Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger om minimum tre gange 10 minutters intens træning om dagen kan redde tusinder fra tidlig død eller svær sygdom. Motion har nemlig vist sig at have en hel eller delvis helbredende effekt på 32 sygdomme.

Hvad end du lider af skizofreni, kræft, smerter eller diabetes har motion i forskellige former en helbredende effekt. Ved at omlægge livsstilen har flere diabetes 2-patienter f.eks. kunne smide medicinen, fordi netop motion og den rette kost har haft en gavnlig virkning på blodsukkeret.

Der er altså god grund og stor videnskabelig evidens for, at danskerne får pulsen op en halv time hver dag. Det virker både forebyggende og behandlende mod en lang række sygdomme.

- Problemet er, at mange mennesker ser skræmmebilleder, når de hører, at de skal lave intens træning. De ser det som et rigtig højt niveau, hvor man får åndenød og jernsmag i munden. Mange vil blive overrasket over, hvor lidt der egentlig skal til for at træne intenst, siger B.T.s sundhedsekspert Chris MacDonald.

Med B.T. Plus får du:
- Sundhedseksperterne Chris MacDonald og Bente Klarlunds anbefalinger
- Råd til intens træning i en travl hverdag
- Listen over de 32 sygdomme
- Læs hvilken motion, der virker bedst på din sygdom

B.T. PLUS kan også tilbyde følgende artikler:
-
- Undgå skader:
- 24 siders pdf-guide:
-

Minimum ti minutters bevægelse tre gange om dagen i højt tempo. Sådan lyder Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger for motion i hverdagen.

Uoverskueligt med en halv times intens træning om dagen, tænker mange måske, men det kan faktisk redde dig fra tidlig død eller bidrage til helbredelse af 32 sygdomme, viser forskningen nu.

- Vi har valgt at ændre vores anbefalinger fra 30 minutters motion ved moderat intensitet hver dag til 30 minutter ved moderat til høj intensitet. Vi har nu fået en meget større viden om den positive virkning ved fysisk aktivitet ved høj intensitet. Det nedsætter risikoen for sygdomme og dødelighed yderligere, sammenlignet med moderat intensitet, siger projektleder Lisa von Huth Smith fra Sundhedsstyrelsen.

B.T.s sundhedsekspert Chris MacDonald er glad for de nye anbefalinger, der er blevet kritiseret for at være for hårde.

Et kvarter i frokostpausen

- Problemet er, at mange ser skræmmebilleder, når de hører, at de skal lave intens træning. De tænker, at man skal have åndenød og jernsmag i munden. Mange vil blive overrasket over, hvor lidt der egentlig skal til for at træne intenst, det afhænger af udgangspunktet, for mange mennesker er et kvarters intens træning i frokostpausen, hvor man måske går en tur i rask gang, nok, og de kan desuden ramme 10 minutters intens træning ved at cykle til og fra arbejde, siger han.

I en tid hvor danskerne får stadig mere travlt med arbejde, børn, madlavning og fritid, kan det synes svært at sætte 30 minutter af hver dag til at træne, men det behøver det ikke at være. For selv om opvasken og trapperne måske ikke tæller i regnskabet længere, så er det altså stadig muligt at få tempoet op i ti minutter ad gangen uden at skulle i fitnesscenter.

- Jeg vil gerne understrege, at det bestemt ikke er meningen, at man skal have kondisko på eller pulsen op i et fitness-center. Hvis man f.eks cykler til arbejde, kan man måske træde lidt hårdere i pedalerne. Hvis man er ude at gå en tur, skal man være lidt mere bevidst om, at man skal gå lidt hurtigere eller gå lidt op ad bakke eller trapper, siger overlæge Bente Klarlund.

Handler ikke om vægttab

Sundhedsstyrelsens anbefalinger kommer efter, at der er videnskabelig evidens for, at motionen kan have en hel eller delvis helbredende effekt på 32 sygdomme. Det er altså ikke kun danskernes livvidde, der er i fokus, men derimod alvorlige sygdomme som diabetes, hjerte-kar-sygdomme, demens og cancer, som rammer en stor del af den danske befolkning.

- Jeg har et slogan, der hedder ‘det er bedre at være fit og fed end slank og sløv’. Alt det her med at dyrke motion har simpelthen ikke noget at gøre med, at man skal tabe sig. Det handler om, at man skal være sund, siger Bente Klarlund.

Ligesom de nytårsforsætter, der lurer lige om hjørnet, kan intentionen om 30 minutters intens træning om dagen for mange lynhurtigt blive en tabt kamp. Derfor er det stadig vigtigt at fokusere på de små ting, mener Chris MacDonald:

- Husk ‘every step counts’ (på dansk: Hvert skridt tæller, red) ligegyldigt hvad der bliver anbefalet. Det holder jeg stadig på, og det bakker forskningen også op omkring. Ser man f.eks. på en rask gåtur, så har flere studier vist, at man kan nedsætte risikoen for hjerte-kar-sygdomme med op til 40-50 pct. i modsætning til folk, der ikke gør det.