Svenskerne er storfavoritter - se hvordan resten af feltet er vurderet her

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>De to semifinaler var sådan nogenlunde flinke ved musikken, i og med flere af de helt forfærdelige numre ikke blev belønnet med en plads i finalen. BTs egen Eurovision-ekspert Steffen Dam har sammen med islandske Eirikur Hauksson (deltager i 2007 med Valentine Lost) endnu engang kigget i krystalkuglen og bedømt de forskellige sanges muligheder. I semifinalen med Danmark ramte de 9 af de 10 finalenumre - her er, hvad de tror om de 26 numre i aften:

1. STORBRITANNIEN

Showet indledes af ingen ringere end Engelbert Humperdinck. Den 76-årige sanger kan stadig synge, men spørgsmålet er, om ikke selve balladen er lidt for simpel og kedelig til at for alvor at kunne nå med frem i konkurrencen - ikke mindst, fordi Storbritannien ikke har så forfærdelig mange sikre stemmer rundt omkring og derfor godt kan ryge langt ned, hvis ikke sangen skinner igennem. TIP: 13-17.

2. UNGARN

Sidste år var Ungarn i favoritfeltet med Kati Wolf, men skuffede fælt. Nu skal Compact Disco så rejse landet i ESC-sammenhæng, og det gør de faktisk ganske hæderligt. Det er faktisk en af de bedste sange i feltet, og til at synge med på med det samme. Den mangler noget i sceneoptræden, og det kan godt koste dyrt, og det meget dårlige startnummer sender formentlig Ungarn tæt på bunden. TIP: 19-23

3. ALBANIEN

Det albanske bidrag starter egentlig ganske fornuftigt, men går så over og blive rene vokaløvelser fra sangerinden Rona Nishu, hvor man egentlig mest har lyst til at trykke på mute. Der er lidt Balkan-stemning over det, og vil sikkert hente ok med stemmer fra den del af Europa, men alt i alt er det meget svært at se, hvordan Albanien fra en elendig startposition skal ramme den bedste halvdel. TIP: 15-19.

4. LITAUEN

Meget overraskende sneg Litauen sig videre. Måske i kraft af et godt startnummer - man sang sidst i semifinalen - for nummeret er bestemt ikke noget at skrive hjem om. Donny fortæller os, at Love Is Blind med et bind for øjnene, og det bliver næsten ikke mere patetisk end det. Nu har han ikke engang fordelen af et godt startnummer, så Donny skal være glad for alt andet end sidstepladsen. TIP: 24-26.

5. BOSNIEN / HERCEGOVINA

Venlige naboer er altid en rar ting, og endnu engang var det grunden til, at Bosnien havnede i en Eurovisions-finale. Maya Sar synger ganske flot, men selve nummeret er langtrukkent og gabende kedsommeligt, og der er langt bedre bud på en Balkan-ballade end dette nummer i årets Eurovisions-finale. Dog er Bosnien altid sikker på en fornuftig placering i kraft af naboerne. TIP: 12-16.

6. RUSLAND

Med et hav af naboer, har Rusland massive fordele - og det er der brug for denne gang. Seks gamle damer går på scenen og synger en sang, som bedst kan betegnes som en vittighed - endda en dårlig en af slagsen. Der er sikkert noget sympati i retning af, at de gamle damer udstråler noget livsglæde, men nu er det en sangkonkurrence, og mon ikke juryerne sørger for, at russerne ikke kommer i toppen. TIP: 4-6.

7. ISLAND

Island skal levere varen, for det er altid småt med nabostemmer. Gréta Salóme og Jónsi leverer en godt komponeret sang, men kemien er der ikke rigtigt imellem de to, og sangen lød bedre på islandsk. Man skal ikke undervurdere betydningen af vind og violin - to elementer, der ofte er nøglen til succes i ESC - men årets islandske bidrag skal være glade for bare at være med i finalen. TIP: 15-19.

