Den legendariske KIF’er sender løberne ud i København og overrækker præmierne.

Niels Holst-Sørensen, 90, er manden med pistolen, når Friløbet skydes i gang søndag 22. september kl. 9.00 på Gunnar Nu Hansens Plads.

Den legendariske KIF’er med kanonspurten blev i 1946 på Bislett Stadion i Oslo Danmarks første Europamester i atletik med en vindertid på 400 meter på 47.9 (indledende heat og finalen blev løbet samme dag med to timers mellemrum). På 800 meter vandt han EM-sølv i 1.51.1.

Niels Holst-Sørensens havde ved DM på Østerbro Station i 1944 løbet på 47.6, årets næstbedste tid i verden. Den stod som dansk rekord til 1971, hvor Jesper Tørring, den senere Europamester i højdespring, tangerede den, og Arne Jonsson kort efter løb 47.1.

Som klubrekord overleverede Niels’ fantastiske baneomgang i krigsårene indtil 1992, hvor Wilson Kipketer løb 47.3.

Klubrekorden (og den danske rekord) indehaves i dag af det nye stjerneskud, Nick Ekelund-Arenander, som i juli i Madrid løb 45.50 og i august understregede sin internationale klasse ved VM i Moskva, hvor han nåede semifinalen.

- Jeg har med interesse fulgt Nicks resultater. Det begynder at ligne noget. Nu skal han lige under 45 sekunder, siger Niels Holst-Sørensen med et lunt smil.

Den gamle og den nye mester mødes første gang til Friløbet, hvor Nick skifter den hurtige baneomgang ud med ti kilometer.

- Jeg løb Eremitageløbet for to år siden på lige under en time og har løbet ti kilometer under træning. Jeg glæder mig til en hyggelig tur gennem København med besøg i Tivoli, siger Nick.

Om sit forestående møde med Niels Holst-Sørensen siger han:

- Jeg har hørt og læst meget om ham. Jeg elsker atletikhistorie. Det er noget af det mest spændende, jeg kender. Det bliver en oplevelse endelig at møde ham.

Nick Ekelund-Arenander får en ekstra tjans, når han kommer i mål på Østerbro Stadion. Han skal assistere sin klubkammerat med overrækkelsen af præmierne.