Når drenge vil være mænd og mænd drenge, så skal der egentlig ikke så mange ingredienser til: Nogle knallerter, nogle scootere og en mark uden for byen.

Ævl, siger du? Nå, jamen så skulle du have begivet dig ud i virkeligheden på jorden bag Moselund Maskinstation på Clausholmvej. Her hedder ejeren Jens Ove Søjberg, og som om det ikke er slemt nok, så har han en søn, der hedder Peter. Og han er bidt af en gal motortosse.

Egentlig er han motocross-kører, men han keder sig så gudsjammerligt, når sæsonen slutter, motorerne bliver stille og benzin-hørmen fordufter. Så nu har han om ikke opfundt, så indført en ny sport: Moped Wars.

Se stort galleri hos Randers Amtsavis: Moped Wars 2014

Det betyder direkte oversat ’knallert krig’ - hvilket egentlig passer meget godt. Sådan i al fredsommelighed, i hvert fald.

Fra hele landet

Det drejer sig enkelt fortalt om at fræse afsted på en 500 meter bane med drabelige sving og kropsrystende chikane-bump.

»Det foregår hverken i klub- eller organisatios-regi, men helt privat. Alligevel er mange opmærksomme på det. Det er andet år, vi kører, og denne gang havde 33 meldt sig. Omkring de 20 er fra Randers-området, resten fra stort set hele landet,« fortæller Peter Søjberg, der har fået ideen fra Belgien.

Der konkurreres i tre klasser: 1. Knallert, typisk Puch Maxi, op til 50 kubik. 2. Scooter på til 50 kubik. 3. Åben klasse for lidt af hvert op til 100 kubik.

80 i timen men ingen skader

Maskinerne er fikset op, så de ikke er velegnede som almindeligt transportmiddel, men deltagerne må ikke stille op med store fartmaskiner. De skal i princippet være typegodkendt til at køre på vejene.

»Det er skideskægt, og farten kommer op i nærheden af de 80 kilometer i timen på langsiden. Gennemsnitshastigheden er noget lavere, for nogle steder går det næsten i stå i svære sving, og så er der jo de mange bump.«

Drabeligt ser det ud, men skaderne er få.

Se stort galleri hos Randers Amtsavis: Moped Wars 2014

»Det er klart, at når man styrter, så gør det ondt. I år kører jeg ikke selv med, men det gjorde jeg sidste år, og da fik jeg en ordentlig tur, da jeg kørte direkte ind i 400 kilos halmballe. Men faktisk har vi slet ikke oplevet, at nogen er blevet skadet. De fleste er veltrænede motocross-kørere, så de ved, at de skal tænke sig om.«

Kan ikke lade være

En af de skrappeste af deltagerne er 30-årige Tommy Nielsen fra Randers - tømrer i hverdagen, men solgt til motor-verdenen i fritiden.

»Jeg kan ikke lade være. Jeg har kørt motocross, siden jeg var ni år. Nu har jeg trappet lidt ned, og så er det her et sjovt alternativ.«

Han vandt suverænt den åbne klasse. Den blev kørt som udskilningsløb. Sidste mand på hver runde udgik, så der til sidst kun var én tilbage, vinderen - Tommy.

Nogen glamourøs og stræbsom tilværelse er det ikke at være knallert-kriger. En stor trænerstab og ambitiøse forberedelser hører ikke rigtig til i en sport, hvor banen blev anlagt for en uge siden og bliver bragt tilbage til marktilstand umiddelbart efter løbet.

»Træning? Haha, jeg har kørt lidt rundt hjemme i min mors baghave, og så ellers et par prøverunder inden løbet. Det er jo kun sjov, det her.

Sjov? I farer hid og did og op og ned - gør det ikke ondt?

På med nyrebæltet

»Næh, egentlig ikke. Jo dagen efter, så er kroppen godt nok noget øm. Det er nu nok mest, fordi kroppen er ved at blive gammel. Men altså, vi kører med nyrebælter - ellers ville de mange rysteture nok blive at mærke,« sagde Tommy Nielsen, der kørte på en Suzuki Street Magic.

Se stort galleri hos Randers Amtsavis: Moped Wars 2014

»Det er en herlig maskine på 70 kubik. Den er gammel, fra sidst i 90’erne engang, så den er efterhånden ret sjælden. Hvis man er heldig at støve sådan en op, skal man nok af med op mod 9000 kroner. Men det er et godt køb. Jeg er glad for den. Det er en vinder.«

Du er en voksen mand - hvad er det lige, der får dig til at suse med på sådan en omgang drengerøvs-ræs?

»Det er adrenalinen. Den pumper hver gang, der er benzin og motorlyd i farvandet. Det er nok også, fordi jeg har kørt så meget motocross, at lysten kommer op i én. Jeg kan ikke give slip på det.«

Gik som det skulle

Han kunne mildt sagt heller ikke give slip på gashåndtaget, da han i finalerunden lagde modstander efter modstander bag sig, dvs. sendte dem ud af konkurrence én efter én. Han endte med sejrspokalen og en god portion tilfredshed efter en dags selskab med sin passion.

»Det gik, som det skulle, men det trængte jeg også til, sagde han med henvisning til, at han havde to styrt i de indledende heats i scooter-klassen.

Den slags betyder mindre i sejrens stund - og når smerterne først kommer dagen efter.

Se stort galleri hos Randers Amtsavis: Moped Wars 2014