Klassisk dansk julemad er en udfordring, når det gælder vinen. BTs vinekspert Tim Vollerslev guider dig igennem junglen af muligheder. Samtidig giver han gode råd om vinen juleaften.

Det vigtigste er selvfølgelig, at man drikker den vin, man bedst selv kan lide. Men når det er sagt, er der nogle ting, man bør holde sig for øje, når julevinen vælges.

Glem alt om de sarte, gamle og kostbare røde vine. Det ville være synd at servere disse vine til traditionel dansk julemad, som - ud over at være fed – også er både sød, sur og salt. Den kombination kræver vine med en vis pondus.

Tim Vollerslev tester i denne uge 10 vine til julemaden. - opret abonnement på PLUS for at læse ugens vinguide og få adgang til alle tidligere guider og vores kæmpe vin-database med mere end 3.000 vine.


Klassisk dansk julemad er en udfordring, når det gælder vinen. BTs vinekspert Tim Vollerslev guider dig igennem junglen af muligheder. Samtidig giver han gode råd om vinen juleaften.

Det vigtigste er selvfølgelig, at man drikker den vin, man bedst selv kan lide. Men når det er sagt, er der nogle ting, man bør holde sig for øje, når julevinen vælges.

Glem alt om de sarte, gamle og kostbare røde vine. Det ville være synd at servere disse vine til traditionel dansk julemad, som - ud over at være fed – også er både sød, sur og salt. Den kombination kræver vine med en vis pondus.

Til flæskesteg, and eller gås vil det passe bedst at servere en saftig, frugtrig rødvin – gerne med lidt sødme.

Står menuen udelukkende på kalkun, behøver vinen ikke at være helt så fyldig. Her vil en côtes-du-rhône eller en vin af pinot noir-druen være et rigtig godt valg.

Hvidvin

I mange hjem er det traditionen juleaften at servere en lille forret inden hovedmåltidet.

Hvis forretten er f.eks. røget laks, vil en hvidvin – eksempelvis en fadlagret chardonnay med god fylde - være et godt valg.

Er forretten et stykke med rejer – uden en alt for ’hidsig’ dressing – vil en lettere hvidvin som f.eks. en elegant chablis eller en god, tør mousserende vin derimod være sagen.

Dessertvin

Til desserten, som i de fleste tilfælde er risalamande juleaften, vil en god, sød vin være den perfekte ledsager. Hvis kirsebærsovs indgår i retten – som det er tilfældet ved mange juleborde - vil en mørk, sød og kraftig dessertvin passe bedst - gerne en lækker, mediumsød kirsebærvin - eller en lækker sød Recioto-vin fra Norditalien – oprindelsen til Amarone.

Hvis der ikke er kirsebærsovs til desserten – eller hvis der er nødder og konfekt på bordet – så vil en gylden dessertvin eller en fadlagret portvin være et godt valg.

Gode tips

Husk at holde vinen kølig indtil det øjeblik, den skal serveres. Juleaften risikerer vinen nemlig at blive alt for hurtigt varm dels på grund af mange mennesker, dels de tændte julelys.

Er der ikke plads i køleskabet – og det kan jo nok være et problem – så sæt vinen ind i husets koldeste rum – eller evt. udenfor på terrassen – så den er frisk og kølig, når selskabet har sat sig til bordet. Temperaturen i stuen vil i løbet af kort tid øge vinens temperatur nogle grader. Men stuevarm rødvin er ikke nogen stor nydelse.

Det er ligeledes en god idé at give vinen noget luft, inden den serveres. Hæld den gerne over i en karaffel eller bare en glaskande og lad den stå og få luft, inden vinen hældes tilbage på flasken. Iltningen frigiver vinens duft, gør den blødere og forøger nydelsen.

Og så synes jeg personligt, det er vigtigt at sætte kander med koldt vand på bordet. Mit motto er ’vand for tørst og vin for glæde’. Og man nyder julefest - og familieaften - bedre, hvis man husker at drikke rigeligt vand sammen med de gode vine.

Temperatur

Vinens temperatur er vigtig, hvis den skal smage godt sammen med julemiddagen.

  • Hvidvine bør serveres ved seks grader – altså køleskabskolde.
  • Rødvinene må gerne være forfriskende 16 grader kølige ved serveringen.
  • Dessertvinene bør – ligesom hvidvinene serveres køleskabskolde – altså ca. seks grader.

TIM VOLLERSLEV TESTER I DENNE UGE 10 VINE TIL JULEMADEN

 

Tre hvidvine og tre søde vine:

 

2014 Familglia Pasqua

Bianco, Passimento, IGT. Veneto, Italien.

4 af 6 stjerner

Kommentar: Lavet af delvis tørrede garganega-druer. Fyldig og behageligt frisk hvidvin, god, aromatisk, saftig, lang smag af moden fersken, lidt passionsfrugt, mandler og krydderier.

Velegnet til: Serveres v. 6–8 gr. til røget laks, krydret mad som julestegen, som alternativ til rødvinen.

Pris: Kr. 50.

Forhandler: Rema 1000/Geia Food a/s. www.rema1000.dk

2014 Herederos del Marqués de Riscal

Blanco, DO. Rueda, Spanien.

5 af 6 stjerner

Kommentar: Behageligt tør, medium fyldig hvidvin med lækker, lang, frisk smag af grønne druer, lidt lime og krydderurter.

Velegnet til: Serveres v. 6–8 gr. til medium kraftige retter af skaldyr eller stegt fisk.

