Snyd ikke dig selv for årets motionsfest og tilmeld dig Maj Invest Eremitageløbet søndag 4. oktober i Danmarks nationalskov.

Vi nærmer os hastigt 13.000 tilmeldte, og traditionen tro må vi hvert år skuffe mange, som har været for sent ude. Af hensyn til skovens faste beboere, dyrene, må vi nemlig sige stop ved løber nr. 19.000.

De fleste E-løbere er gengangere, men hvert år er der også flere tusinde løbere, som stifter bekendtskab med de 13,3 kilometer i Dyrehaven for første gang.

Historien om Eremitageløbet, som i år løbes for 47. gang, startede i slutningen af 60’erne, da hjertelægen Peter Schnohr og tandlægen og den olympiske langrendsløber Svend W. Carlsen kom hjem fra det 90 kilometer lange legendariske svenske skiløb Vasaloppet med en god idé.

Nu er der som bekendt ingen snegaranti i Danmark, så det var nok ikke skiløb, man skulle satse på. Men så kunne man lave Europas første motionsløb. Uden sne.

De kontaktede Danmarks mest læste avis, BT, og statsskovrideren i Dyrehaven. Og snart begyndte motionslavinen at rulle.

BT startede en storstilet motionskampagne under ledelse af Per Arboe Rasmussen, og Dyrehaven slog de røde porte op til dyrenes skov.

Tæt på 2.500 gennemførte i 1969 det første E-løb, som blev lidt af en skandale. Arrangørerne, Københavns Idræts Forening, Københavns Skiklub og BT, havde i sagens natur ingen erfaring med tidtagning i større målestok, og mange hundrede løbere stod i kø i målet i op til ti minutter for at få taget deres tid. Tænk, hvis det havde været i dag. Arrangørerne var blevet lynchet.

At man samtidig oplevede et dødsfald under løbet gjorde ikke spekulationerne mindre. Var motion farlig? Var det første E-løb også det sidste?

Nej. E-løbet overlevede. Året efter var deltagerantallet vokset med flere tusinde. Og resten er historie.

625.626 løbere i alderen 4-96 år har gennemført klassikeren i Dyrehaven. Og det fantastiske er, at speakeren Peter Schnohr har modtaget samtlige E-løbere i målet ved Fortunen, så spørgsmålet er, om han ikke burde optages i Guinness Book of Records.

I 1969 var ruten 12,1 kilometer. Fra 1970 til og med 1982 var den 13,8, mens den siden 1983 har været på knap 13,3 kilometer. Også aldersgrænsen har ændret sig. Fra at være forbudt for børn i 1969-72 (man skulle være fyldt 20 år for at deltage), var den i 1973-86 ti år. Men fra 1987 har der ikke været nogen aldersgrænse.

Eremitageløbet går i blodet. Mange løbere kommer igen år efter år. Gevinsten ved regelmæssig løbetræning kender alle. Løbere lever længere og har det bedre end inaktive mennesker.

Men glæden ved at deltage i folkefesten i den smukke, efterårsklædte Dyrehave vejer også tungt. Der er en fortættet stemning i Dyrehaven på E-dagen. En atmosfære, man ikke oplever andre steder.

Læs mere om E-løbet og tilmeld dig på www.elob.dk