Når vi taler om parforhold, handler det tit om alt det, ens partner gør eller ikke gør. Men hvad med dig selv? Har du det, der skal til for at få et forhold til at fungere?

Jeg vil godt begynde med at slå én ting fast: Intet menneske er perfekt eller opfører sig perfekt i alle situationer. Det er jo netop dét, der gør os menneskelige.

I min optik ville det faktisk være en temmelig rædselsfuld verden at leve i, hvis vi var så perfekte.

Men når vi taler om velfungerende og langtidsholdbare parrelationer, så ER der faktisk alligevel nogle egenskaber, der er rigtig gode enten at have med i bagagen eller beslutte sig for at lære, integrere og lade blive en del af ens opførsel.

Verden over bliver det forsket rigtig meget i parforhold. Og den nærmest enslydende konklusion er, at der er nogle kendetegn ved de ’gode partnere’.

Nogle mennesker har simpelthen en adfærd, der gør det nemmere at være i parforhold med dem, end hvis de havde den modsatte adfærd.

Ikke altid en dans på roser

Kærlige handlinger udløser kærlige følelser – er et af grundprincipperne i det forskningsbaserede parforholds-undervisningsmateriale Prep (Praktiske Redskaber til et Engageret Parforhold).

Hvis man så har den adfærd, som forskningen peger på, bliver livet så en dans på roser, vil forelskelsen aldrig ende, og vil lysten og romantikken så altid være høj?

Nej!

Men det vil være betydeligt lettere at gå igennem livet sammen.

Lettere sammen at stå imod de udfordringer, problemer og ubehagelige situationer, som livet nu engang bringer.

Derudover vil det være nemmere for jer at holde kærligheden ved lige, som årene går.

5 egenskaber, der går igen hos gode partnere

Ærlighed

Kærlig ærlighed handler om at være ordentlig mod både hinanden og sig selv. Du skal være ærlig angående dine ja’er og dine nej’er, og ikke gemme dig selv. Hvis du ikke viser, hvem du er, og hvad du har brug for, er det svært for din partner at give det til dig – og omvendt. Tør I det, vil I som tiden går opleve styrken ved at kunne være jer selv i parforholdet, så der er dig, din partner og et fælles ’os’.

Dit problem er mit problem

Par, der sammen løser problemerne, står stærkere end par, der ikke gør. Følelsesmæssig ensomhed er tungt at bære rundt på – og lige præcis den form for ensomhed er ikke værd at tilstræbe i en kærlighedsrelation. Igennem livet vil der selvfølgelig opstå problematikker, der vedrører din partner og ikke dig. Problemer, du måske ikke engang kan sætte dig ind i. Det er helt normalt. Men for at være en god, støttende og kærlig partner behøver du faktisk ikke at forstå problemet. Du kan sagtens hjælpe, selvom det ikke er dit problem, og selvom du ikke forstår det – eller måske godt forstår det, men blot ville reagere anderledes i en lignende situation.

Sætter klare grænser

Ifølge John Gottman (en af verdens førende parforholdseksperter) klarer par sig betydeligt bedre på den lange bane, hvis I fra begyndelsen kridter banen op. Det betyder i praksis, at I får talt om, hvor jeres respektive grænser går, hvornår de overskrides, og hvilke konsekvenser det vil få. Nøjagtig som i et spil skak, er det betydeligt nemmere at spille, hvis man kender reglerne.

Finder sig ikke i destruktiv og misbrugende adfærd

Dette punkt ligger faktisk lidt i tråd med at sætte grænser. For hvad gør man, hvis ens grænser bliver overtrådt? Det er ikke altid, man skal gå fra parforholdet, men du skal gøre dig klart, hvornår du går. Hvis din partner på ingen måde ønsker at ændre på den adfærd, der sårer dig, så skal du selvfølgelig overveje, om du kan leve med det fremover. Men ønsker din partner oprigtigt at ændre adfærden, så vil et støttende samarbejde som regel være den bedste vej ud af problemerne.

Åben for udvikling

Bare rolig, vi taler ikke om udkrængning af sin sjæl i offentlighed eller andre mere alternative udviklingsveje. Nej, her taler vi om, hvorvidt du og din partner er åbne for at lære nyt, hvis dét, I eller du gør, ikke virker. At være åben for det faktum, at man som menneske ikke er født med al viden om, hvordan man overkommer alt her i verden, men at man kan lære rigtig meget, hvis man vil, er en rigtig god livsoptik – ikke mindst set med parforholdsøjne.

Majs tip: Er der noget, du ikke kan – jamen, så har du blot ikke lært det endnu. Og så kan det læres. Hvis du vil