Pris: Kr. 89,95. Tilbud ved køb af 2 fl. uge 51+52 kr. 130.

Forhandler: udvalgte Meny samt hos Salling/Hans Just tlf. 3526 7200. www.hansjust.dk

2013 Morning Fog Chardonnay

Wente Vineyards, Livermore Valley, USA

5 af 6 stjerner

Kommentar: Lækker, fyldig hvidvin, behageligt smørpræget, lang, frisk smag af modne ferskner, abrikos, citrus, ananas og vanilje fra egetræsfadlagring. Godt tilbud.

Velegnet til: Serveres v. 6–8 gr. til røget laks eller medium kraftige retter af skaldyr, andesteg og lign.

Pris: Kr. 119,75. Tilbud ved køb af 2 fl. kr. 200 i uge 51+52.

Forhandler: Skjold Burne Vinhandel tlf. 4345 1422. www.skjold-burne.dk

Frederiksdal

Vin af Kirsebær, Late Bottled, Lot 15-06, Harpelunde, Lolland, Danmark.

5 af 6 stjerner

Kommentar: Lækker, halvsød kirsebærvin, behageligt krydret og med flot, saftig smag af modne sorte kirsebær med en lille harmonisk sødme, strejf af bitter chokolade, krydderier og vanilje.

Velegnet til: Serveres v. 10 gr. og er perfekt til risalamande m. kirsebærsauce eller ved 14 gr. til stegt andebryst.

Pris pr. 50 cl.: Kr. 159.

Forhandler: Meny og www.frederiksdal.com

1998 Colheita Porto

matured in wood, Offley, Barão de Forrester, Portugal.

4 af 6 stjerner

Kommentar: Langtids fadlagret, gylden portvin tappet på flaske i 2015. behageligt fyldig og sødmefuld, lang, lækker smag af tørrede abrikoser, figner, krydderier, nødder, mandler og vanilje.

Velegnet til: Serveres v. 10 gr. til risalamande uden kirsebærsauce, julekager, marcipankonfekt osv.

Pris: Kr. 135. Tilbud uge 51+52 kr. 109.

Forhandler: Føtex/Dansk Supermarked tlf. 8930 3030. www.føtex.dk

2012 Bertani, DOCG.

Recioto della Valpolicella, Valpantena, Verona, Italien.

5 af 6 stjerner

Kommentar: Sød udgave af amaronevin, flot, fyldig, mørk dessertvin med lækker, velbalanceret smag af modne mørke bær, hindbær, rosiner, svesker, mokka, krydderier og mørk, let bitter chokolade.

Velegnet til: Luftes en time og serveres v. 13 gr. af store glas til blå ost eller risalamande m. kirsebærsauce.

Pris pr. 50 cl.: Kr. 199. Tilbud ved 6 fl. uge 51+52 kr. 150

Forhandler: Laudrup Vin tlf. 4484 8086. www.laudrupvin.dk

Fire rødvine:

2012 Amarone Valpantena

Cantina di Verona, DOC. Valpolicella, Veneto, Italien.

4 af 6 stjerner

Kommentar: Fyldig og kraftig rødvin, god, lang, saftig smag af modne, mørke bær, svesker, rosiner, mørk chokolade, urter og vaniljetoast.

Velegnet til: Serveres v. 17–18 gr. til kraftige retter af oksekød eller til klassisk dansk julemiddag

Pris: Kr. 149. Tilbud uge 52 pr. fl. kr. 109

Forhandler: Irma. www.irma.dk

2014 Pinot Noir

Wild Ferment, Errazuriz, DO. Valle de Casablanca, Chile.

4 af 6 stjerner

Kommentar: Medium let rødvin, dejlig, rund og med lækker, saftig smag af modne mørke kirsebær, kaffe, krydderurter, toast og vanilje.

Velegnet til: Serveres v. 17–18 gr. til hygge uden mad, medium kraftige retter af andesteg, kalkun o.l.

Pris: Kr. 150. Tilbud ved køb af 2 fl. kr. 250 i uge 51+52.

Forhandler: VinSpecialisten, H.J. Hansen Vinhandel tlf. 6312 8200. www.hjhansen-vin.dk

2011 Domaine Santa Duc

Aux Lieux – Dits, AOC. Gigondas, Rhône, Frankrig.

5 af 6 stjerner

Kommentar: Saftig og fyldig rødvin, flot, lang, harmonisk smag af modne mørke og røde bær, krydderier, urter, peber, toast og vanilje.

Velegnet til: Luftes en halv time og serveres v. 18 gr. til medium kraftige retter af oksekød eller klassisk julemiddag.

Pris: Kr. 199,75. Tilbud uge 51+52 pr. fl. kr. 169,75.

Forhandler: Bichel Vine tlf. 8622 9400. www.bichel.dk

2013  Syrah, Limited Release

Elqui Wines, Elqui Valley, Chile.

5 af 6 stjerner

Kommentar: Kraftig rødvin, lækker, saftig, frugtrig, flot, kølig smag af brombær, modne skovjordbær, urter, krydderier, peber, mørk toast og harmonisk vanilje sødme. Supergodt køb.

Velegnet til: Luftes en halv time og serveres v. 16 gr. af store glas til krydrede retter af oksekød eller til julemiddagen.

Pris: Kr. 189,95. Tilbud uge 51+52 kr. 129,95.

Forhandler: Theis Vine tlf. 6266 1120. www.theis-vine.dk