Hvordan får man sine børn til at gå til sport? Hvornår skal de starte, og hvordan finder man balancen mellem at motivere og pace?

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Børn skal bevæge sig – helst 60 minutter om dagen, og der er mange af idrætsgrene, hvor børnene både kan få rørt sig, få styrket motorikken, have det sjovt og få gode kammerater.

Men  det kan som forælder være svært at vælge og motivere dit barn til at begynde på noget ukendt. En idrætsforsker guider her til den gode start på sportslivet, og gode råd til, hvordan man motiverer uden at pace dit barn.

Jan Toftegaard Støckel, der er idrætsforsker ved Syddansk Universitet, giver i denne artikel konkrete råd til, hvordan kommer i gang med at motivere sit barn og finder den rette sportsgren.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS


Børn skal bevæge sig – helst 60 minutter om dagen, og der er et hav af idrætsgrene i Danmark, hvor børnene både kan få rørt sig, få styrket motorikken, have det sjovt og få gode kammerater.

Men som forælder kan det være svært at vælge.

- Orienter dig i forhold til, hvad barnet snakker om og interesserer sig for, lyder rådet fra Jan Toftegaard Støckel, der er idrætsforsker ved Syddansk Universitet.

- Spørg, hvad kammeraterne går til. Hvis du spørger »Hvad har du lyst til, vi laver i sommerferien?« så vil barnet komme med ideer, der ligger inden for det, det kender. Dit job kan være at fortælle om sportsgrene, dit barn måske ikke har hørt om.

Allerede før barnet kan gå, kan man introducere det til bevægelse og idræt. Den tidligste organiserede aktivitet, barnet er klar til, er svømning. Så snart det kan gå, kan man gå til gymnastik, lege med en bold osv., bare det er på barnets præmisser.

Det skal leges ind, og især de mindste børn lærer bedst gennem kroppen, siger idrætsforskeren.

Det vigtigste er, at barnet får nogle gode oplevelser. Så kommer sundhed, bevægelse og andre fordele med som bonus.

- Det helt afgørende for, om barnet bliver ved med at være motiveret, er, om der er mulighed for at få succes. Det kan være social succes: At have det sjovt med kammeraterne, få nye venner og at have gode oplevelser, og det kan være succes med at blive god til noget, forklarer Jan Toftegaard Støckel.

Som forælder skal man være tryg ved det sted, ens barn dyrker sport. Når man bakker op, er man også med til, at barnet ikke mister interessen. Det kan man som forælder bl.a. gøre ved at køre barnet til og fra sport, kigge med fra sidelinjen, bage kage eller deltage i forældredage.

Hvis barnet på et tidspunkt ikke rigtig gider mere, så giv det lidt tid. Børn har også dage, hvor de ikke rigtig orker. Hvis det fortsætter, så lad barnet stoppe igen, anbefaler Jan Toftegaard Støckel. Barnet skal ikke fortsætte til noget, det ikke er glad for, selv om sæsonen stadig er i gang. Nogle drenge kan spille fodbold en hel dag lang. Det er der ifølge Jan Toftegaard Støckel ikke noget galt i.

- Lad din søn dyrke det, han har lyst til, også hvis det er fodbold hele tiden. Børn får selvværd af at lære, at deres valg er rigtige. For andre familier skal man vende bøtten om og afsætte tid til »ingenting«. Mange forældre har travlt med at overstimulere deres børn, så skal familien lige i Zoo, og så videre i svømmehal. Børn har også brug for at tegne eller hvile sig, siger han.

I mange sportsgrene er der et element af konkurrence.

- Det er først et problem, hvis man for tidligt sætter barnet ind i en sammenhæng, hvor det skal klare sig for godt, eller hvis det eneste, der tæller for dig som forælder, er, om holdet vinder. Bevægelse er godt for barnets kondition og motorik, men sport lærer også dit barn at indgå i sociale fællesskaber. Og så er det godt for barnets indlæring generelt. Vi ved, at hjernens vækst hænger sammen med bevægelse, og at motorisk krævende aktiviteter udfordrer hjernen bedst, og der er meget, der tyder på, at man bliver klog af at bevæge sig, siger han.

'Jeg er blevet god til saksespark'

Næste halvdelen af alle børn spiller fodbold, enten i skolegården eller i en klub. Asmus på otte og Mathias på syv år har gået til fodbold i flere år.

'Tag en bold, og stil jer op på række. Nu viser jeg jer lige Laudrup-finten. Kom så, en af gangen, rigtig flot!'.

Trænerens stemme runger ud over de dybt koncentrerede drenge, der denne tirsdag er mødt op til fodboldtræning i Svanemøllehallen. To af dem er Mathias og Asmus, der er venner.

- Jeg har gået til fodbold i fire år. Mange af mine venner gik til det, så ville jeg også starte. Jeg synes, det er sjovt, for det er sammen med vennerne, og man lærer nogle nye ting, siger Mathias.

»Jeg har spillet i lang tid, så jeg har helt glemt, hvordan det er ikke at gå til fodbold. Det er sjovt, fordi jeg bare altid har elsket at sparke til en bold,« fortæller Asmus.

Målet med træningen er blandt andet, at børnene skal have det sjovt samtidig med, at de bevæger sig. For forældrene er det da også både motionen og det sociale, der tæller.

»Det med at have det sjovt med vennerne og så samtidig få dyrket noget sport er det vigtige, men for mig er det ikke sådan, at det partout skal være fodbold. Det kunne lige så vel være noget andet, bare det er noget, Mathias har interesse for,« forklarer hans mor, Rikke Broholm.

Flere gange er holdet gået hjem fra stævner med pokal eller medalje. Men motivationen holder også uden.

- Når der nogen, der er bedre end én, så taber man. Så synes man, at det er lidt kedeligt og tænker, at man gerne vil være bedre, forklarer Mathias, og Asmus supplerer:

- Jeg har aldrig oplevet, at jeg ikke gider, selv om man taber en kamp. Så må man have bedre held næste gang, knæk og bræk.

- Sådan er spillet jo. Det er et eller andet med at have glæden ved at spille alligevel, og så er det noget med at lære, at man ikke kan vinde hver gang, så er det nogle andres tur næste gang, forklarer Mathias' mor.

Både børn og forældre oplever, at fodbolden styrker både færdigheder og selvværd.

- Jeg er blevet god til saksepark, til at være målmand og at være en spiller. Jeg tror, jeg vil gå til fodbold altid! siger Mathias stolt efter dagens veloverståede træning.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS