Er du en af dem, som altid tager et billede af aftensmaden til Instagram og Facebook? Ser man rundt på sociale medier, flyder det med billeder af danskernes udskejelser i køkkenet – nogle mere heldige end andre.

Men vidste du, at man faktisk kan vinde en pris for at tage et rigtig godt madbillede?

Det skete tidligere på ugen ved Pink Lady Food Photographer of the Year 2016. Her dystes der i en lang række kategorier, bl.a. billeder taget med smartphones – såkaldt Food Snapping. Men også i kategorierne madportrætter, mad for familien og mange flere.

LOG IND PÅ BT PLUS og se vinderbillederne fra Food Photographer of the Year. Læs også hvordan du bliver bedre til at tage madbilleder selv, der ifølge fotojournalisten Steven Achiami handler om, at oversætte maden og oplevelsen til kameraet.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Er du en af dem, som altid tager et billede af aftensmaden til Instagram og Facebook? Ser man rundt på sociale medier, flyder det med billeder af danskernes udskejelser i køkkenet – nogle mere heldige end andre.

Men vidste du, at man faktisk kan vinde en pris for at tage et rigtig godt madbillede?

Det skete tidligere på ugen ved Pink Lady Food Photographer of the Year 2016. Her dystes der i en lang række kategorier, bl.a. billeder taget med smartphones – såkaldt Food Snapping. Men også i kategorierne madportrætter, mad for familien og mange flere.

Svarede du ja til det indledende spørgsmål, så er du nok kvinde. Næsten hver tredje kvinde lægger billeder op af mad, de selv har lavet.

Hvad skal der til?

Til sammenligning er det kun otte procent af de danske mænd, der deler billeder af deres kokkerier.

Det viser en undersøgelse fra 2015, som Karolines Køkken har foretaget gennem Epinions Danmarkspanel.

Men hvordan tager man de gode madbilleder?

BT har spurgt den prisvindende fotojournalist Steven Achiam, hvad skal der til, for at mad ser godt ud på billeder. Steven Achiam står sammen med stjernekokken Henrik Yde bag kogebogen ’Dead and Fermented’, som i 2015 modtog prisen som verdens bedst fotograferede kogebog.

»Når jeg får lyst til at tage et billede af noget mad, så kigger jeg på, om det er præsenteret godt – der skal være en æstetik på tallerkenen. Men hvis det ser godt ud for øjet, så kan det også se godt ud på et billede,« siger Steven Achiam.

Ifølge Steven Achiam bliver man nemt forført af sine sanser, når det handler om mad.

Og skal man oversætte oplevelsen til andre, begynder man at fokusere på, hvordan lyset er, og hvordan maden dufter og ser ud, men det er ikke altid, at man får et godt fotografi ud af det.

»Det handler om oversætte maden og oplevelsen til kameraet: Det kan man gøre ved at gå tæt på og tage billedet af de dele af tallerken, som ser godt ud, i stedet for at tage et billede af det hele,« siger Steven Achiam.

Flour Frenzy

Vinder i den overordnede kategori

Foto: Mark Benham/Food Photographer

Dommerne siger: Den overordnede vinder af konkurrencen er Mark Benham, der har fotograferet en bager midt i en eksplosion af mel. Billedet får ros for sin energi, struktur og fordi ’man kan fornemme lugten i et bageri, før ovnene tændes.Steven Achiam siger: Her er et eksempel på et teknisk gennemført billede, men jeg bryder mig ikke om det. Der mangler noget indhold – det er opstillet, virker utroværdigt og formålsløst på mig. Hvor er historien?

Chicken Cheese toastie

Vinder i kategorien ’Portræt af mad’

Foto: Jean Cazals/Food Photographer

Dommerne siger: Det er lidt ligesom en sexet model i mad-verdenen. Det ligner et klassisk stykke reklamefotografi – det er smukt udført. Osten siver ud af billeder og det er glansfuldt.Steven Achiam siger: Det er tidstypisk madbillede, som taler til ’hipster’-segmentet. Kniven har skaft af træ, og spidsen har hugget gennem lagene af smeltet ost, og skorperne er grillet uden at være forkullede. Det skal virke sløset, men det bløde studielys afslører, at det i virkeligheden er en über arrangeret opstilling af maden. Det er ’foodporn’, og jeg bryder mig ikke om det.

Octopus on Ice

Vinder i kategorien ’Høstens frugter’

Foto: Petra Novotna/Food Photographer

Dommerne siger: Det er et af de billeder, som efterhånden er blevet lidt klichéfyldte. Det er en blæksprutte på et fad af is – den fik os til at grine, fordi der er altid en blæksprutte med til de her konkurrencer. Der er simpelthen bare noget ved den kære gamle blæksprutte, som er meget fotogent. Steven Achiam siger: Det minder mig om det andet blæksprutte-billede ift. indhold og æstetik. Det har jeg ikke yderligere kommentarer til.

Treasure of the Sea

Vinder i kategorien for fotografi af madbloggere

Foto: Olimpia Davies/Food Photographer

Dommerne siger: Jeg ved snart ikke, om det er noget, man ville spise, eller om det er noget, man ville bruge som en hat. Det er et fængslende billede. Man kunne hænge det op på sin væg, men jeg er ikke sikker på, at retten reelt er noget, som man ville spise. Steven Achiam siger: Det er en æstetisk flot opstilling, men jeg savner at mærke fotografen og noget vildskab. Hvis et madbillede skal vække appetit, så lykkes det ikke efter min mening. Lyset er sterilt og så udjævnet, at motivet bliver plastisk og kunstigt.