Det lyder måske vanvittig, men ikke desto mindre er det rigtig. Rødbedesaft kan hjælpe almindelige motionister - også løbere - til at yde bedre.

Rødbedesaft indeholder nemlig stoffer, der forbedrer iltoptagelsen, så løbere både kan løbe hurtigere, men også længere. 

Læs B.T.´s store test af naturlig doping, og se hvor effektivt rødbedesaft er HER

To undersøgelser fra Exeter University i England har påvist, at cyklister, som drak en halv liter rødbedesaft nogle timer før et løb, cyklede 20 procent længere end cyklister, der fik en placebo-drik bestående af solbærjuice.  

Din Form har testet brugen af rødbedesaft ved seks dage i træk dagligt at drikke en halv liter, hvor resultaterne viste mærkbare resultater. 

Læs flere artikler om kost og træning HER  

Forskerne mener, at rødbedesaftens gavnlige virkninger er, at det indeholder en stor mængde nitrat, som i mavesækken omdannes til nitrogen. Når det føres ud i blodbanen, hjælper det med at øge iltoptagelsen ved at udvide blodkarrene. Med den øgede mængde ilt i blodet, tilføres der mere ilt til musklerne, hvorved de kan arbejde længere og hurtigere.  

Mangler du udfordringer med dit løb? Sæt et mål og konkurrer med dine venner på LØB NU

Rødbedesaft har også den gavnlige effekt, at blodtrykket falder pga. blodkarudvidelsen. Dermed kan det også hjælpe til, at personer med et højt blodtryk kan få bedre styr på blodtrykket.  


De eneste kendte bivirkninger ved at drikke rødbedesaft er, at ens afføring og urin får en rødlige farve. Men selvom rødbedesaft kan give gode resultater, så skal man ikke regne med, at det pludselig en til en superløber, hvis man ikke var det i forvejen.  


- Rødbedesaft gør ikke nogen fritidsløber til OL-guldvinder. Men det kan være med til at forbedre ydeevne og udholdenhed, så folk kan træne mere, siger dr. Andy Franklyn-Miller, ekspert i sportsmedicin ved Centre for Human Performance i London.  


Det anbefales også, at man vænner sin krop over længere tid til at drikke rødbedesaft og ikke begynder lige før et vigtigt løb. 


Kilde: Dinform.dk og Exeter University.