Proteiner er styrke, kulhydrater er energi, og fedt er bandlyst. Sådan lyder opskriften for mange motionister, hvad end de styrketræner, konditionstræner eller forsøger at slanke sig. Helt så enkelt er det dog ikke.

- Umiddelbart kunne man tro, at det er smart at spise en masse sukker, altså hurtigt optagelige kulhydrater, lige før træningen for at holde blodsukkeret oppe. Men det er snarere rigtig dumt. Dels tærer man så ikke så meget på sine fedtdepoter, hvilket de fleste jo gerne vil. Dels forstyrrer man sit sukkerstofskifte, så blodets insulin stiger, hvilket faktisk deponerer fedt, så man bliver tykkere, siger læge og maratonarrangør Jerk W. Langer.

Der er i virkeligheden kun en effektiv metode til at tabe sig.

- Der er ikke andet for end at lukke munden og lette røven, siger motions- og ernæringsvejleder fra Kropsinstituttet Martin Mogensen.

 

Med B.T. PLUS får du:

Guide til den helt rigtige mad, når du:

- Styrketræner

- Konditionstræner

- Vil tabe dig

Guide til, hvornår og hvor meget du skal spise

Den bedste super food for motionister

Det skal du ikke spise




Proteiner er styrke, kulhydrater er energi, og fedt er bandlyst. Sådan lyder opskriften for mange motionister, hvad end de styrketræner, konditionstræner eller forsøger at slanke sig. Helt så enkelt er det dog ikke.

Fedt er nemlig ikke bandlyst, og der er en forskel i fordelingen af kulhydrater og proteiner, alt afhængig af hvad man træner.

- Vi er meget fedtforskrækkede. Folk stopper med at spise fedt, og supermarkederne boomer med light-produkter. Det er helt forkert. Vi skal have fedt i kosten. Vi skal bare sørge for at have det sunde fedt fra avokado, nødder, frø og olie, siger ernæringsvejleder Martin Mogensen fra Kropsinstituttet.

Faktisk er den rette kost før træning altafgørende for dit vægttab og din udholdenhed.

- Maden giver os energi til musklernes arbejde, proteiner til restitution og opbygning af muskler og sener samt omega-3 fiskeolier til at dæmpe betændelse og overbelastning. Omvendt kan forkerte spisevaner med for mange hurtigt optagelige kulhydrater spolere sukkerstofskiftet og føre til overvægt, selv om man forbrænder mange kalorier, siger læge og maratonløber Jerk W. Langer og tilføjer:

- Umiddelbart kunne man tro, at det er smart at spise en masse sukker lige før træningen for at holde blodsukkeret oppe. Men det er snarere rigtig dumt. Dels tærer man så ikke så meget på sine fedtdepoter, hvilket de fleste jo gerne vil. Dels forstyrrer man sit sukkerstofskifte, så blodets insulin stiger, hvilket faktisk deponerer fedt, så man bliver tykkere.

Træner man for at tabe sig, men ser man ikke nogen effekt af den mange timer i fitnesscentret hver uge, er man ikke alene. Mange ender nemlig med at fylde sig med for meget mad, fordi den ekstra træning gør dem ekstra sulten.

- Faren ligger især i den hårdere konditionstræning, som dræner kroppen for sukker, så man bliver sulten bagefter og kaster sig over hurtigt optagelige kalorier, såsom hvidt brød, frugt, slik og sodavand. Samtidig tillader man ofte sig selv at spise ekstra af det usunde, fordi man jo har trænet og forbrændt en masse. Endelig er man måske inaktiv dagen efter for at give musklerne tid til at restituere. Det er en farlig cocktail, som i værste fald gør én tykkere om maven på trods af den hårde træning, siger Jerk W. Langer.

Løsningen er at spise langsomt optagelige kulhydrater både før og efter træningen fra fuldkornspasta, rugbrød og grovere grøntsager. Det giver en større mæthedfornemmelse, og så har man energi til at være fysisk aktiv med gå- og cykelture på sine restitutionsdage. Vil man tabe sig, findes der ingen mirakelkur. Man bliver nødt til at indtage færre kalorier, end man forbrænder

- Der er ikke andet for end at lukke munden og lette røven, siger Martin Mogensen. Udover de positive resultater i din træning, er den rette kost også afgørende for dit velbefindende under træningen. Mangel på energi, kvalme og oppustethed er blot nogle af de ting, der kan tage modet fra enhver motionist.

- Bøffer er muligvis fulde af proteiner, som kroppen har brug for, men de tager lang tid at fordøje. Det nytter ikke noget, at du sidder og spiser en stor bøf et par timer før, du skal ud at træne. Kroppen skal bruge enormt mange ressourcer på at fordøje bøffen, og så kan den ikke også finde energi til træningen, siger Martin Mogensen.