8. CYPERN

Glade toner og klassisk dansemusik er hvad Cypern kommer med i år. Nummer er iørefaldende, og Ivi Adamou synger ganske udmærket - og det er et af de numre, hvis omkvæd man kan huske næsten med det samme. Med masser af energi på scenen og Grækenland med stensikre 12 point til sangen, er Cypern godt af sted, men der er bedre numre i genren, og det dårlige startnummer besegler skæbnen. TIP: 13-17.

9. FRANKRIG

Egentlig er nummeret ikke så dårligt, men Anggun har haft store problemer med at ramme tonerne live, og det kan forvandle selv den bedste studieversion til noget, der bare slet ikke fænger i Europa. Hvis Anggun først rammer tonerne rigtigt, kan Frankrig blive showets dark horse, men som landet ligger nu, må man regne med, at Frankrig vil være en del af bundstriden. TIP: 24-26.

10. ITALIEN

Italien var den store overraskelse i fjor med en andenplads, og det har fået Italien til at tro på en ny topplacering. Nina Zilli har en fin stemme, og selve sangen er der noget galt at sige om - den er ganske iørefaldende - men den mangler alligevel den der X-faktor for at være i spil til den samlede sejr. Men ingen tvivl om, at Italien vil være at finde tæt på toppen. TIP: 4-6.

11. ESTLAND

Det var dejligt på musikkens vegne, at Ott Lepland gik videre. En dejlig harmonisk melodi sunget med stor sikkerhed, for Ott Lepland har en stor stemme, og det er helt rart, at et sådan nummer kunne slippe igennem semifinalen. Med det sagt, så er det normalt ikke denne type numre, som Europa stemmer på lørdag aften, så Estland må kigge imod bunden i år. TIP: 17-21.

12. NORGE

Tooji starter sangen med lidt orientalske rytmer, og sceneshowet er helt sikkert et stort plus for denne sang. Der er gang i den, og den slags numre har det med at samle godt med stemmer på en lørdag aften – spørg bare Eric Saade sidste år, der var lidt i samme retning som dette nummer. Norge kan nemt blive aftenens store positive overraskelse. TIP: 7-10.

13. ASERBAJDSJAN

Ingen tvivl om, at aftenens største bifald går til Sabina Babayeva. Denne gang er man ikke med i favoritfeltet, men det er egentlig lidt overraskende. For Sabina har en fremragende stemme, og balladen er en af bedste i feltet. Den har ikke helt samme styrke som den, der vandt sidste år, men ingen tvivl om, at værtslandet bør være i den bedste halvdel. TIP: 5-9.
MGP-finalisterne

14. RUMÆNIEN

Rumænien har aldrig vundet, men plejer for det meste at gøre det godt i Eurovision. Rumænerne kommer i år med en anden europop-sang, som har en god blanding af toner fra det østlige Europa kombineret med mere klassisk pop. Mandinga er smuk og vil helt sikkert samle stemmer på sit udseende, og denne her sang trækker pænt med stemmer. Med 12 sikre point fra Moldova in mente ender Rumænien i toppen. TIP: 4-6.

15. DANMARK

Det er bare at håbe på, at Soluna har stemmebåndet klar i aften. For det er hende, der skal bære en flot placering hjem. Hendes stemme og evne til at brænde igennem skærmen skal bære Danmark langt, for nummeret er ikke noget specielt, og havde man siddet foran radioen, havde man sikkert skruet over på en anden kanal. Vi tager klaphatten på og håber på, at det rækker til en placering i bedste halvdel. TIP: 8-12.

16. GRÆKENLAND

Grækenland kommer med et klassisk europop/disco nummer med dans og glæde på scenen. Der er ikke noget revolutionerende over nummeret, men man bliver i godt humør af at høre det, og forsanger Eleftheria er vanvittig smuk og sexet. Helena vandt med et lignende nummer for år tilbage, og man kan i hvert fald være helt sikker på, at Grækenland ender som en af de forreste i regnskabet. TIP: 3-5.

17. SVERIGE

Aftenens helt store favorit. Loreen har en scenetilstedeværelse af de sjældne, og det er en sang, som man bare kan huske med det samme. Måske er der mere velkomponerede sange i feltet, men den bør gå rent ind hos størstedelen af dem, som forventes at stemme i aften. Det store spørgsmål er, om juryerne også køber den, men den er én af to sange med oplagt vinderpotentiale. TIP: 1-2.

