Viking Atletiks femdages-løb er også en unik ferieoplevelse.

Har du været med i Etape Bornholm, vil du med stor sandsynlighed give mig ret. Det er en kombineret løbs- og ferieoplevelse af en skønhed og klasse, man ikke oplever andre steder i Danmark.

I 1994 var man efter et par års tilløb klar til det første fem dages-løb med en etape i hver af de daværende fem kommuner.

De attraktive og meget varierede ruter har stort set været de samme gennem alle årene. Og 21.-25. juli 2014 er 2.500 løbere klar til den 21. udgave af Viking Atletiks flagskib.

- Idéen med løbet var at trække turister til øen, og gennem alle 20 år har 80 procent af deltagerne været tilrejsende. Deraf langt de fleste fra København og Nordsjælland. Et imponerende tal, da det ikke er helt billigt at komme til Bornholm, hvis man skal have bilen med. Desværre er der ikke trafikal ligestilling i Danmark. Det koster fire gange så meget for en københavner at rejse 180 kilometer mod øst som mod vest i Danmark. En urimelig forskelsbehandling, siger event manager Claus Clausen.

Han har ansvaret for Etape Bornholm og de ti andre løb, Viking Atletik arrangerer årligt med mellem 500 og 1.000 deltagere. Klubben har 1.080 medlemmer eller otte procent af Rønnes befolkning. Få klubber er så forankret i en by. For fire år siden byggede man eget fitnesscenter, som i dag har 450 brugere, så Viking er andet end en løbe- og atletikklub.

Claus Clausen, 50, var i sin tid en af Bornholms bedste langdistance- og crossløber. Han løb under 30 minutter på 10.000 meter og maraton på 2.18. Inden han blev ansat af Viking Atletik for to år siden, arbejdede han i forsvaret. På grund af astma måtte han stoppe løbekarrieren som 26-årig og blev i stedet træner og løbsarrangør.

Som den første har han fået både Bornholms Tidendes Sportspris (1987) og Lederpris (2010), og han er en nøgleperson i det blomstrende bornholmske atletik- og motionsmiljø.

- Man er meget privilegeret, når man har et arbejde, der også er ens hobby. Det eneste, der ærgrer mig, er, at jeg ikke trænede lidt mere, da jeg var aktiv. Jeg var 22 år, da jeg fandt ud af, at man blev bedre, hvis man trænede, siger han.

Etape Bornholm er et nicheløb og skal ikke være større. De 2.500 løbere er et naturligt leje.

- Vi har nogle unikke ruter, start- og målsteder og skal ikke vokse mere. Med f.eks. 3.000 løbere ville det give for store udfordringer med parkering, toiletter med videre. Vi ved fra undersøgelser, at hver tilrejsende deltager tager 1,4 personer med sig, og der er også mange lokale tilskuere. Vi har tabt en del tilrejsende på det tyske marked. For ti år siden var en tiendedel af løberne fra Tyskland, 120 ud af 1.200, og nu er der 60 ud af 2.500. Norge ligger stabilt, mens Sverige er voksende. Sverige er et naturligt marked, da der jo kun er en færge (en time og 20 minutter) mellem os, siger Claus Clausen.

- For os handler det om at tilbyde løberne et unikt produkt, og nøgleordet er service. Etape Bornholm er jo ikke kun et løb. Det er også en ferie. Og ferieoplevelser skal være positive. Skal Etape Bornholm løbe rundt økonomisk, skal vi have 2.000 deltagere.

Selv om der p.t. er lidt stagnation, tyder intet på et drastisk fald. I 2017 træder et nyt færgeforlig i kraft, og forhåbentlig gør det priserne på færgen billigere. Det vil måske smitte af på deltagerantallet. Selv om befolkningstallet på Bornholm er stærkt faldende, og kommunen i sagens natur sparer, hvor den kan, møder Etape Bornholm stor velvilje fra kommunal side.

- Sidste år købte vi en kommunal ejendom lige over for Rønne Stadion. Vi fik den på meget fordelagtige vilkår takket være det store arbejde med Etape Bornholm, selv om kommunen kunne have solgt den til anden side, siger Claus Clausen.

- Etape Bornholm omsætter hvert år i uge 30 for 16 mio. kr. (overnatnings- og spisesteder), men i en trængt branche på et faldende marked er det så som så med sponsorstøtte. Derimod er færgen, som transporterer de mange deltagere, en af de største bidragsydere, ligesom vi har stor opbakning fra mange af øens store firmaer. En fantastisk samarbejdspartner er TV2 Bornholm, som hver af de fem dage sender en time og 20 minutter og genudsender kl. 22.00.

Har man været med i løbet, har man virkelig mærket Bornholm. Den første af de fem etaper er et ti kilometer løb i og omkring Hasle. Derefter følger et strandløb over 5,8 kilometer ved Dueodde, et skovløb på 7,8 kilometer i Almindingen, et bjergløb på 8,6 kilometer på Hammeren og den afsluttende ti kilometer i hovedstaden Rønne.

- Vi får løbende tilbud om at flytte etaper til andre byer og steder, men det vil være synd, hvis ruterne bliver for ens. De skal være forskellige, siger Claus Clausen.

- I 2014 ændrer vi dog lidt på Hasleruten. Vi løber et sted, som er ved at blive ædt af havet. En smal tange mellem en sø og Østersøen. Om fem år er tangen væk, og det tager vi allerede nu konsekvensen af. Der bliver en smule mere byløb i Hasle, og to gange kommer man ned om den superflotte havn.

At der de senere år er sket spændende ting og sager på havnen i Hasle, kan denne signatur skrive under på. Jeg har holdt sommerferie i Hasle i 35 år.