Henrik Brandt fra Roskilde har skrevet en bog om en eventyrlig karriere som maratonløber.

14 gange har han løbet maraton på den kinesiske mur, og i næste måned rejser han igen med Albatros Travel til Kina for at løbe The Great Wall Marathon. Et af verdens hårdeste og mest spektakulære maratonløb.

Inden hans eventyrlige maratonkarriere slutter, har han lovet sig selv at have løbet mindst 25 løb på den mur, hvor det hele startede.

At Roskilde-løberen Henrik Brandt har fået navnet Mr. Great Wall kan således ikke overraske.

Og så var det en tilfældighed for 15 år siden, der satte det hele i gang.

Her er forhistorien:

Hans daværende kone har tilmeldt sig det første The Great Wall Marathon i 1999. Henrik Brandt, der ikke selv løb, skal med som ledsager.

Han udfylder et spørgeskema og kommer til dét spørgsmål, der ændrer hans liv:

- Hvilken størrelse T-shirt skal løberen have?

Han skriver medium. Og pludselig farer en djævel i ham. Han ringer til Albatros og spørger, om der er prisforskel på rejsen alt efter, om man er løber eller ledsager.

– Nej, prisen er den samme. Trøjen skal du gøre dig fortjent til, lyder svaret. Og da Henrik Brandt ikke vil snydes for en T-shirt, siger han som en provokation:

- Så kan I godt skrive mig på som løber.

På to en halv måned blev han forvandlet fra sofaatlet til maratonløber, og passionen for de magiske 42,195 kilometer har siden bragt ham verden rundt.

Han har som en af de få danskere løbet maraton på alle syv kontinenter. Og sidste år løb han sit første maraton med pacemaker.

Det store talent som løber har han aldrig haft. En kampvægt på 90-100 kilo er heller ikke i en maratonløbers favør. Men på stædighed, vilje og en herlig optimisme har han præsteret at overvinde sig selv fysisk og mentalt. Og det har han skrevet en bog om med den meget sigende titel: ”Hvad du ikke har i benene, må du have i hovedet”. 480 sider skrevet med hjertet.

Denne signatur har været med i mange af de adventureløb, Henrik Brandt skriver om. I det andet løb på muren oplevede jeg ham for alvor som den ukuelige fighter, han er.

Det var ekstremt varmt og et af de hårdeste løb nogensinde. Henrik Brandt kæmpede med store, åbne vabler på begge fødder.

På et tidspunkt smed han skoene og sjoskede forpint af sted på bare tæer med skoene om halsen og tårerne trillende ned ad kinderne. På Yin & Yang-pladsen efter 34 kilometer fik han fat i sine sandaler.

Hvordan det lykkedes ham at forcere flere tusinde trin på gedestien og muren iført sandaler på smertende og blodige fødder, må guderne vide. Hans tid? Syv timer og 17 minutter. Han blev sjette sidst, men vandt over sig selv.

Sidste år fik Henrik Brandt en pacemaker, og han frygtede, at løbekarrieren var ovre. Men nogle måneder senere løb han Albatros’ nyeste skud på maratonhimlen, Began Temple Marathon, blandt i hundredvis af templer i Myanmar, det tidligere Burma. Så nu kan Mr. Great Wall også kalde sig 'maratonløber med pacemaker'.

- Hvis jeg ikke havde rodet mig ind i en provokation en martsdag i 1999, ville jeg have sparet mange penge. Men de oplevelser, jeg har fået, er ubeskrivelige og uvurderlige. Ikke mindst de mange rejser med mine drenge giver mig minder for livet, der fylder mig med taknemmelighed, skriver Henrik Brandt.

Og han slutter sin bog med et berømt citat af Walt Disney: - If you can dream it, you can do it.