En af de utallige træningsmyter lyder, at man skal svede rigtig meget for at få en høj fedtforbrænding. Men kan det nu også passe?

Der florerer mange trænings-myter derude, og det kan være svært at finde rundt i, hvad der er sandt og falsk.

Passer det eksempelvis, at man skal svede meget for at få en høj fedtforbrænding? Og skal man helst træne i et varmt lokale, så man sveder endnu mere imens? Og er det så en dårlig ide at gå i et koldt bad lige efter træning, så man stopper svede-processen?

Nej til alle tre spørgsmål, lyder det fra Lars Nybo, professor på Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.

»Hvor meget man sveder, og hvor meget man forbrænder har ikke direkte noget med hinanden at gøre,« siger han til Videnskab.dk

»Den mængde fedt, man forbrænder, afhænger helt af, hvor lang tid man træner, og hvor intenst man træner, og så hvad man spiser før og efter. Derfor er det ligegyldigt, hvor lang tid man sveder efter en træning,« forklarer Lars Nybo.

Lars Nybo får opbakning af Steen Larsen, der er postdoc på Biomedicinsk Institut ved Københavns Universitet. Han forsker blandt andet i, hvordan fysisk aktivitet påvirker kroppens energiomsætning.

Læs også hos Videnskab.dk: Mænd sveder bedre end kvinder

»Man sveder for at holde kroppen på en stabil temperatur, og når man afgiver sved og den fordamper, køler det huden ned og dermed også resten af kroppen. Men man forbrænder ikke mere, når man sveder. De to ting har ikke umiddelbart noget med hinanden at gøre.«

Det kræver stort set ingen energi for kroppen at udskille sved og nedkøle kroppen selv. Det er derfor nærmest ubetydeligt, om man køler sig med et koldt bad eller en tur i svømmepoolen efter træning, vurderer Lars Nybo.

»Hvis der overhovedet er en forskel, er den forvindende lille,« siger Lars Nybo.

Læs også hos Videnskab.dk: Halver din træning og kom i bedre form

Tværtimod kan man faktisk ende med at bruge lidt mere energi på en tur i poolen, vurderer Steen Larsen.

»Kroppen skal bruge energi for at holde sig varm. Så hvis man ender med at køle kroppen så meget ned i poolen, at den skal sætte forbrændingen op for at holde temperaturen stabil, så ender man faktisk med at bruge mere energi, end man ellers ville have gjort,« siger Steen Larsen.

Studier viser, at hvis man køler sig ned med 10-15 grader 'varmt' vand i 30 minutter, så øger man sin forbrænding. Myten om, at det skulle være mere effektivt at træne i et varmt lokale bygger ligeledes på en misforståelse, beretter forskerne.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

P-piller svækker effekten af træning

Ti myter om fedme og slankekure

Faste kan være sundt – især hvis du vejede for lidt som nyfødt