Søndag 9. oktober passerer løber nr. 650.000 målstregen i verdens ældste motionsløb, Maj Invest Eremitageløbet.

Til dato har sammenlagt 638.265 løbere gennemført klassikeren i Dyrehaven siden det første startskud i 1969, og tilmeldingen til den 48. udgave af motionsfesten i nationalskoven har fået en flyvende start.

Snyd ikke dig selv for den oplevelse, det er at løbe blandt de mange tusinde løbere i en af Danmarks smukkeste skove med en enestående historik. Den 13,3 kilometer lange rute går gennem et stykke kulturhistorie, som er optaget på UNESCOs Verdensarvliste. Læs mere om E-løbet og tilmeld dig på www.elob.dk

32 løbere har været med hvert eneste år, og én af dem er Bjørn Ask Hansen, 71-årig tidligere tekstilfabrikant fra Kølkær, 15 kilometer sydøst for Herning.

Mange tusinde kilometer har han gennem årene tilbagelagt tværs gennem Danmark for at være en del af festen i dyrenes skov. Han glæder sig hvert år og ser ligesom de andre motionspionerer frem til 50 års-jubilæet i 2018. Bjørn Ask Hansen blev i 1998 kåret af BT som ”Årets mandlige E-løber”.

»Eremitageløbet fylder meget i min tilværelse. Jeg deltager i løbet sammen med min klubkammerat i Herning Orienteringsklub, Jens Ole Krogh. I E-løbets barndom var vi en halv snes løbere fra Herning, som rejste til København. En af dem var Rudolf Thalund, som vandt i 1970 og ’73,« siger Bjørn Ask Hansen.

For fighteren Bjørn Ask Hansen, som engang løb E-løbet på 46 minutter og sidste år løb på 1.09, er det i bogstaveligste forstand traditionernes løb. Hvert år klæder han om ved det samme træ, og han varmer op på en rute rundt om søen ved galopbanen. Tidligere fire runder, nu kun én runde.

Mange tusinde har fået deres første motionsoplevelse i Eremitageløbet, og i en af Danmarks største og mest driftige løbeklubber, Blovstrød Løverne med 1.040 aktive medlemmer, har løbet i Dyrehaven et særligt mål.

Hvert år starter man primo april et begynderhold, som på seks måneder træner sig op fra nul til 13 kilometer.

»Målet for de 150 til 200 begyndere er at gennemføre Eremitageløbet eller løbe en time uden pause. Vi løber tre gange om ugen, startende meget langsomt med skiftevis løb og gang. Der er plads til alle uanset forudsætninger. Målet er, at alle skal have succes. Blovstrød Løverne har 12-14 begyndertrænere, og vi er stolte af, at vort koncept er kopieret mange steder,« siger træner Ole Schjellerup.

Da E-løbet så dagens lys i 1969, skulle man være fyldt 20 år for at deltage. I dag er der ingen aldersgrænse. Den yngste deltager er fire år. Den ældste 96 år.

Eventuelle spørgsmål om Maj Invest Eremitageløbet til BTs E-løbskontor på 3375 2584 (mandag-fredag kl. 9-15). Mail: elob@bt.dk