Forskerne kan se, at børn begyndte at blive fede i 1970-1972, men de savner svarene på årsagerne.

Danmark har som det eneste land i verden gennem snart 100 år samlet personlige oplysninger om befolkningen. Oplysningerne om vores fødselsvægt og vægt gennem opvæksten er særligt værdifulde, når forskerne skal finde en forklaring og dermed en løsning på fedmeepedemien.

Arkiverne afslører, at det især er værd at kigge på børn født i 1942 og 1970-72.

Antallet af fede børn og unge var lavt og stabilt frem til 1942, hvor det blev ti gange så udbredt at være overvægtig. Det var før børn spiste burgere, drak Coca-Cola og blev kørt til skole, så det kan ikke være den eneste forklaring.

Den næste eksplosive stigning kommer i 1970-72 uden nogen åbenlys forklaring. Ammede kvinderne mere eller mindre? Spiste de anderledes under amningen? Røg de under graviditeten?

- Hvad i alverden var det, der skete? Det ved vi slet og ret ikke. Men noget må have ændret sig for det ufødte eller nyfødte barn i 1942 og igen i starten af 1970'erne, siger den internationalt anerkendte fedmeforsker Thorkild Sørensen fra det danske center for fedmeforskning, DanORC.

Han tror selv på, at en del af forklaringen skal findes i generne, og derfor bør man i virkeligheden spørge sin mor og bedstemor, hvad de spiste under graviditeten. Foreløbig har forskerne indkredset 20 gener, der har betydning for udvikling af fedme.

Samspillet mellem arv og miljø har også forskernes interesse, og derfor kigger de også på de forskellige næringsstoffer i mad i drikke.

- Hvis nogen har forslag, vil vi meget gerne høre om det, siger Thorkild Sørensen, der også samarbejder med historikere fra Københavns Universitet for at finde en forklaring.

Har du et forslag?? Send dit bud til btwebmaster@bt.dk