Engang var han sofaatlet. I dag Mr. Great Wall og maratonløber på de syv kontinenter.

58-årige Henrik Brandt fra Roskilde skal 20. maj løbe Albatros Travels ”The Great Wall Marathon” på den kinesiske mur for 18. gang.

Det eventyrlige løb på de tusindvis af trapper på et af verdens største monumenter satte ham i gang med at løbe i 1999.

”Det var en tilfældighed, at jeg blev maratonløber,” siger han.

Her er forhistorien:

Henrik Brandts daværende kone havde tilmeldt sig det første The Great Wall Marathon i 1999. Han løb ikke selv og skulle med som ledsager.

Han udfylder et spørgeskema og kommer til dét spørgsmål, der ændrer hans liv: ”Hvilken størrelse T-shirt skal løberen have?” Han skriver medium. Og pludselig farer en djævel i ham. Han ringer til Albatros og spørger, om der er prisforskel alt efter, om man er løber eller ledsager.

”Nej, prisen er den samme. Trøjen skal du gøre dig fortjent til,” lyder svaret. Og da han ikke vil snydes for en T-shirt, siger han: ”Så kan I godt skrive mig på som løber.”

På to en halv måned trænede han sig op til at gennemføre et maratonløb, og de magiske 42,195 kilometer har siden bragt ham verden rundt.

Denne signatur har deltaget i mange af Henrik Brandts adventureløb. I Kina, Indien, Grønland, Jordan, Sydafrika og et krydstogtskib i Caribien. Er han ikke jordens største talent, har han en utrolig stædighed, vilje og optimisme.

Jeg husker et år på muren. Det var ekstremt varmt. Henrik Brandt kæmpede med store, blødende vabler på begge fødder. På et tidspunkt smed han skoene og sjoskede forpint af sted med skoene om halsen og tårerne trillende ned ad kinderne. På Yin & Yang-pladsen efter 34 kilometer fik han fat i sine sandaler.

Hvordan det lykkedes ham at forcere de flere tusinde trin på smertende fødder, må guderne vide. Han gennemførte på syv timer og 17 minutter og blev sjette sidst, men vandt over sig selv.

”The Great Wall Marathon er et brutalt løb, men også smukt. Jeg elsker det. Det er blevet en del af mit liv. Jeg skylder muren meget. Jeg glæder mig hvert år til turen til Kina og håber at kunne være med mange år endnu. Bare det at løbe gennem de små landsbyer og give high-five til de glade børn,” siger han.

Mr. Great Wall fik i 2013 en pacemaker umiddelbart efter hjemkomsten fra muren, og i 2014 skrev han en bog om sine maratonløb, ”Hvad du ikke har i benene, må du have i hovedet…”