____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>70 procent eller 85 procent kakao. Chokolade fra Elfenbenskysten og Ecuador. Chokolade-producenterne gør ofte et stort nummer ud af kakao-procenten og landebetegnelser på chokolade-emballagen.

På den måde har de fået forbrugerne til at tror, at god chokolade handler om procenter, og om hvilket land chokoladen kommer fra. Men de to oplysninger har ikke meget at gøre med chokoladens kvalitet. BT har spurgt chokolade-ekspert Lars Christensen fra Toms Chokolade/Anton Berg om, hvad man som forbruger egentlig skal kigge efter, hvis man vil prøve at vurdere kvaliteten af den chokolade man køber.

Og få også forklaringen på, hvad chokolade-procenten egentlig betyder, og hvorfor den ikke er et udtryk for kvalitet.

Med BT Plus får du:

- Artiklen om den store chokolade-bluff,

- Fakta om kakaobønner, chokolade, overtræks-chokolade og vekao,

- Mini-guide til hvad du skal gå efter, og hvad du skal undgå, hvis du vil købe god chokolade.

BT PLUS anbefaler også:


70 procent eller 85 procent kakao. Chokolade fra Elfenbenskysten og Ecuador. Chokolade-producenterne gør ofte et stort nummer ud af kakao-procenten og landebetegnelser på chokolade-emballagen.

På den måde har de fået forbrugerne til at tror, at god chokolade handler om procenter, og om hvilket land chokoladen kommer fra. Men de to oplysninger har ikke meget at gøre med chokoladens kvalitet. Bønne-typen og deres sortering efter kvalitet er vigtigt for, hvilke kvalitet chokolade man kan lave af bønnerne. Men det er ikke oplysninger forbrugerne får.

Alligevel er der nogle retningslinjer man kan bruge, når man som forbruger vil danne sig et indtryk af chokoladens kvalitet. Hvis der for eksempel ikke står noget på chokolade-pakken om, hvilke type kakaobønner, der er brugt, så kan man ifølge chokoladeekspert hos Toms Chokolade Lars Christensen, godt regne med, at det ikke er de ædle kakao-bønner, der er brugt.

- De ædle kakaobønner har en finere og mere nuanceret smag. Som udgangspunkt er al chokolade lavet af Forastero-bønner, med mindre der står, at chokoladen er lavet af andre bønner. Dem der bruger finere bønner, holder det jo sjældent skjult, siger Lars Christensen, der er category management director hos Toms Chokolade.

Den fineste kakaobønne er Criollo. Andre ædel-bønner hedder Trinitario og Arriba. Det producenterne gerne oplyser forbrugerne om er chokoladeprocenten og om, hvilket land kakaobønnerne kommer fra.

Men disse oplysninger siger bare noget om chokoladen kvalitet. Ifølge Lars Christensen er producenternes fokusering på kakaoprocenten for høj.

- Kakaoprocenten fortæller mest noget om styrken i produktet, men den fortæller jo ikke, om det er en god kakao, man har brugt. Hvis man har en høj kakaoprocent med en dårlig kakao, så er det jo ikke en fordel.

Også landebetegnelser er blevet populære informationer at give forbrugerne. Direktør i Carletti Niels Petersen siger, at at bønnerne ikke nødvendigvis er bedre, hvis de kommer fra det ene sted frem for det andet.

- Der er sket det i chokoladebranchen, at man er begyndt at kigge på vinbranchen, og derfor er man begyndt at sige, at bønnerne er fra det og det land for at differentiere sig fra de andre. men jeg vil ikke sige, at bønnerne nødvendigvis er bedre, hvis de kommer fra det ene sted frem for det andet, siger Niels Petersen.

Og han erkender, at det kan være svært for forbrugerne at finde den gode kvalitet.

- Som kunde må man kigge på produktet og se efter, om der er nogen grund til at tro, at produktet er lavet af nogle særligt gode kakaobønner, siger Niels Petersen.

Bjørnsted og Heiberg-chokolade
Bjørnsted og Heiberg-chokolade Foto: Nils Meilvang
Vis mere

INFO: Kakaobønner

Den mest almindelige kakaobønne er Forastero. Især i Vestafrika dyrkes der rigtig meget af denne konsum-kakao. Alene Elfenbenskysten står for næsten 40 procent af verdens udbud af kakaobønner. Men også lande som Ghana, Malawi og Nigeria producerer meget Forastero-kakao. Ædel-kakao har en finere og mere nuanceret smag.

Den fineste kakao-sort er Criollo. Andre ædel-kakaoer er Trinitario og Arriba. Vil man prøve at smage disse kakao-typer kan man købe Mørk chokolade fra Heiberg (Criollo) eller Mælkechokolade fra Björnsted (Arriba). (Heiberg: Irma, 90 g/29,50 kr. Björnsted, Netto 100g/17,25 kr.) 

Diverse plader mørk chokolade
Diverse plader mørk chokolade Foto: Nils Meilvang
Vis mere

INFO: Chokolade

Den mest ønskelige fordeling af ingredienser i mørk chokolade er: Kakaomasse, sukker og kakaosmør.

Kakaoprocenten er udtryk for, hvor mange procent af produktet, der er kakao-bestanddele. Det vil sige, at det er et samlet tal for mængden af kakaomasse, kakaosmør og kakaopulver (fedtfattigt kakao).

Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Blå Toms plade og plade med danske flag på. (Foto: Nils Meilvang)

INFO: Overtræk

Vil man bruge rigtig chokolade som overtræk, skal man smelte chokoladen over vandbad ved 45 grader. Herefter køles chokoladen ned til 27 grader og varmes igen op til 31. Så er chokoladen klar til brug. Nogle producenter anbefaler en enklere metode: Smelt 2/3 af chokoladen over vandbad, og tilsæt herefter den sidste tredjedel (finthakket) og rør rundt til det er smeltet.

Odense Mørk Overtræk- knapper
Odense Mørk Overtræk- knapper Foto: Nils Meilvang
Vis mere

INFO: Vekao

Vekao må ikke kaldes chokolade, fordi der er for lidt kakao i. Det er lavet af sukker, vegetabilsk fedt og kakaopulver. Vekao bruges ofte som overtrækschokolade eller til is, for eksempel som drys på softice, fordi det ikke er temperaturfølsomt som chokolade. Det bliver ikke gråt, når det bliver varmet op, og det bliver mindre hårdt, når det bliver koldt.

Det skyldes, at der er brugt vegetabilsk fedt i stedet for kakaosmør. På tysk hedder vekao - måske mere passende - fedtglasur (fettglasur). Produkter: Odense Mørk Overtræk og Conditor Plader fra Carletti.