Engang var maraton forbeholdt de ganske få. Sådan er det ikke mere. Det er nærmest en folkesport at løbe de klassiske 42,195 kilometer.

Omkring 15.000 danskere – plus/minus et par tusinde - løber mindst ét maratonløb om året. Og listen over danskere, der har over 100 maratonløb på cv’et, er 250.
Der er masser af tilbud på dansk grund, men flere tusinde danskere rejser hvert år udenlands for at kombinere maraton med en ferieoplevelse. Ofte til eksotiske destinationer flere tusinde kilometer borte.
Adventure-bølgen startede i 1999 med Albatros Travels The Great Wall Marathon på den kinesiske mur i samarbejde med Dansk Atletik Forbund og BT. Andre løb i et eksotisk, eventyrligt og ekstremt, hårdt terræn er senere kommet til.

Et af dem er The Big Five Marathon i Entabeni Game Reserve i 1.800 meters højde i Limpopo-provinsen mellem Johannesburg og Kruger National Park. I Sydafrikas nordøstlige hjørne.
Denne signatur har været med i verdens vildeste maraton en håndfuld gange. Og tro mig, det er en speciel oplevelse at løbe blandt løver, flodheste, elefanter, bøfler, leoparder, giraffer, zebraer, strudse, bavianer, antiloper og et hav af andre dyr.

Der er ingen floder og intet hegn mellem løbere og dyr. Men bare rolig. Vi er pakket godt ind af bevæbnede rangers i safarijeeps. Og dyrene holder sig på ærbødig afstand.
En smule dramatik var der dog, da to næsehorn i fuld fart havde kurs mod nogle løbere. En kvindelig ranger øjnene faren. Lynhurtigt kørte hun imellem og tvang næsehornene til at ændre kurs. Og så var der engang en struds, der forfulgte en løber over en kilometer. Han slap med skrækken.

Afrika er et af de mest spændende steder at løbe et adventure-maraton. Og den største oplevelse på de klassiske 42,195 kilometer havde jeg på Kilimanjaro. Først besteg vi bjerget, og på sjettedagen løb vi et maraton ned.

Den sidste nat på vej mod toppen var vi indhyllet i mørke og snestorm og gik som i trance i minus ti grader og 20 sekundmeter. Jeg husker, hvordan jeg faldt, rejste mig, gled igen og stod stille. Snappende efter vejret i den iltfattige luft.

Endelig stod vi på Kibos legendariske og ultimative top, Uhuru Peak. I 5.895 meters højde. På ”The Roof of Africa” med et gigantisk kontinent under fødderne. Jeg havde læst om det guddommelige syn fra toppen. Om den opgående sol over nabovulkanen Mawenzi. Men dén morgen på Ækvator var der ingen udsigt på grund af snestorm. Skæbnen ville, at vi havde valgt det værste vejr i mands minde på denne tid af året til opstigningen.
Jeg spurgte på et tidspunkt en bærer, om han ville tjene 10 dollar ekstra. Det ville han gerne. Havde jeg ikke givet ham min rygsæk, var jeg aldrig kommet op. Det er de bedste penge, jeg nogensinde har givet ud.

Næste morgen startede maratonløbet fra campen Kibo Huts i frostgrader i 4.700 meters højde. De første ni kilometer løb vi gennem lavaørken med løst askeunderlag og skarpe sten. Det efterfølgende afroalpinske landskab med klipper og små stenbjerge var endnu farligere. Et sekunds uopmærksomhed, en fejlplacering af foden, og Kilimanjaro Marathon var slut.
Vi fortsatte gennem savanne og jungle i brændende sol med frisk elefant- og bøffelgødning på stierne. Dyrene havde altså lige været her. De sidste 15 kilometer til målet ud for den lokale politistation i Tarekea i 2.000 meters højde foregik på støvede og kuperede veje gennem landsbyerne på grænsen mellem Tanzania og Kenya med snesevis af glade og råbende børn løbende efter os. De hjalp os frem.
Albatros-ejeren Søren Rasmussen havde fået idéen til løbet, der havde 17 startende. 13 kom i mål. Han var nogle år senere også manden bag Karen Bixen Marathon, der havde mål på den berømte forfatterindes kaffefarm få kilometer uden for Nairobi. Wilson Kipketer var med som ambassadør, dog uden at løbe med. 800 meter-stjernen debuterede senere på de klassiske 42,195 kilometer i 2011 i New York City Marathon.

Når det handler om maraton, er det kun fantasien, der sætter grænser. Hvem kommer først med et maraton på månen? Læs mere om adventure-maraton i Kina, Sydafrika, Petra (Jordan), Grønland og Myanmar (Bagan) på albatros-travel.dk

The Great Wall Marathon løbes 20. maj 2017 for 18. gang. Albatros melder udsolgt (2.500 deltagere). Det er 60. gang, det danske rejsebureau arrangerer maratonløb et eller andet sted i verden. I alt 27.900 har gennemført.