Klimaforandringerne kan faktisk gøre danskerne sundere, siger et amerikansk forskerpar overraskende oven på et nyt studie. Men det er altså noget vrøvl, svarer en dansk forsker.

Hvis du nogensinde har undladt at snøre løbeskoene og dermed har sprunget den daglige løbetur over, fordi det var for koldt eller regnede for meget, er du ikke den eneste.

De fleste mennesker foretrækker sol på himlen og lune temperaturer, når de skal motionere, og det kan ifølge et nyt, amerikansk studie betyde, at vi med fremtidens klimaforandringer kommer til at motionere mere i Danmark, end vi gør i dag. Det skriver Videnskab.dk.

Det nye studie viser, at når temperaturerne stiger i områder med klima som det danske, er folk mere tilbøjelige til at rejse sig fra sofaen og komme ud i det gode vejr.

Foto: Marie Hald
Vis mere

»Jeg tror, at man med brede penselstrøg godt kan formode, at danskerne også kommer til at motionere mere, når temperaturerne stiger i fremtiden,« siger en af forskerne bag det nye studie, postdoc Nick Obradovich fra Harvard University.

Læs mere på Videnskab.dk: Arkæologer finder Danmarks ældste lokum

I det nye studie har Nick Obradovich indhentet spørgeskemaundersøgelser fra 1,9 millioner amerikanere, som fra 2002 til 2012 svarede på spørgsmål omkring, hvorvidt de havde deltaget i nogen form for fysiske aktiviteter i den forgangne måned.

Det kunne eksempelvis være løb, boldspil, gåture, havearbejde eller golf.

Forår i Kongens Have søndag den 30. april 2017.
Forår i Kongens Have søndag den 30. april 2017. Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Vis mere

Resultaterne har han koblet til klimadata, som viser gennemsnitstemperaturerne for de givne måneder samt mængden af nedbør.

Resultaterne viste blandt andet, at jo mere det havde regnet i en given måned, des højere var sandsynligheden for, at folk svarede, at de ikke havde været aktive den pågældende måned. Og de viste også, at folks aktivitet blev lavere, når det var koldere i vejret.

Dermed peger studiet på, at der er en direkte forbindelse imellem temperatur og vejr, og hvor aktiv man er, mener de amerikanske forskere.

Læs mere på Videnskab.dk: Test dig selv: Er du ansigtsblind?

Lars Nybo er viceinstitutleder ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.

Han har læst det nye studie og mener, at undersøgelsen i sig selv er interessant nok. Alligevel er han slet ikke enig i konklusionerne. Han mener nemlig, at forskerne har undladt at tage højde for, at vi over tid vænner os til et nyt klima.

»Som sådan er det sjovt at se, hvor meget vores deltagelse i fysiske aktiviteter afhænger af vejret. Men skal man kigge på permanente ændringer i klimaet, skal man tage højde for, at der kommer nogle generelle tilpasninger. Det er jo ikke sådan, at folk i Italien dyrker mere motion end nordmænd, bare fordi de bor i et varmere klima,« siger Lars Nybo.

Den danske forsker peger desuden på, at det også er blevet varmere de seneste 50 år, men at det ikke har betydet, at hverken danskere eller amerikanere er blevet mere fysisk aktive.

»Tværtimod. Rigtig mange faktorer spiller ind på, om folk motionerer eller ej, og fra dag til dag kan temperaturen godt have en indflydelse, men ikke over lange årrækker,« siger Lars Nybo.

Artiklen er udgivet i samarbejde med Videnskab.dk.

Andre artikler på Videnskab.dk

Derfor kender Netflix dig så godt

Sådan bliver du fantastisk god til at huske

Rumsonde finder ’magisk ø’ på Saturns måne