Kalenderen siger sommer, temperaturerne lokker, og allerede nu er en stor del af landets mange, mange løbere at finde rundt omkring på de danske stier.

Samtidig står det ene motionsløb efter det andet for døren. Copenhagen Marathon er allerede blevet afholdt med over 11.000 deltagere, og forude venter Alt for damernes kvindeløb, DHL-stafetten og så videre, og så videre.

Det kan med andre ord være svært at undslippe løbe-dillen. Men spørger man sundhedseksperten Per Brændgaard, cand.scient. i human ernæring, så kan der være rigtig mange grunde til at lade være med at løbe - simpelthen.

»Min primære anke er, at selve oplevelsen under løb for rigtig mange mennesker ikke er forbundet med hverken glæde, behag eller velvære. Folk løber ofte, fordi de får det godt bagefter, ikke fordi de har det godt imens,« siger Per Brændgaard.

Læs også:

»Det, jeg dybest set mener, er, at motion er sundt, og derfor er det vigtigt, at vi lader os drive af noget, der giver mening og nydelse, imens vi gør det, så motion ikke bare er noget, vi er motiverede for at blive færdige med, men især er noget, vi bliver motiverede for at komme i gang med og være i gang med.«

»Der er selvfølgelig nogen, der rent faktisk kan lide at løbe. Jeg har mødt dem, og jeg tror på dem. For dem er løb god motion. Men for alle dem, hvor det eneste, de får ud af det, er fornøjelsen, når de er kommet hjem igen og lægger løbeturen op på Facebook, er det måske på tide at stoppe op og mærke efter, om de har det godt med det, de gør,« siger han.

Per Brændgaard opfordrer til at mærke efter og dyrke motion, som man rent faktisk kan lide.
Per Brændgaard opfordrer til at mærke efter og dyrke motion, som man rent faktisk kan lide.
Vis mere

Per Brændgaard har sammen med Marina Aagaard, der er er master i fitness og træning fra Syddansk Universitet, samlet ti gode grunde til at lade være med at løbe, som BT bringer her:

1. Det er ensformigt
I løb gentages den samme bevægelse igen og igen med det resultat, at de samme muskler, sener og led belastes på den samme måde flere tusinde gange i træk. Denne kropslige ensformighed og mangel på variation kan være en vigtig årsag til overbelastningsskader, som rigtig mange løbere døjer med.

2. Det overbelaster let
Løb er en stor synder, når man ser på skader hos motionister. Der er et meget stort antal overbelastningsskader i fødder, ankler, skinneben, akillessener og knæ. Det skyldes, at  knogler, ledbånd og sener har brug for lang tids gradvis optræning for at kunne klare belastningerne, som er særligt hårde under løb. Når man går og sætter foden i jorden, påvirkes man af et stød, dvs. en kraftpåvirkning. Under løb øges kraftpåvirkningen og svarer nu til 2-3 gange din kropsvægt eller mere, og det kan altså føre til overbelastning og skader, som så igen fører til inaktivitet.

Her er ekspertens bedste råd: Sådan undgår du løbe-skader:

3. Det er uhensigtsmæssigt for overvægtige
Mange har hørt, at løb er godt, hvis man vil tabe sig. Problemet er bare, at hvis man har blot 5-10 kg for meget på bagen, er løb ofte både ubehageligt og uhensigtsmæssigt. Når man går og sætter foden i jorden, påvirkes man som nævnt af et stød, der omtrent svarer til kropsvægten. Under løb øges kraftpåvirkningen og svarer nu til 2-3 gange kropsvægten eller mere. Vejer du f.eks. 85 kg, er kraftpåvirkningen måske omkring 255 kg – altså et kvart ton – for hvert skridt. Det øger risikoen for overbelastning og skader meget markant.

4. Det slanker dårligt
Ikke nok med, at løb meget let overbelaster kroppen, hvis man er overvægtig, så slanker det faktisk også relativt dårligt. Man hører ellers tit, at løb er helt fantastisk godt, hvis man vil tabe sig. Forskning har vist, at struktureret motionstræning som f.eks. løb kun giver et varigt vægttab på 1-2 kg. Motion øger sulten og specielt ubehagelig motion, man udfører for at forbrænde kalorier, aktiverer kompensatorisk overspisning via psykologiske processer.

Læs også:

5. Det udvikler ikke styrke og balance
Løb er kredsløbstræning, dvs. træning af konditionen. Løb er derimod ikke, som mange tror, effektivt til styrketræning af benene. Løb er udholdende træning, der gør musklerne bedre til løb, men ikke til dagligdagsaktiviteter som at gå på trapper eller bøje ned i benene for at samle noget op. Og overkroppen trænes stort set ikke. Løb træner heller ikke balancen nævneværdigt.

6. Det er kedeligt
Det kan diskuteres, men helt sikkert er det, at der er ikke samme mentale variation og udfordring  som i dans, boldspil eller leg. ‘Kedelighed’ er et subjektivt anliggende, så det må afhænge af den enkeltes indre undersøgelse. Her er det vigtigt, at man er ærlig over for sig selv med, hvordan man egentlig har det med at løbe. Hvis man virkelig synes, at det er kedeligt, og det eneste, man glæder sig til før hver løbetur, er at få det overstået, så er det formentlig blot et spørgsmål om tid, før man holder op med at løbe regelmæssigt. Med mindre man rigtig godt kan lide at pine sig selv for sundhedens skyld.

Læs også:

7. Du får det først godt bagefter (måske)
Løb bliver ofte udført med henblik på at tabe sig eller komme i bedre form, ikke nødvendigvis fordi man synes, at det er lystbetonet eller motiverende. Det velvære, der kan komme efter en løbetur og nogle gange også under en løbetur, kaldes ‘runners high’. Det er en slags rus, der skyldes frigivelse af endorfiner i kroppen. Desværre skal du løbe relativt langt, over 30 minutter. Du skal altså først træne dig op til at være i ret god form, før du kan gøre dig forhåbninger om at få denne narko-virkning.

8. Du får det ikke gjort
Hvis du synes, at løb er ubehageligt, så er der stor chance for, at du før eller siden holder op med det igen. Så kan det godt være, at løb er sundt - men hvis du alligevel ikke får det gjort, nytter det alligevel intet.

Læs også:

9. Du får stress
Hvis du på den ene side har tanker om, at du burde løbe, og på anden side kan konstatere, at du ikke får det gjort af den ene eller anden årsag, så er du godt på vej til at udvikle løbestress – uden at du løber. Du kan også få løbestress af at følge et standard løbetræningsprogram slavisk eller via den evindelige målmani efter nye personlige rekordtider eller længere og længere distancer. Det er skruen uden ende.

10. Det er sundere at gå
Det er langt hen ad vejen sundere at gå end at løbe. De fleste kan holde til at gå, men der er mange, der ikke kan holde til at løbe. Flere store befolkningsundersøgelser har vist, at gang - især hurtig gang - er særdeles gavnligt i forhold til bl.a. overvægt, hjertekarsygdom og type 2-diabetes. Det skyldes, at gang rent faktisk giver meget godt rent fysiologisk. Det skyldes også, at når man først kommer i gang med at gå, så bliver man ved med at gå regelmæssigt, hvorimod løb ofte er noget, man dyrker som projekter med pauser eller stopper helt med igen.