Rigsrevisionen har undersøgt årsagerne til, at økonomien bag Det Internationale Melodi Grand Prix sidste år løb løbsk. Selskabet bag var ikke professionelt nok, lyder konklusionen.

Det såkaldte projektselskab der stod bag det internationale Melodi Grand Prix på Refshaleøen i København sidste år var for spinkelt og ikke rustet til at løfte den store opgave.

Sådan lyder kritikken ifølge dr.dk. fra Rigsrevisionen, der har kulegravet årsagerne til, at økonomien bag mega-arrangementet løb af sporet.

Det var Københavns Kommune, Region Hovedstaden, Wonderful Copenhagen og Refshaleøens Ejendomsselskab, der kæmpede for at få begivenheden til København, men det projektselskab som de oprettede var for svagt.

Selskabet undervurderede de risici der var forbundet med opgaven og manglede økonomisk overblik, hedder det i Rigsrevisionens kritik.

Specielt ombygningen af den store hal på Refshaleøen, fik økonomien til at kuldsejle. Selskabet endte med at stå tilbage med et underskud på 57 millioner kroner.

»Rapporten peger på tre hovedårsager til værtsbyens underskud: For det første var værtsbyens budgettering utilstrækkelig, for det andet manglede projektselskabet de rette kompetencer, og for det tredje organiserede man sig ikke godt nok. Rigsrevisionens rapport viser også tydeligt, at opgave- og ansvarsfordelingen i kontrakten var klar og entydig, og at DR ikke var ansvarlig for værtsbyens underskud, lyder det fra generaldirektøren«

De samlede bruttoudgifter for DR løb op i 198 mio. kroner. Fratrukket indtægter fra billetter, sponsorater mv. havde DR en nettoudgift på 131,3 mio. kroner inkl. merlicens, skriver dr.dk.
I forbindelse med kritikken af værtsbyen og de manglende kompetencer i projektselskabet bemærker Rigsrevisionen også, at DR i udgangspunktet løb en høj faglig risiko ved at acceptere projektselskabet som aftalepart.

Til det siger Maria Rørbye Rønn: »I bagklogskabens klare lys ved vi i dag, at Københavns projektselskab var for skrøbeligt til at løse opgaven. Det viste sig at få betydning for samarbejdet mellem parterne, og det havde vi naturligvis gerne været foruden. Men jeg vil gerne understrege, at vi gik ind i samarbejdet med tillid til København som værtsby - ikke mindst fordi to af landets største offentlige aktører, Københavns Kommune og Region Hovedstaden, stod bag.«