Læk, fyringer og storpolitik. Intet grandprixår uden skandaler. Heller ikke vejen til 2016-finalen i Stockholm har været snorlige.

Skandaler er efterhånden en fast del af den årlige fortælling om Melodi Grand Prix. De senere år har Danmark ligget til 12 point, når det kommer til den slags. Med det enorme økonomiske rod omkring 2014-grandprixet på Resfhaleøen som det helt store skandalesvendestykke.

De seneste par år er DR og dets samarbejdspartnere ved et par bedrøvelige uheld kommet til at lække årets finalemelodier, inden det egentlig var meningen. I år blev melodierne lækket på Spotify.

Udover det uheldige ’læk’ oplevede Danmark også en skandaleklassiker.

Den tidligere grandprix-vinder Emmelie de Forests ’Never Alone’ endte i finalen i Anja Nissens version, men inden da var den udsat for en del kontrovers.

Blød aflevering

Emmelie sang den flere gange på en turné i 2014, hvor den blev hørt af flere tusinde danskere. Problemet er, at DRs regler desangående – tilsyneladende – er glasklare. Ifølge reglerne må en melodi ikke have været fremført, udgivet eller solgt uden DRs klare tilladelse. Herunder være fremført på offentligt sted.

Der blev givet dispensation til Emmelie de Forests ’Never Alone’, selvom hun har optrådt flere gange med den. Foto: Bax Lindhardt
Der blev givet dispensation til Emmelie de Forests ’Never Alone’, selvom hun har optrådt flere gange med den. Foto: Bax Lindhardt Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Det lignede en diskvalifikation, men DRs underholdningschef Jan Lundme lod det være op til EBU, om ’Never Alone’ alligevel skulle have chancen. EBU endte som bekendt med at tage Lundmes bløde aflevering ned med brystet – og gav sangen en form for dispensation for unionens egne regler, der teknisk set er knap så klare.

Her er, hvad nogle af de øvrige lande har været igennem af kontroverser frem mod finalen den 14. maj i Stockholm.

Rumænien: Vinder fyrer sin korsanger

Nummer tre fra højre, Teodora Dinu, blev fyret af sangeren i midten Ovidiu Anton.  Foto: Rumænsk tv.
Nummer tre fra højre, Teodora Dinu, blev fyret af sangeren i midten Ovidiu Anton. Foto: Rumænsk tv.
Vis mere

Ovidiu Anton, Rumæniens repræsentant i finalen i Stockholm i maj, fyrede en af de korsangere, der hjalp ham til at vinde den lokale konkurrence. I februar måned skrev sangerinden, Teodora Dinu, på Facebook: ’Vejen til Stockholm stopper her’. Senere forklarede hun, at Ovidiu Anton fyrede hende, efter han opdagede, at hun havde fået en pladekontrakt. Over for dcnews.ro kalder hun sin korte grandprix-deltagelse for ’den smukkeste og mest triste oplevelse i mit liv’.

Ukraine/Rusland: Provokation eller skæbnehistorie

Ukrainske Jamala mindes sin oldemors skæbne under Stalins massedeportationer af Krim-tatarer i 1944. Foto: Inna Sokolovska
Ukrainske Jamala mindes sin oldemors skæbne under Stalins massedeportationer af Krim-tatarer i 1944. Foto: Inna Sokolovska Foto: INNA SOKOLOVSKA
Vis mere

Prøver Ukraine at gøre grin med Rusland? Det er spørgsmålet, efter Ukraine valgte Susanna Jamaladinova – Jamala – til at repræsentere landet i Stockholm.

Hendes sang ’1944’ refererer til Joseph Stalins massedeportation af etniske tatarer fra Krim i 1944. Jamala er selv Krim-tatar. Hendes oldemor deltog i Stalins masseudrensning. Jamala afviser blankt, at det skulle være politisk.

»Det handler om en menneskeskæbne,« siger hun og tilføjer sardonisk:

»Hvordan skulle en sang om en forbrydelse kunne være anti-russisk?«.

Den magtfulde russiske politiker Vitaly Milonov mener, at sangen er en utilstedelig provokation. Han har foreslået, at Rusland indsender en sang til konkurrencen som svar. I 2009 provokerede Georgien Rusland med sangen ’We Don’t Wanna Put In’.

En talsmand for EBU siger: »Eksplicitte politiske budskaber er ikke tilladt, melodierne bør ikke bringe konkurrencen i miskredit eller have kommercielle budskaber.«

Norge: Kopi af sig selv

Norske Freddy Kalas er klar til at erobre verden. Men ikke i denne omgang.
Norske Freddy Kalas er klar til at erobre verden. Men ikke i denne omgang. Foto: Junge, Heiko
Vis mere

Det tog kun få minutter. Næppe havde norsk tv, NRK, offentliggjort en lille bid af årets ti finalister, før internettet var rødglødende. Blandt de ti deltagere var Freddy Kalas’ ’Happy Rush’. Trods det muntre efternavn og den festlige melodititel rasede nordmænd, der mente, at sangen mindede for meget om Kalas’ egen ’Cannabus’.

NRK lyttede igen og gav Kalas og hans medkomponister et døgn til at ændre sangen. Det skete, og den fik tilmed en ny, endnu mere fjollet titel, ’Feel Da Rush’. Norge har i øvrigt Agnete som sin repræsentant i år.

Sverige: Kopi af Moldova

Foto: Julia Reinhart/NurPhoto
Foto: Julia Reinhart/NurPhoto Foto: Julia Reinhart
Vis mere

Svenskernes årlige Melodifestivalen-skandaler har ekstra meget swung i år. Dels blev en af vort broderlands mest rutinerede Melodi Grand Prix-sangere Anna Book (foto) diskvalificeret.

Dels var teksten til hendes ’Himmel för två (Heaven for Two)’ skrevet af krimidronningen Camilla Läckberg.

Det viste sig, at sangen mindede alt for meget om det moldoviske bidrag på Refshaleøen i 2014, ’Taking Care of a Broken Heart’, sunget af Felicia Dunaf. De to sange er ovenikøbet skrevet af de samme komponister. Den væsentligste forskel var Läckbergs tekst.

Hverken Book eller den svenske udvælgelseskomite – eller ret mange andre for den sags skyld – havde bidt mærke i den moldoviske sang.

Hviderusland: Nøgen med ulve

Foto fra Ivans video
Foto fra Ivans video Foto: CEN
Vis mere

Som nævnt i BT forleden har den hviderussiske finalist Ivan – Alexander Ivanov – en plan om at optræde nøgen med to ulve i Stockholm. Det er i hvert fald, hvad hans producer og sangskriver Viktor Drobish siger til LifeNews.ru. Billedet stammer fra en video, der skal forestille at være optaget under prøverne til Ivans sceneshow.

Det er dog tvivlsomt, om man selv i en reel diktaturstat som Hviderusland kan være så naive at tro, at EBU vil dispensere for sine regler om ingen levende dyr på scenen. Eller tillade en nøgen mand på scenen. Flere grandprixfans mener, at der må være tale om en form for reklamestunt eller måske en tidlig aprilsnar. Videoen har været tilgængelig på internettet i et par uger.