18. TYRKIET

Heldigvis for Tyrkiet, så bor der mange tyrkere rundt omkring i Europa, som stemmer på landet i Eurovision-sammenhæng. Ellers var dette nummer aldrig kommet i finalen. Nogle gange er det bedre at tie end at tale, og det skulle Can Bonomo så også have gjort inden han tilmeldte dette nummer. Juryerne må slagte dette nummer, og var det på ren kvalitet, så blev Tyrkiet sidst. TIP: 12-16.

19. SPANIEN

Pastora Soler har en af aftenens bedste stemmer, og hun har fuld kontrol på, hvad hun gør. Det store spørgsmål er dog, om det er en sådan power-ballade på spansk, som for alvor rammer ned i Eurovisions-hjerterne. Spanien vader ikke i oplagte nabostemmer udover Portugal - de savner helt sikkert Andorra – men en pæn midterplacering bør det kunne blive til. TIP: 9-13.

20. TYSKLAND

Tyskland kommer i år med en sang uden så meget hanky panky. Roman Lob kører sit eget lille show med helt igennem fin og fornuftig sang, og det er helt forfriskende at se en enkel performance på scenen i stedet for alt mulig gak og gøgl. Men derfra og så til at spille med i toppen er der stadig et stykke, og tyskerne skal regne med en placering i den midterste del af feltet. TIP: 12-16.

21. MALTA

Højest overraskende sneg Kurt Calleja og Malta sig videre til finalen. Melodien er bestemt ikke noget at skrive hjem om, og den gode Kurt virker usikker i stemmen, hvad man kun fik bekræftet i torsdags. Da de normalt ikke har mange nabostemmer, så ligger det lidt i kortene, at Malta skal være glade for hvert ene af de formentlig få point, som de skraber sammen i aften. TIP: 24-26.

22. MAKEDONIEN

Makedonerne var i den Balkan-tunge torsdagsrunde, og det hjalp dem helt sikkert videre. Det er ikke så dårligt et nummer for dem, som er glad for lidt metal-baseret musik, men den kunne godt have brug for lidt producerhjælp (og her vil Eirikur meget gerne hjælpe). Det bliver lidt et digitalt halvvejs-resultat, og stemmebrugen i de højeste toner kan blive i overkant for de fleste. TIP: 16-20.

23. IRLAND

For andet år i træk kommer Irland med de to Jedward-tvillinger med det specielle hår. De kom til finalen sidst, men uden at brænde banen af i finalen. Årets bidrag er mere ordinært end "Lipstick" var sidste år, som kun lige præcis bragte dem ind i top 10, men de har modsat et ganske godt startnummer, så måske de kan nærme sig sidste års resultat. TIP: 8-12.

24. SERBIEN

Man har været mange pinsler igennem, men her kommer der noget godt. Meget godt endda. Det her er ganske enkelt Balkan-ballade, når det er allerbedst. Zeljko Joksimovic har tidligere sunget en andenplads hjem, og indledningen denne gang sender tanker i retning af Nocturne, der vandt i 1995. En smuk melodi sunget af en mand, som virkelig kan synge - og det bliver dem eller Sverige, som vinder. TIP: 1-2.

25. UKRAINE

Her har vi fat i et nummer, som minder om ren vokalmæssig overkøring. Det skal nok være et nummer, som samler pænt med stemmer i det østlige Europa, og der er meget godt gang i det, hvilket heller ikke er en ulempe på en lørdag aften. Holder Gaitanas stemme som den nogenlunde gjorde det i semifinalen, så bør Ukraine spille med i subtoppen af feltet. TIP: 5-9.

26. MOLDOVA

Moldova har før med held sendt numre, som er mere gøgl end musik (hvem husker ikke den gamle bedstemor, der spillede tromme i 2005). Det gør de også i år. Forfærdeligt nummer, og der er ingenting, som hverken provokerer eller vækker interesse. De kom videre fra semifinalen på grund af nabostemmer, men det her må blive savet over af juryerne. TIP: 14-18. Af STEFFEN DAM