Danmarks ældste halvmaraton, SNIKs forårsklassiker BT Halvmarathon, løbes søndag 1. maj kl. 11.00 med start fra Firskovvej i Kongens Lyngby og mål på Rundforbi Stadion i Nærum.

Udleveringen af startnumre finder sted på Lyngby Torv ved Lyngby Rådhus i forbindelse med den store sports-EXPO, og der er mulighed for eftertilmelding i startområdet fra kl. 8.30.

I det store felt er der flere stærke afrikanske løbere, og der er lagt op til en flot event med en festlig afslutning på stadion.

En af Danmarks førende eksperter, Claus Hechmann, opfordrer de flere tusinde deltagere til at lægge en tidsplan og bruge kilometerskiltene som pejlemærke til at styre tempoet og få et godt løb.

»Uanset om du løber for at sætte en personlig rekord eller løber for at gennemføre dit første halvmaratonløb, så er god planlægning hjemmefra nøglen til succes,« siger han.

Ifølge Claus Hechmann, der træner løbere på alle niveauer gennem rådgivningsfirmaet Hechmann Running, er det en god ide at lægge en realistisk tidsplan, der sikrer, at du ikke lægger for hårdt ud.

»Udvælg nogle kilometermærker for eksempel kilometer 1, 3, 5, 7, 10, 15 og 18 og beregn, hvilken kilometertid du skal have disse steder. Vær meget striks med ikke at løbe for stærkt i første halvdel af løbet. Du kan altid sætte farten op på sidste halvdel, hvis du har gode ben,« siger Claus Hechmann og påpeger, at det er vigtigt at være opmærksom på, at BT Halvmarathon ikke er en flad rute:

»Der er en del stigninger undervejs og særligt stigningen mellem kilometer 13-14 kan trække tænder ud. Her er det vigtigt at huske, at kilometertiden vil blive lidt langsommere, så det skal man ikke lade sig stresse over.«

Claus Hechmann mener samtidig, at man skal være opmærksom på brugen af GPS-ur til konkurrencer.

»GPS-ure er et genialt træningsredskab, men når mine løbere skal i konkurrence, så opfordrer jeg dem til at slå urets GPS-funktion fra og løbe efter kilometerskiltene, især til løb, der er korrekt opmålt af Dansk Atletik Forbund. Det er der to grunde til. For det første kan sving, høje bygninger eller skovområder på ruten gøre, at GPS-uret viser lidt skævt, og så kan man komme til at disponere sit løb forkert. For det andet kan det være stressende at høre sit ur bippe og vise tempoet for hver kilometer, hvis man ikke har en god dag,« siger Claus Hechmann, der blandt andet er træner for den danske mester på halvmaraton, Anna Holm Baumeister.

»Har man ikke dagen, så handler det om at finde ind i en god rytme og prøve at nyde løbet.«
Med sine 21,0975 km er halmaratondistancen en skæv distance, hvor det kan være lidt udfordrende at beregne sine mellemtider ved ren og skær hovedregning. Et godt fif er at downloade app'en "Running Calculater", som hjælper dig med at beregne kilometertider. Du kan enten vælge at memorere mellemtiderne, skrive dem på din arm eller have et armbånd med mellemtiderne på.

Claus Hechmann er forfatter til "Løb som eliten" (Gyldendal 2015) og personlig træner for flere af landets bedste langdistanceløbere, blandt andet Anna Holm Baumeister, der er tidligere vinder af BT Halvmarathon og har kvalificeret sig til OL i Rio de Janeiro på maraton.

BT Halvmarathon er traditionernes løb, og én af dem er kåringen af årets mandlige og kvindelige halvmaratonløbere. To løbere, der lever op til idéen bag løbet, regelmæssig træning for sundhed og velvære.

Har du et emne til den ærefulde titel, så mail senest 15. maj til journalist Peter Fredberg, fred@bt.dk. Årets halvmaratonløbere vil blive hyldet på BT med overrækkelse af bl.a. BTs sølvfade.

Læs mere om BT Halvmarathon på www.bthalvmarathon.dk