artikel blev oprindeligt bragt hos Euroman.