Boykot Eurovision. Sådan lyder det fra flere danskere, der har henvendt sig til Danmarks Radio.

De sidste uger er der for alvor kommet fokus på Aserbajdsjan. Ikke kun fordi de er værtsland ved Eurovisionens Melodi Grand Prix 2012, der i aften afgøres i hovedstaden Baku. Men også fordi flere organisationer har brugt grand prixet til at sætte fokus på landets brutale styre, der slår hårdt ned på alle, der ikke har de samme holdninger som regeringen og præsidenten Illham Aliyev.
 
Men hverken DR eller Soluna Samay, der synger årets danske MGP-bidrag, mener boykot er løsningen.

- Hvis vi gjorde det, hvad vil det gavne. Så havde Aserbajdsjan bare været et land, vi havde boykottet. Men folk ville i lige så høj grad ikke have hørt om landet, og hvad her foregår, siger Soluna Samay til bt.dk.

Hun fortæller, at hun ikke selv har været vidne til de demonstrationer og anholdelser, der har foregået, imens hun har været i landet.

- Man lever lidt i sin egen boble, når man er med i Eurovision. Og jeg får ikke set så meget af byen. Men jeg ved, at der er foregået meget her. Men min holdning er, at Eurovision har sat så meget fokus på det her land. Hvis det ikke havde været for Eurovision, så havde ingen i Danmark anede noget om det. Så jeg er stolt af at være en del af det her, fordi jeg med musik kan sprede noget glæde og kærlighed men også rette fokus mod et land, der har problemer og som nok vil tage mange år at blive løst. Men i det mindste er mange blevet gjort opmærksom på det hernede, siger hun og mener, at det er op til verdens politikere at banke i bordet. Ikke deltagerne ved Eurovision.
Det samme mener Jan Lagermand Lundme, underholdningschef i DR:

- Vi har valgt at følge EBU, der står for Eurovision, og de har en filosofi om at ved hjælp af dialog, kan man ændre tingene. MGP skal ikke være politisk. Det er et af de få steder, hvor alle lande kan mødes i fordragelighed. Også selv om de er uvenner eller i krig, siger han og understreger vigtigheden i, at Aserbajdsjan for alvor er kommet på verdenskortet.

- Det er vigtigt, at man behandler folk ordentlig og overholder basale menneskerettigheder, og jeg har respekt for de folk, der gør verden opmærksom på, at der er problemer her. Men det er deres job, det er ikke grand prixets, siger han.