Grandprix-legenden Kirsten Siggaard giver kritiske seere ret i, at årets sange er svære at synge med på. Tidligere var sangene nogen ‘man huskede,’ siger hun

En af de største danske grandprix-stjerner, 62-årige Kirsten Siggaard, siger nu, at hun godt kan forstå, at mange seere er utilfredse med niveauet af årets sange. En del af seer-kritikken efter lørdagens Melodi Grand Prix i Herning går på, at sangene var kedelige, for mange blev sunget på engelsk og de ikke er nogle, man umiddelbart kan huske.

Kirsten Siggaard, der har selv vundet Melodi Grand Prix tre gange i 80’erne med sangene ‘Det’ lige det’, ‘Sku’ du spørg’ fra no’en?’ og ‘Ka’ du se hva’ jeg sa’’,mener, at årets sange ‘er gode’. Men hun mener også, at de ikke de bider sig fast.

»Man kunne bedre huske sangene i gamle dage. Jeg møder så mange, der siger, at grandprix for dem var 80’erne, fordi de kunne synge med på sangene. Det kan man ikke længere,« siger Kirsten Siggaard.

Til festen efter lørdagens show oplevede Kirsten Siggaard kærligheden for de gamle danske grandprix-sange. Dem, der blev sunget på dansk, og dem, der er lette at synge med på:

»Til efterfesten blev jeg hevet op for at synge en af mine grandprix-sange. De stod alle sammen og sang med, også selvom de ikke var født dengang for 33 år siden. Det var musik man huskede, og det er forskellen,« siger Kirsten Siggaard.

Lysshow, scene-røg og konfetti prydede seernes tv lørdag aften. Der var lagt i kakkelovnen til det store brag, men i dagene efter har mange seere altså ytret sig kritisk på de sociale medier. Gitte Hoffmeister Simonsen er en af dem:

»Den bedste vandt! Den bedste af alle de katastrofalt dårligt udvalgte sange. Alle var direkte dårlige og jeg undre mig over hvem der dog sidder og udvælger sangene . Ingen af dem vil have en chance i det internationale grand prix. Det er intet mindre end en skandale,« skriver Gitte Hoffmeister Simonsen, mens Anette Larsen skriver:

'Det kan sku da ikke være rigtig at man ikke kan finde nogle ordentlige sange som man vil huske på i stedet for. Det har ikke noget med sangerne, der synger for de er gode til at synge. Men sangene er simpelthen for ringe og kedelige…'

At ni uf 10 sange blev sunget på engelsk er også en del af kritikken på Facebook. Også i Dansk Folkeparti har man i kølvandet på årets grandprix kritiseret, at kun én sang - Thomas Rings ‘Vesterbro’ -  blev sunget på dansk:

»Det er op til DR at finde ud af det her. Jeg vil opfordre DR til at have danske sange med. Det er en public service-station, som danskerne betaler til, og så kan vi også forvente danske sange,« siger kulturordfører Alex Ahrendtsen til Ritzau.

Over for dr.dk forklarer DRs underholdningschef, at han godt forstår Dansk Folkeparti:

»Jeg ville også ønske, at flere af sangene var på dansk. Af de cirka 1.200 indsendte bidrag i år var under 10 af sangene på dansk, men vi vil ikke bare tage et nummer med på dansk for at gøre det. Det skal også holde kvalitetsmæssigt,« siger Jan Lagermand Lundme til dr.dk.

Henrik Palle, der er TV-redaktør på Politiken, gav den store grandprix-fest to ud af seks hjerter:

'Det store musikshow var lige så musikalsk udfordrende som et puslespil til treårige er det for voksne, men det blev afviklet med entusiasme. Som om det faktisk gav mening,' skrev Henrik Palle.

Dansk musiksmag må vige

Danmark skal tilbage i Eurovision-finalen. Det har været det klare mål for Dansk Melodi Grand Prix 2017. De sidste to år har finalen gået Danmarks næste forbi, og det ville DR gøre noget ved.

Udvælgelsen af de danske Grand Prix sange blev derfor i år ikke lavet bag lukkede døre, men ved hjælp af en ny storjury. DR inviterede 50 hardcore Melodi Grand Prix-fans, trofaste tv-seere og erfarne musikfolk til at hjælpe med at bedømme sangene.

Ud af de 1.100 indsendte sange udvalgte musikproducerne Mich ‘Cutfather’ Hansen og Jonas Schrøder 41 sange, som storjuryen skulle vurdere. Den nye strategi skulle integrere internationale Melodi Grand Prix mere i konkurrencen, forklarer Jonas Schrøder, som er musikansvarlig for Melodi Grand Prix i Danmark.

»I år har vi set Melodi Grand Prix som en del-finale til Eurovision i stedet for udelukkende et dansk musikshow. Og det er helt sikkert også det danskerne har kunne mærke og har reageret på i kritikken,« siger han.

Jonas Schrøder fortæller, at den danske Grand Prix smag og musikken i Eurovision er to meget forskellige ting. I Danmark er de glade sange populære, hvorimod det er solister med melodramatiske sange, som har slået igennem i Eurovision de sidste mange år. Det har også sat sit præg på udvælgelsen af sangene i år.

»Vi har måske haft en overvægt af de melodramatiske sange i år, fordi vi har haft et større fokus på Eurovision - men det har været en del af en udbredt strategi. Det har måske kostet lidt på den danske musiksmag, men det er det, som gør, at vi kommer i finalen i Eurovision i år,« siger Jonas Schrøder.

Han mener, at den danske musiksmag ikke altid passer ind i en international sammenhæng. Det har også påvirket sangene til årets Melodi Grand Prix, som er udvalgt for at have en god chance til Eurovision - og det smitter af på helhedsoplevelsen af det danske Melodi Grand Prix.

»Det danske show er blevet en smule mere Eurovisioneret i år end de andre år,« siger Jonas Schrøder.