En ny undersøgelse viser, at fodboldtræning to gange om ugen fungerer lige så godt som blodtryksmedicin hos type 2-diabetespatienter.

Fodbold er ikke bare et sjovt boldspil. Det er også hamrende effektiv motion. En ny undersøgelse viser, at fodboldtræning to gange om ugen sænker blodtrykket hos type 2-diabetespatienter i samme grad som blodtryksmedicin, skriver Videnskab.dk.

Fodboldtræningen gjorde på kort tid forsøgsdeltagernes hjerter og kredsløb sundere, fortæller en af de to forskere bag studiet, projektleder og ph.d.-studerende Jakob Friis Schmidt fra Center for Holdspil og Sundhed på Københavns Universitet.

- Mange type 2-diabetespatienter har en hjertemuskel, som er blevet mindre fleksibel pga. blandt andet et højt blodsukker, og dette er et af de første tegn på, at type 2-diabetes påvirker hjertefunktionen. Det øger risikoen for senere at udvikle hjertesygdom i form af hjertesvigt,« siger forskeren og fortsætter:

- Vi fandt, at fodboldtræningen forbedrede hjertets fleksibilitet markant, og at selve hjertemuskelvævets hastighed under denne proces var forøget med hele 29 procent. Det svarer faktisk til, at hjertet efter tre måneders træning var blevet 10 år yngre.

Læs også på Videnskab.dk: Derfor hader kvinder fodbold

Men det var ikke kun hjertets fleksibilitet, som blev bedre.

Forsøgsdeltagerne kom også i markant bedre form på kort tid, og de fastholdt interessen for fodboldtræningen efter afslutningen på studiet.

Forskerne bag det nye studie mener således, at fodboldtræning har et stort potentiale for at hjælpe ikke bare diabetespatienter, men også for at forbedre folkesundheden.

Forsøget bygger på et projekt, hvor 21 mænd i aldersgruppen 37 til 61 år deltog. Alle mændene havde type 2-diabetes.

Læs også på Videnskab.dk:
Fodbold gør os klogere på os selv

12 af de 21 forsøgsdeltagerne blev sat til at spille fodbold to gange om ugen, mens de resterende udgjorde en kontrolgruppe.

Forsøgspersonerne ændrede hverken deres kostvaner eller ved de fysiske aktiviteter, de plejede at lave. Den eneste forskel var, at den ene gruppe var begyndt at spille fodbold.

Efter bare 12 uger kunne forskerne konstatere, at træningen havde en positiv effekt hos forsøgsgruppen, som de ikke fandt i kontrolgruppen.

- En bedre kondition nedsætter risikoen for følgesygdomme til type 2-diabetes og gør det lettere at klare daglige gøremål og vedligeholde en fysisk aktiv tilværelse, siger ph.d.-studerende ved Center for Holdspil og Sundhed Thomas Rostgaard, som er medforfatter til studiet.

Læs også på Videnskab.dk:
Coaching-professor: Find dig selv og bliv en bedre fodboldspiller

Forskerne fandt og dokumenterede resultaterne ved blandt andet udholdenhedstests, målinger af iltoptagelse på motionscykel, målinger af blodsukker, blodtryksmålinger og ultralydsscanninger af hjertet.

Det videnskabelige studie er netop udkommet i tidsskriftet Medicine & Science in Sports & Exercise.


Læs også på Videnskab.dk:

Intervaltræning gavner også super-motionister

Her er en mulig årsag til lav højde, overvægt og diabetes

Evnen til at tackle modgang afgør fodboldkampe