Når det internationale Melodi Grand Prix løber af stablen til maj i B&W-hallerne i København, bliver det i høj grad med hjælp fra frivillige kræfter.

I alt regner Host City Copenhagen, der er med til at arrangere Eurovision 2014, med at skulle bruge op mod 1000 frivillige til at sørge for, at alt udenom selve showet forløber, som det skal. Netop nu søger de omkring 120 delegationsværter til gæster fra 24 lande.

Delegationsværterne skal sammen med et værtsteam modtage og ledsage delegationerne under hele deres ophold i København. Da jobbet er slået op som frivilligt, lyder gevinsterne ved jobbet på: Officielt Eurovision-tøj, akkreditering, forplejning og et diplom.

At værtsrollen er ulønnet har mødt kritik på Facebook, fordi der ligger to ugers fuldtidsarbejde i det og samtidig stilles der krav til sprogkundskaber.

- Nej tak. Det er arbejde, som I prøver at få frivillige til at tage. Pinligt synes jeg, skriver f.eks. facebook-brugeren Ulrik Vesterager, mens en anden tilføjer:

- Lyder som om det er guider, der søges, så i mine øjne er der ikke tale om frivilligt ulønnet arbejde. Det er sort arbejde, skriver Mette Brysting Hansen på Melodi Grand Prix' officielle Facebookside. 

Men rollerne som delegationsværter har altid været ulønnede, forklarer Emil Spangenberg, kommunikationsansvarlig i Host City Copenhagen.

- Det er ulønnet, fordi det er en tradition i Eurovision, at man arbejder med frivillige til de her opgaver. Det er en unik rolle, og et frivilligkorps er meget afgørende for, at man kan gennemføre så stort et event som Melodi Grand Prix, siger Emil Spangenberg.

HK: Ligner ikke frivilligt arbejde

Hos fagforeningen HK forstår man godt, at der er brug for frivillighed til store arrangementer som Melodi Grand Prix, men undrer sig over måden, som stillingen er slået op på.

- Jeg har fuld forståelse for, at der skal bruges ildsjæle til så stort et event. Men jeg undrer mig over det her specifikke stillingsopslag, hvor man søger personer med meget specifikke kvalifikationer. Det ligner nærmere et job og ikke et stykke frivilligt arbejde, siger formanden for HK kommunal, Bodil Otto, der ikke forstår, at man ikke har valgt at samarbejde med relevante organisationer og foreninger.

- Jeg undrer mig over, at man ikke har lavet partnerskaber med sprogskoler eller eventlinjer. Det er blevet lidt en tendens i Danmark, at bare der er hype nok omkring et event, så er det fint nok at arbejde gratis. Det synes jeg er en kedelig tendens, siger Bodil Otto.

Ifølge Emil Spangenberg har man valgt denne metode, fordi værtsrollen kræver individuelle kompetencer.

- Vi søger bredt ud til denne opgave. Jeg kender ikke nogen enkel organisation, som kan levere så mange sproglige kompetencer, som der efterspørges her. Det er meget individuelt, og vi har brug for at komme bredt ud for at ramme nogen, der besidder de her kompetencer, siger han.

Danmarks Radio tager sig af selve tv-showet, mens Host City Copenhagen står for alle events i byen, service til artister og pressen og for frivillige. Dermed er Danmarks Radio ikke ansvarlig for rekruttering af frivillige.

Du kan se hele jobopslaget her.