Syrah – shiraz. Hvad er egentlig forskellen?

Faktisk ingen. Der er tale om én og samme drue.

’Forskellen’ hænger i overvejende grad sammen med, hvor den er dyrket.

BTs vinekspert

Tim Vollerslev

Drikkevare-rådgiver og chief-sommelier, vicepræsident og medstifter af Dansk Sommelier Forening.

Jury-medlem i 20 år ved alle europa- samt verdensmesterskaber for sommeliers/vintjenere.

Står der syrah på etiketten, er der som regel tale om en fransk vin, hvorimod shiraz indikerer, at vinen kommer fra oversøiske vinområder som f.eks. Australien og Sydamerika.

De franske syrah-vine er ofte kraftige, ranke og karakterfulde, fordi de indeholder mere tannin end deres oversøiske ’brødre’. De egner sig således perfekt til eksempelvis vildtretter og røde bøffer. Nogle af de bedste syrah-vine kommer fra det nordlige Rhône. Det gælder f.eks. ugens guldvinder fra firmaet Guigal.

Shiraz-vinene har derimod fået langt mere sol end de franske og er derfor varme, saftige og ofte med en behagelig sødme. Det er vine, som mange danskere sætter stor pris på, og som i madmæssig sammenhæng går fint i spænd med f.eks. krydrede retter.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her