BT møder Tom K: Min karrieres mest intense år

Tom Kristensen vil huske 2013 for store sejre og tragedier.

En super sæson er slut for Tom Kristensen. Han har rundet 46 år og er nu næsten et årti ældre end den næstældste i feltet. Alligevel er racerkøreren endnu ikke klar til at opgive overhalinger i yderbanen.

På baggrund af årets resultater er der heller ingen oplagt grund til at stoppe karrieren. Danskeren har sammen med sit tyske team fra Audi været suveræne i sæsonen. Lysten har han bestemt ikke mistet. Tværtimod.

- Jeg er motiveret og tager et år ad gangen, men jeg er ikke ved den blinde vej endnu. Slet ikke. Da vi skulle forhandle kontrakt den her gang, nåede vi ikke engang at sætte os til bords, før det var overstået. Audi ved, at jeg har respekt for sporten. Lysten til at stoppe kommer en dag, men jeg er der slet endnu. Jeg er alt for nysgerrig, siger han kort efter præsentationen af næste års Le Mans-bil i Audis monument af et hovedkontor i Ingolstadt i Sydtyskland.

Når året skal gøres op, kan Tom Kristensen se tilbage på et FIA World Endurance-verdensmesterskab og endnu en flot sejr på Le Mans. Den niende i karrieren. En historisk imponerende bedrift.

- Jeg har ikke sat tal på, hvor mange Le Mans-sejre jeg skal nå. Hvis der kommer en mere, vil det være den tiende, men ikke nødvendigvis den sidste.

Selv om triumferne fortsat køres i hus, er motivationen ikke blevet mindre, end da drengen fra Hobro for mere end 20 år siden sparkede døren ind på den internationale motorsports-scene. Tom Kristensen er et konkurrencemenneske ud over det normale. Det lyser ud af ham. Men selvom trangen til at konkurrere og vinde er stor, fylder savnet til familien dog mere og mere.

- Jeg elsker stadig at træne, men afsavnet til familien spiller mere og mere ind, når jeg er af sted. Der er andre ting, der også kunne være interessante at prøve kræfter med, men jeg ved, der ikke er andre erhverv, hvor jeg føler mig bedre til rette, end når jeg sidder i bilen og venter på de grønne lamper. Selvom jeg nok ikke er den hurtigste mere, så er jeg sgu heller ikke langt fra at være det. Det er ikke op til mig at vurdere mine præstationer, men jeg føler mig stadig på toppen. Gjorde jeg ikke det, ville jeg ikke køre. Det lover jeg, forklarer den populære kører.

Tom Kristensens mangeårige makker i Audi-bilen, skotten Allan McNish, har netop annonceret sit endegyldige stop. Den tre år yngre kollegas farvel har sat overvejelserne i gang hos danskeren.

Selvom respekten for den potentielt livsfarlige sport er fastbrændt i baghovedet, er det endnu ikke tid til at smide kørehandskerne på pension for den dansk legende.

- Jeg har enorm respekt for Allan McNishs beslutning om at stoppe. Og især at gøre det på karrierens ypperste top, men omvendt er jeg alt for nysgerrig til at lægge det fra mig endnu. Næste års bil er en ny oplevelse, og én jeg virkelig ser frem til at arbejde med. Jeg er sikker på, at det bliver endnu mere krævende at vinde 2014-sæsonen. Både Toyota og Porsche, som er vores to største konkurrenter, satser benhårdt på at slå os. Hvordan skulle man kunne stoppe med en sådan udfordring ventende forude, spørger en smilende Tom Kristensen retorisk.

- Det kan jeg simpelthen bare ikke, svarer han.

Sejren ved Le Mans blev og er fortsat overskygget af den tragiske ulykke, som kostede Allan Simonsen livet. Den danske racerkører var nær ven til Tom Kristensen. Tiden efter Le Mans var hård, og for Tom Kristensen blev 2013 et følelsesmæssigt år, da også hans far afgik ved døden efter længere tids sygdom:

- Det har været et meget intenst år. Jeg har vundet nogle kæmpe sejre på banen, men uden for har jeg haft nogle svære tider. Med tabet af min far og Allan. Derfor kan jeg ikke kalde det et godt år. Turbulent er mere indrammende for mit år end noget andet, siger han og fortæller, at Allan Simonsens ulykke fik ham til at se sporten og livet i et nyt perspektiv før den nye sæson, hvor han igen vil blæse forbi målstregen med over 200 kilometer i timen.

Læs også: