Etape Bornholm er mere end et løb. Det er også en unik ferieoplevelse. Har man været med i det internationalt kendte femdages-løb på Østersøens perle, har man virkelig mærket Bornholm.

Mandag 20. juli lyder startskuddet til første etape, et ti kilometer-løb i og omkring Hasle. Og så går det ellers slag i slag på varierede, spektakulære og hårde ruter.

Tirsdag: 5,8 kilometer i Dueoddes sand, i vandkanten, klitterne og i et sommerhusområde.

Onsdag: 7,8 kilometer i Danmarks femtestørste skov, Almindingen.

Torsdag: 8,5 kilometer på Hammeren med en vild opstigning til målet ved fyret. Etape Bornholms svar på Alpe d'Huez.

Fredag: Den afsluttende ti kilometer i Bornholms hovedstad, Rønne.

Den samlede distance de fem dage svarer til et maratonløb, 42,195 kilometer.

Det er 22. gang, Viking Atletik afvikler etapeløbet, som organisatorisk og med sit høje serviceniveau er i europæisk topklasse.

"Vi kommer op på 2.500 deltagere, som er løbets maksimum. Man kan tilmelde sig indtil en time inden starten i Hasle," siger Etape Bornholms event manager, den tidligere topløber Claus Clausen.

"Vi har i år mærket en interesse fra internationale løbere, der slår alle rekorder. Feltet hos både mændene og kvinderne er større og stærkere end nogensinde. Også for publikum bliver den 22. udgave noget specielt."

Flere kenyanske og marokkanske løbere vil bejle kraftigt til præmierne på 25.000 kr., 15.000 kr. og 10.000 kr. Desuden kommer topløbere fra Danmark, Sverige, Finland og England.

Umiddelbart ligner sidste års vinder hos mændene, kenyaneren Willian Morwabe, det bedste bud på de 25.000 kr. Han viste i år klasse med sin anden sejr i træk i Danmarks ældste halvmaraton, BT Halvmarathon.

Han er i det daglige træner og ambassadør for ungdomsprojektet Running Relations. Det er en camp i Ngong uden for Nairobi og arbejder med talentfulde løbere fra et af Kenyas største slumområder.

William Morwabe har nogle uger om året base hos familien Erling Worm og kenyanskfødte Sylvia Kiberenge i Køge og deltager i flere løb i Skandinavien.

Danmarks stærkeste kort på Bornholm er Abdi Hakim Ulad, Hvidovre, som vandt i 2013.

Spændende bliver det også at følge de stærke danske navne på kvindesiden, den tidligere vinder Maria Sig og debutanten Simone Glad.

Maria Sig udgik sidste år med et brud på foden på fjerdedagen, da hun lå til en andenplads i løbet.